spot_img
spot_img
0.7 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cine mai are grija de orfani?

- Advertisement -

Un sfert din specialistii din Protectia Copilului au plecat din sistem

JALE Aproape 60 de angajati ai Directiei Generale de Asistentã Socialã si Protectia Copilului (DGASPC) Vaslui au pecat din sistem, în ultimele douã luni, datoritã reducerii salariilor. Numai în ultima sãptãmânã au plecat cinci angajati. Din rândul asistentilor maternali profesionisti, 50 dintre ei au înapoiat copii luati în plasament renuntând la acestia pentru a pleca la muncã în alte tãri, unde se câstigã mai bine. Criza personalului vine, din pãcate, si peste o acutã crizã socialã, care face ca numãrul de copii abandonati în grija statului sã creascã în mod constant.

Conducerea DGASPC Vaslui este îngrijoratã din cauza plecãrilor masive din sistem ale profesionistilor, fie asistenti maternali, fie personal de specialitate din sistem. Oamenii demisioneazã pe capete din cauza salariilor foarte mici.

„În urmã cu douã luni înregistram câte o demisie pe sãptãmânã. Acum am ajuns la cinci demisii pe sãptãmânã, cum am înregistrat sãptãmâna trecutã. Sunt în total 108 persoane care au pãrãsit sistemul, de la aplicarea reducerii salariilor cu 25%. Au plecat 58 de asistenti medicali, infirmiere, pedagogi de recuperare, kinetoterapeuti, instructor educatie, personal de îngrijire. Avem înregistrati 50 asistenti maternali profesionisti care au returnat 51 de copii, ce au fost transferati în centre rezidentiale sau la alti asistenti maternali profesionisti care avea câte unul-doi copii în îngrijire. Cei care au plecat reprezintã 25% dintre specilistii DGASPC Vaslui”, ne-a precizat ieri, Irina Câmpeanu, purtãtorul de cuvânt al DGASPC Vaslui. Complexele de servicii comunitare din Bârlad (cel pe B-dul Epureanu si cel de pe strada Vasile Pârvan), sunt deja suprapopulate cu copii, care au fost returnati de asistentii maternali si cu cazurile noi, venite în urma valului de abandonuri ale minorlor de cãtre pãrintii naturali, din cauza sãrãciei. Criza personalului vine, din pãcate, si peste o acutã crizã socialã, care face ca numãrul de copii abandonati în grija statului sã creascã în mod constant. Numai la Complexul de Servicii Comunitare 2, este depãsit numãrul de copii la delicventã juvenilã, care are în standardele de îngrijire 12 delicventi minori, iar acum sunt 15, în conditiile în care nu prea mai are cine sã-i supravegheze, personalul plecând din sistem. În Centrul de zi sunt 30 de copii, alti zece fiind în asteptare, iar la Centrul de ajutorare a victimelor violentei familiare toate locurile sunt ocupate, ba chiar si sãlile de zi sunt transformate în dormitoare.

Cazurile de copii neglijati si abandonati s-au dublat

La Centrul de Primire în Regim de Urgentã a Copilului Abuzat, Neglijat si Exploatat (CPRU-CANE) Bârlad sunt în prezent 20 de copii institutionalizati, ceea ce reprezintã un numãr aproape dublu fatã de acceasi perioadã a anului trecut. Cazuistica este foarte variatã, iar copii adusi în acest centru nu mai sunt suficient de consiliati, specialistii plecând, asa cum am precizat spre alte “zãri” cu salarii cu mult peste ce le poate oferi România. Astfel, acum un asistent social sau un psiholog, cei care ar trebui sã asigure consilierea copiilor, primeste în jur de 500-600 de lei lunar, în timp ce în Marea Britanie de exemplu obtine peste 1000 de lire sterline lunar.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.