spot_img
18.5 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

COBAII STATULUI

- Advertisement -

• un pietrean care are de peste cinci ani un PFA s-a trezit dator la Sănătate cu 80 de milioane de lei vechi • omul, la un pas de infarct, sustine că si-ar fi plătit dările la timp, dacă era anuntat • cei de la Casa de Asigurări spun că legea nu-i obligă să-i anunte pe debitori, iar necunoasterea legii nu-i scuteste de neplăcerile ei •

Prea bătrîn să fie tratat, bun de plată pentru Sănătate. Asa ar putea fi rezumată povestea unui pietrean, care, desi are aproape 70 de ani si a muncit o viată, nu a beneficiat prea mult de „măretele realizări“ ale sistemului nostru medical. Întreaga istorie pare a fi desprinsă din operele lui Kafka. Concret, omul a ajuns prins în angrenajul birocratiei românesti si acum se luptă fără nici un spor să iasă din acest malaxor. Mihai Prisacă, de 70 de ani, din Roman, a lucrat ani buni în domeniul expertizelor nucleare. Fiind un bun specialist, nici cînd s-a pensionat nu a stat degeaba. El a fost contactat de o companie franceză pentru a le oferi din experienta lui. Cum omul era deja pensionar si nu-l mai interesa vechimea, avînd zeci de ani de muncă în spate, a ales să colaboreze cu francezii printr-o „persoană fizică autorizată“, mai cunoscută sub denumirea de PFA. „După ce am înfiintat această firmă am întrebat la Registrul Comertului ce obligatii îmi revin. De acolo mi s-a spus că anual trebuie să depun o declaratie de venit si să achit 16% impozit din veniturile obtinute. Asa am făcut si pentru anii 2006, 2007, 2008 am depus la Fisc declaratii de venit, mi-am achitat constiincios impozitul si totul a decurs bine. Ba mai mult, am întîrziat o dată cinci zile, iar Fiscul m-a notificat si mi-a spus că am de plată si penalităti pentru zilele de întîrziere. Am achitat si aceste datorii si mă stiam curat. În 2009 nu am avut profit, iar pentru anul 2010 am depus de asemenea declaratia de venit si am si plătit impozitul de rigoare încă din luna ianuarie a acestui an“, a declarat Mihai Prisacă.
Pînă aici toate bune si frumoase. Agent economic constiincios, om muncitor, cetătean de vază al urbei si mîndru contributor la bugetul de stat. Nu suficient însă.

Sănătatea pe 3 ani, 80 de milioane de lei vechi

Recent omul a primit acasă o hîrtiută prin care era anuntat că în mai 2011 a fost somat printr-o somatie colectivă (adică la grămadă cu alte mii de restantieri si doar pe site-ul Casei de Asigurări si la usa acesteia) deoarece avea datorii la fondul asigurărilor de sănătate pentru perioada 2006-2008. Potrivit acelei hîrtiute, omul datora 34,62 milioane de lei vechi drept asigurări de sănătate si alte 47,72 milioane de lei vechi drept penalităti pentru acei ani în care nu a fost în regulă. Nedumerirea cetăteanului constă în faptul că timp de cinci ani, de la înfiintarea PFA-ului, de ce nu l-a depistat nimeni ca fiind debitor si de ce nu l-a notificat niciodată. „Sînt un om de bună credintă si mi-am achitat mereu toate datoriile. Efectiv nu am stiut că trebuie să plătesc la Sănătate, iar de la Registrul Comertului mi s-a spus că doar impozitul este obligatia mea. Nu ar fi fost nici o problemă dacă m-ar fi somat în 2007 de exemplu să-mi achit datoriile la Sănătate, ori în 2008 dar nu acum, după cinci ani, cînd mi se pun în cîrcă penalităti ucigătoare. Pînă acum, cei de la Casa de Asigurări nu au văzut că am datorii? Nu le-au trebuit acesti bani? De ce nu au trimis acasă o notificare? Pentru lenea functionarilor statului sînt eu bun de plată acum. Intentionez să-mi achit datoria, dar nu si penalitătile pe care le consider abuzive, fiind un jaf pe fată. Voi actiona în judecată Casa de Asigurări“, a mai spus pensionarul.

Prea bătrîn pentru tratament, dar destul de tînăr ca să i se ia banii

Decizia Casei de Asigurări de Sănătate Neamt este justificată si întemeiată pe niste legi. Strîmbe, prost aplicate, necunoscute, dar legi. „Din punct de vedere legal, noi, Casa de Asigurări, nu avem obligatia să notificăm debitorii deoarece nu avem de unde să stim ce societăti functionează si cîte s-au mai înfiintat în ultima perioadă. Oamenii trebuie să se intereseze ce obligatii au si să vină să le achite anual. Că nu i-au spus cei de la Registrul Comertului acestui domn iarăsi nu este vina noastră. Legea precizează clar că orice persoană care obtine venituri, altele decît cele salariale, trebuie să achite si asigurările de sănătate. Acum putem notifica toti datornicii deoarece primim informatiile de la ANAF si astfel ne este si nouă mai usor. Stiu că au fost probleme deoarece oamenii au aflat cît au de plată, iar penalitătile au fost foarte mari dar nu este vina noastră“, a declarat Valerică Frătilă, seful CJAS Neamt. Din punct de vedere moral, decizia Casei de Asigurări este însă total gresită, deoarece pînă în 2010, cînd s-a strîns de tot robinetul banilor din domeniu (unde ce-i drept, unii au huzurit), pe nimeni nu a interesat soarta debitorilor. O lege din 2006 prevede clar că orice persoane care obtine venituri în afara celor salariale are abligatia să achite 5,5% din valoarea acestora către Fondul de Sănătate. Decizie corectă, dar neaplicată de nimeni pînă anul trecut. Cu alte cuvinte, între 2006 si 2010 nici un functionar al CJAS nu a căutat liste cu profesii liberale, persoane fizice autorizate ori alte forme de agenti economici care nu-si achitaseră datoriile. Nu le-a căutat, nu i-a somat niciodată pe oameni ci a lăsat totul în seama Fiscului, care si-a urmărit recuperearea propriilor creante, nepăsîndu-i de ale altora. Cum de anul trecut s-a ajuns la fundul sacului, si cei de la Casa Natională le-au cerut celor din teritoriu să recupereze datoriile si asa se face că abia de prin vara lui 2010 au început să curgă miile de somatii prin care nemtenii erau anuntati că au datorii vechi de 4-5 ani, dar si penalităti de două ori mai mari decît acestea. Ca-n povestea lui Nastratin Hogea, legal, toată lumea are dreptate, dar din păcate, doar unul plăteste, si anume amărîtul de contribuabil. Care, culmea, în cazul de fată, nici nu a beneficiat de prea multe. Acesta a descoperit în 2007 că suferă de hepatită C si a cerut să fie acceptat într-un program national de tratament. A fost refuzat pe motiv de vîrstă, că are peste 65 de ani. Dacă a fost prea bătrîn pentru tratament, cînd a fost vorba de luat banii, vîrsta n-a mai contat!

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.