spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Clasa pregãtitoare, în „pregãtiri”

- Advertisement -

ANUNT Conducerea Inspectoratului Scolar Vaslui a anuntat cã, oficial, înscrierile pentru clasa 0 ar putea începe în luna martie, dar cã scolile pot primi de pe acum dosarele de înscriere ale copiilor domiciliati la oricare dintre adresele cuprinse în circumscriptia arondatã scolii în cauzã. „Multi pãrinti regretã acum cã nu i-au dat pe copii la scoalã de la 6 ani, la clasa pregãtitoare. Programa s-a dovedit a fi foarte atractivã pentru copii, apreciatã de pãrinti. De asemenea, unele scoli au abordat chiar de la început si pentru cei mici programele de tip „after school”. S-a dovedit cã cei mici s-au adaptat usor atât programului, cât si spatiului de tip scolar si, foarte important, s-a creat o nouã directie în responsabilizarea pãrintilor din mediul rural pentru cresterea propriului copil”, a declarat Gabriela Plãcintã.

Chiar dacã deocamdatã oficialii din Ministerul Educatiei nu au bãtut în cuie metodologia în baza cãrora va functiona clasa pregãtitoare în anul scolar 2013/2014, conducerea ISJ Vaslui asigurã cã nu vor exista schimbãri majore în ceea ce priveste clasa pregãtitoare. Clasa 0 rãmâne obligatorie, va fi permisã înscrierea în clasa I a copiilor care nu au parcurs anul acesta clasa pregãtitoare dar în toamnã vor avea vârsta legalã pentru a intra la scoalã. „Cel târziu pânã pe 31 martie Ministerul Educatiei va face publicã metodologia privind înscrierea copiilor în clasa pregãtitoare care va cuprinde inclusiv calendarul de înscriere, dar directorii de scoli pot primi si acum dosarele de înscriere în cazul în care solicitãrile sunt fãcute pentru copiii din circumscriptia scolii. Deocamdatã, existã una acord semnat între minister, sindicate si pãrinti care stabileste cã locatia în care se vor desfãsura cursurile va fi stabilitã prin consultarea pãrintilor. Recomandarea noastrã este ca, acolo unde existã spatii propice, aceasta sã rãmânã în scoalã. De asemenea, acest acord vizeazã extinderea la cererea pãrintilor a programelor de tipul „scoalã dupã scoalã”, continuarea procesului de formare a cadrelor didactice pentru predarea la clasa 0, continuarea investitiilor în vederea solutionãrii problemelor legate de mobilier, dotãri cu materiale didactice, conectare la Internet, etc”, a explicat Gabriela Plãcintã, inspector general al ISJ Vaslui. Dupã primul semestru al anului scolar, reprezentantii ISJ considerã cã pentru judetul Vaslui, implementarea clasei 0 a fost un succes, chiar dacã pe alocuri le-au mai rãmas câteva puncte de pus la punct pentru primirea în scoalã a bobocilor din toamnã. Sosirea materialului didactic cu întârziere, imposibilitatea acoperirii tuturor claselor pregãtitoare cu titulari, incapacitatea de a adapta corespunzãtor, în mediul rural, spatiile destinate desfãsurãrii activitãtilor cu elevii de clasa 0 si desfãsurarea în unele locuri de activitãti în regim simultan sunt cele mai importante minusuri cu care a functionat anul acesta în judet clasa 0. Cu toate acestea, inspectorul general al ISJ Vaslui a declarat cã frecventa înregistratã la cursurile clasei pregãtitoare a fost foarte bunã atât în mediul urban, cât si în mediul rural. „Multi pãrinti regretã acum cã nu i-au dat pe copii la scoalã de la 6 ani, la clasa pregãtitoare. Programa s-a dovedit a fi foarte atractivã pentru copii, apreciatã de pãrinti. De asemenea, unele scoli au abordat chiar de la început si pentru cei mici programele de tip „after school”. S-a dovedit cã cei mici s-au adaptat usor atât programului, cât si spatiului de tip scolar si, foarte important, s-a creat o nouã directie în responsabilizarea pãrintilor din mediul rural pentru cresterea propriului copil”, a adãugat Gabriela Plãcintã.

Fondul clasei, pârât la inspectorat

Chiar dacã, încã de la începutul anului scolar, conducerea ISJ Vaslui a declansat o adevãratã actiune împotriva cadrelor didactice care fac colecte pentru ” fondul clasei” si a directorilor care tolereazã jecmãnirea pãrintilor de bani ” în folosul copilului”, prostul obicei continuã. Se pare cã pentru clasa pregãtitoare pe lista de achizitii din banii pãrintilor cu dare de mânã s-au aflat videoproiectoarele si laptop-urile, mai ales la clasa 0. „Chiar dacã în unele locuri au mai fost probleme cu materialele didactice, chiar dacã au lipsit din sãlile de clasã mijloacele TIC, videoproiectoarele, imprimantele, laptopurile sau oricare alt material didactic, acestea nu se achizitioneazã din banii pãrintilor. Dacã scoala are fonduri, foarte bine. Din câte am auzit noi, în continuare se cer bani si iar bani de la pãrinti, mai ales, sã zicem, în scolile cotate mai bine. Aceste practici sunt interzise, puneti capãt definitiv acestor practici!”, a declarat Gabriela Plãcintã, trãgând un semnal de alarmã directorilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.