Mihai Ponea, un tânãr profesionist în slujba vasluienilor de la sate
PERSPECTIVÃ Este nou intrat în politicã, are 32 de ani si douã masterate. Mihai Ponea reprezintã un candidat serios pentru Colegiul de deputati rural Vaslui. „La fel ca marea majoritate a vasluienilor sunt dezamãgit de tot ce au fãcut pânã acum politicienii pentru acest judet. Am intrat în politicã pentru cã îmi doresc sã schimb aceastã stare, pentru cã m-am sãturat de minciuni si promisiuni neonorate. La fel ar trebui sã facã toti tinerii din aceastã tarã, toti cei care au idei si vor sã le pun în practicã. Dacã stãm deoparte si ne compãtimim, nu rezolvãm nimic. Trebuie sã ne implicãm sã schimbãm actuala clasã politicã coruptã si indiferentã la nevoile oamenilor”, a declarat Mihai Ponea.
Spre deosebire de multi alti candidati aterizati în judet în speranta cã îi vor pãcãli pe vasluieni, Mihai Ponea este nãscut chiar în colegiul pentru care candideazã. „Îmi amintesc cu emotie si mare plãcere de copilãria petrecutã în Muntenii de Sus. Am învãtat de mic sã respect pãmântul si pe cei care îl lucreazã. De aceea mi-am ales si meseria de medic veterinar. Pe acea vreme era un complex la Munteni de Sus si, copil fiind, mã duceam la paznici cu câte o siclã de vin si îi rugam sã-mi lase în grjiã câte un cal. Îmi petreceam apoi toatã ziua cu calul pe dealuri. Fãcusem o pasiune pentru cai si pentru porumbeii de rasã” îsi aminteste medicul Ponea despre copilãria sa, copilãrie care i-a marcat destinul. „Am fãcut facultatea din pasiune, nu din dorinta de a obtine o diplomã. Am intrat la Facultatea de Medicinã Veterinarã cu media 9,75, în primii zece. Pe parcursul studiilor m-am orientat, în special, cãtre cresterea animalelor de fermã. De aceea si lucrarea mea de licentã a fost despre vacile de lapte. Am amintit aceste aspecte pentru cã vreau sã dovedesc faptul cã sunt la curent cu problemele pe care le întâmpinã locuitorii din Colegiul rural Vaslui. Nu întâmplãtor am ales sã candidez pentru acest colegiu” a declarat Mihai Ponea.
Cine este Mihai Ponea
Mihai Ponea este absolvent al Facultãtii de Medicinã Veterinarã Iasi. Lui Mihai Ponea nu i se poate reprosa nimic pentru simplul motiv cã nu a ocupat nicio functie politicã pânã în prezent. În schimb a excelat pe plan profesional. La doar 31 de ani, medicul veterinar Mihai Ponea a obtinut o functie de director la Directia Sanitar-Veterinarã cu cea mai mare notã pe tarã. Cu 89 de puncte din 100 posibile, Mihai Ponea i-a depãsit pe toti candidatii de la concursul organizat de ANFP. Mihai Ponea a lucrat tot la DSVSA Vaslui, din 2006 si pânã în prezent. Din punct de vedere al pregãtirii profesionale, Mihai Ponea detine douã masterate, unul în Administratie si servicii veterinare si celãlalt în Epidemiologie si legislatie europeanã. Sunt câteva atuuri care îl fac pe doctorul Ponea un adversar redutabil. Este tânãr, are „carte” si, mai mult decât atât, a dovedit cã îsi cunoaste foarte bine meseria. Ca dovadã, acesta a fost desemnat de Autoritatea Veterinarã Centralã sã reprezinte România într-un proiect european foarte important, privitor la implementarea legislatiei europene în unitãtile din industria alimentarã. „Dupã ce am terminat facultatea am avut oferte pentru a lucra în strãinãtate. Am ales însã sã rãmân în Vaslui, alãturi de oamenii cu care am crescut. Eu cred cã este mai bine sã trãim si sã muncim în tara noastrã. Îmi pare rãu cã multi altii au ales calea strãinãtãtii departe de rude, de prieteni de locurile în care s-au nãscut. Îmi doresc ca toti acei care au plecat sã se întoarcã la familiile lor si sã poatã duce o viatã decentã, aici în tara noastrã. Este unul din motivele pentru care am intrat în politicã”, a declarat Mihai Ponea.
„Femeia din mediul rural poate face mult mai mult decât sã stea la cratitã”
Cu sprijinul lui Mihai Ponea, în judetul nostru a ajuns proiectul „Combaterea discriminãrii si cresterea potentialului de angajare a femeilor din mediul rural” un proiect demarat de Asociatia Femeilor si Familiilor din Mediul Rural care-si propune sã schimbe viata femeilor din mediul rural, sprijinindu-le sã învete o meserie, sã obtinã o calificare profesionalã, sã-si caute un loc de muncã sau chiar sã-si câstige veniturile din activitãti desfãsurate pe cont propriu. Pânã acum, prin intermediul acestui proiect au fost consiliate în vederea gãsirii unui loc de muncã peste 700 de femei, 500 dintre acestea au absolvit cursuri de formare profesionalã recunoscute la nivel national, iar 150 si-au gãsit locul în piata muncii. De asemenea, a fost desfãsuratã o campanie de informare despre discriminarea din mediul rural care a însumat nici mai mult, nici mai putin de 1 milion de persoane. „Femeia din mediul rural poate face mult mai mult decât sã stea la cratitã si sã se ocupe de cresterea animalelor, dar din pãcate aceasta este realitatea pe care o întâlnesti în satele noastre. Vorbim de o realitate care se poate schimba tocmai prin promovarea si sustinerea unor astfel de proiecte cum este acesta, pus în practicã de Asociatia Femeilor si Familiilor din Mediul Rural care vizeazã calificare si recalificare profesionalã, în acord cu cerintele de pe piata muncii. „Femeile care trãiesc în satele noastre, si nu numai, trebuie încurajate si sustinute astfel încât sã poatã schimba o mentalitate. Obtinerea unei calificãri si a unui loc de muncã sunt cei doi factori esentiali care contribuie la dezvoltarea profesionalã si personalã a femeilor din mediul rural. Gratie acestui proiect, care se deruleazã la nivel national, astãzi sute de femei au posibilitatea de a beneficia de servicii de consiliere si pregãtire profesionalã, iar femeile din satele din judetul Vaslui meritã si trebuie sã afle despre astfel de oportunitãti, trebuie încurajate sã se implice. Cât despre cei care desfãsoarã activitãti de sustinere, dezvoltare si promovare a mediului rural, indiferent de situatie, pot conta pe sprijinul meu, pentru cã natura meseriei mele mi-a permis sã cunosc în amãnunt problemele cu care se confruntã oamenii care trãiesc în satele vasluiene „, a declarat Mihai Ponea.
Tatãl meu mi-a îndrumat primii pasi în carierã
„Tatãl meu, Vasile Ponea, mi-a insuflat pasiunea pentru animale. El m-a sfãtuit sã urmez Facultatea de Medicinã Veterinarã si a fost foarte bucuros cã i-am urmat sfatul si am intrat la aceastã facultate. Din pãcate, la doar 52 de ani tatãl meu a fost rãpus de o boalã necrutãtoare. Nu am sã uit niciodatã cã, datoritã lui, sunt ceea ce sunt. Tatãl meu mi-a pus prima datã o sapã în mânã, m-a învãtat sã dau cu coasa si m-a învãtat cã nu poti face nimic în viatã dacã nu muncesti”, a spus Mihai Ponea. Acesta este cãsãtorit si are doi copii. „Am douã fetite de doi si cinci ani, Ioana si Maria. La nasterea Mariei am avut o adevãratã cumpãnã în viatã pentru cã la nastere nu avea decât un kilogram si douã sute de grame, iar medicii nu i-au dat nicio sansã. M-am rugat atunci la Dumnezeu pentru fetita mea si astãzi are cinci ani si este sãnãtoasã. As vrea sã le spun tuturor cã, atunci când ai credintã în Dumnezeu, se pot întâmpla minuni” a spus medicul Ponea.
FAMILIE UNITÃ… Mihai Ponea este cãsãtorit si are doi copii. “Am douã fetite de doi si cinci ani, Ioana si Maria. La nasterea Mariei am avut o adevãratã cumpãnã în viatã pentru cã la nastere nu avea decât un kilogram si douã sute de grame, iar medicii nu i-au dat nicio sansã. M-am rugat atunci la Dumnezeu pentru fetita mea si astãzi are cinci ani si este sãnãtoasã. As vrea sã le spun tuturor cã, atunci când ai credintã în Dumnezeu, se pot întâmpla minuni“ a spus medicul Ponea.
Ce doresc sã fac pentru vasluieni
– Reînfiintarea târgurilor comunale pentru a oferi oportunitatea tuturor producãtorilor sã-si vândã rodul muncii cât mai usor si la un pret bun;
– Înfiintarea unor centre de colectare a laptelui în fiecare comunã din colegiu;
-Sustinerea primãriilor în vederea obtinerii unui proiect ce are ca scop construirea unei gropi ecologice de gunoi. Este stiut faptul cã în acest moment sunt mari probleme cu depozitarea resturilor menajere.
– Initierea unui proiect de lege în domeniul fondului funciar. Mai exact, este vorba de procedurile de dezbatere a mostenirilor, proceduri care acum sunt foarte complicate si îngreuneazã punerea în posesie a cetãtenilor cu pãmânturile care li se cuvin;
-Sprijinirea micilor întreprinzãtori din zona ruralã, prin promovarea produselor traditionale din zona noastrã.
PRIMARII
Noi il sustinem pe Mihai Ponea
ALTFEL DE ABORDARE… Tânãrul Ponea este ambitios. Considerã cã în politicã cearta trebuie sã înceteze: “Vreau sã le comunic tuturor primarilor din Colegiul rural Vaslui cã nu mã intereseazã culoarea politicã. Îmi doresc sã colaborez cu toti si, împreunã, sã facem ceva pentru oamenii din aceste colegii. Doar împreunã putem reusi. Cheia succesului în administratie este colaborarea dintre parlamentari si primari. Vorba românului: dacã unul trage hãisa si unul trage cea, cãruta nu va merge!“
Vasile Anton: “Eu si întreaga comunã avem încredere în Mihai Ponea“
“Pentru comuna Muntenii de Sus nu existã altã persoanã în afarã de Mihai Ponea pe care sã ne-o dorim reprezentant în Parlamentul României. Sunt sigur de un lucru, cã aici în comunã nu este nimeni care sã-si doreascã si sã poatã sã mã contrazicã. Mihai Ponea este omul de care comuna nostrã are nevoie în Parlament. Este un bãiat tânãr, cu proiecte solide, el este sansa comunei noastre, eu îi stiu pe oameni, sunt entuziasmati si mândri cã vom avea în Parlament un om capabil si eficient, un om de la noi din comunã. Ca si primar vreau sã vã zic cã toti reprezentantii administratiilor locale au nevoie sã mentinã relatii strânse, sã colaboreze activ cu reprezentantul trimis în Parlament. Multi cetãteni cred cã el poate face drumuri, cã trebuie sã vinã sã punã piatrã, sã aducã apã, dar rolul lui este acela de a ne ajuta pe noi, primarii, de a ne înlesni cadrul legal care sã ne permitã sã investim în dezvoltarea comunei noastre, de exemplu, sã ne reprezinte în fata Guvernului, sã ne ajute ca un proiect sã ajungã în timp util în atentia unui ministru. Din punctul meu de vedere, la aceastã orã, noi nu avem deputat si avem nevoie de Mihai Ponea pentru a reusi sã finalizãm proiectele de aductiune a apei, proiectul de canalizare. Drumul spre Portari asteaptã de prea mult timp, pentru el ni s-a oprit finantarea, am fi avut nevoie de ajutor, dar de acum o sã-l primim de la deputatul Mihai Ponea. Eu, toti colegii din administratie si întreaga comunã, avem încredere în el, îl sustinem si ne zbatem ca în final sã trimitem omul potrivit în locul potrivit“, ne-a declarat Vasile Anton, primarul comunei Muntenii de Sus.
Dãnut Cretu: “Mihai Ponea este parlamentarul care ne trebuie!”
“Îl sustin din toatã inima pe Mihai Ponea. Este tânãr, cunoaste realitãtile satului vasluian si sunt convins cã ne va reprezenta cu cinste în Parlament, nu ca pânã acum cu un deputat care n-a scos un cuvânt în Camera Deputatilor. Sper ca din acest an, Mihai Ponea sã fie deputatul nostru, deputatul care sã se zbatã pentru noi. Poate unii nu pot recunoaste pentru cã le-au interzis sefii politici, însã sunt convins cã toti primarii din acest colegiu îsi doresc ca Mihai Ponea sã iasã deputat pentru a avea un prlamentar cu care sã colaboreze, cu adevãrat”, Dãnul Cretu, primarul comunei Munteni de Jos.
Gheorghe Ilies: “Sustinerea neconditionatã din Delesti”
“Ca primar îmi doresc un deputat care sã mã sprijine în proiectele pentru comunã. Mihai Ponea este un adevãrat specialist, cunoaste foarte bine realitãtile zonei si este omul cel mai potrivit pentru a ne reprezenta. Nu poti merge în Parlament fãrã sã cunosti oamenii din colegiul tãu. Astfel de parlamentari am avut destui pânã acum în judetul Vaslui si uite unde am ajuns. Sansa noastrã este ca cei care ne reprezintã în Parlament sã nu uite dupã ce au fost alesi de ce au ajuns acolo si sunt convins cã Mihai Ponea nu va uita”, Gheorghe Ilies, primar Delesti