TOPOMETRISTUL… Considerat „mâna dreaptă” a primarului Dumitru Boroș din Bârlad, rezervistul Iulian Mihail Bîca a ajuns senator în 2020, printr-un concurs de împrejurări, după ce PMP a ratat la mustață intrarea în Parlament, iar voturile au fost redistribuite. Fost ofițer de artilerie, specialist în topografie, Bîca a intrat în politică după ce s-a retras în armată. Mai întâi s-a înscris la PSD, apoi a migrat la PNL, iar după 15 ani s-a reîntors la PSD. Bîca nu s-a mulțumit doar cu politica și viața de partid, a vânat și sinecuri la stat, iar primarul Boroș a avut grijă ca bunul său prieten să nu se chinuie ca toți muritorii de rând cu o pensie. I-a oferit și o leafă de bugetar.
Despre traseismul politic a lui Iulian Mihail Bîca ziarul nostru a relatat de-a lungul timpului. Aproape că a devenit o normalitate ca politicienii să schimbe barca politică și să ridice ode foștilor adversari cu care dădeau de pământ. Astăzi vă prezentăm parcursul senatorului care le cere vasluienilor să-l voteze a doua oară: de la Armată, la politică, via posturi călduțe în sistemul public. Reamintim cititorilor că articolele din campania „Tablou de candidat” nu fac parte din categoria materialelor de propagandă electorală. Potrivit CV-ului publicat pe site-ul Senatului, Iulian Mihail Bîca a lucrat în Armata Română vreme de 20 de ani, fiind ofițer de artilerie și specialist în cadastru. Topografist, pe înțelesul publicului. Un detaliu important, având în vedere că peste ani, când avea să devină „mâna dreaptă” a primarului Boroș avea să se ocupe în cadrul Primăriei Bârlad, taman de tot ce ține de cadastru în oraș. După trecerea în rezervă, începând cu 2004, Bîca și-a deschis un PFA și a asigurat servicii de expertiză tehnică judiciară instanțelor de judecată, fiind acreditat de Ministerul Justiției, activitate pe care a suspendat-o începând cu 2013. Pensionarul Bîca nu s-a mulțumit cu pensia și veniturile din expertizele la instanțe, cochetând și cu asigurările. El a fost director, respectiv manager la filialele Vaslui ale Groupama Asigurări SA și ING Asigurări de viață. De menționat este faptul că Primăria Bârlad în 2016-2020 a făcut zeci de studii topometrice, fiindcă în anturajul primarului mai erau oameni care aveau aveau firme în domeniu. Boroș spunea în intervențiile sale în CL și în spațiul public, că este nevoit să cheltuie bugetul orașului pe astfel de studii, fiindcă primarii PSD ai Bârladului, în trecut, au neglijat acest lucru și fără aceste studii nu se pot obține fonduri europene. Realitatea însă era alta.
Bîca intră în CL Bârlad, alături de securistul Pleșu. Între cei doi, mereu a fost o rivalitate
Iulian Bîca nu a zăbovit prea mult cu sectorul privat. După alegerile din 2016, fiind prieten cu Dumitru Boroș, pe atunci amândoi declarați liberali convinși, acesta a fost pus pe listele de consilieri locali pe un loc eligibil. Neoficial acesta era șeful de campanie a lui Boroș, însă primarul, șiret, l-a cooptat și pe Pleșu, un politician obișnuit cu campaniile, dar tras pe dreapta, fiindcă a făcut poliție politică. Pleșu a fost argint viu în acea campanie, iar Boroș îi promitea postul de viceprimar, dacă vor câștiga alegerile și vor avea majoritate. După cîștigarea alegerilor, Boroș a uitat de Pleșu și sfătuit de bunul său prieten Bîcă, dă postul de viceprimar PSD, cu ajutorul unui trădător, tot fost militar. La acel moment PSD și PNL aveau câte 10 consilieri, iar independentul Sârbu avea votul de aur. Numai că acesta a declinat orice ofertă de la cele două partide și a rămas fidel dreptei. Deși liberalii trebuiau să aibă viceprimar, Boroș se cotește și Roxana Feraru ajunge viceprimar. Degeaba a tunat și fulgerat atunci Dan Marian, Boroș luase decizia și a făcut primul pas către PSD. S-a văzut și la alegerile parlamentare din acel an, când PNL Bârlad, sub comanda lui Boroș și Bîca, obține jumătate din voturile luate în acea vară, la locale. Grație acestui rezultat, PNL rămâne cu un singur deputat.
Pensionarul din Armată, devine consilierul personal al primarului
Bîca a rămas consilier local, însă nu pentru mult timp. În 2017, a devenit directorul Direcției de Piețe, Târguri și Oboare din cadrul Primăriei Bârlad, o sinecură bine plătită. Firește, în urma unui concurs, pentru care pensionarul a învățat pe brânci, spulberându-i pe ceilalți cinci contracandidați. Iulian Bîca nu a zăbovit mult nici la Direcția Piețelor, unde era mult de muncă. După un an, a plecat din funcție. Dumitru Boroș nu și-a lăsat la greu prietenul și i-a oferit altă sinecură: un post de consilier în cadrul cabinetului primarului. Funcție pe care a ocupat-o până când a intrat în Parlament. Potrivit declarației de avere, Iulian Bâca are o pensie anuală de 55.000 de lei. Ca senator, exceptând ultimul an, ale cărui venituri le vom afla anul viitor, Bâca a cîștigat 403.046 lei. În cei patru ani de mandat a luat cuvântul în plenul Senatului de 33 de ori în plenul Senatului, a avut trei declarații politice, șase interpelări și a adresat unor ministere trei întrebări.
Bîcă în campania din 2020 a fost internat în spital de Covid. Se spune că nici dosarul de candidat nu și l-a semnat
LEGENDE… Un episod ciudat avea să se întâmple chiar în perioada de precampanie a alegerilor parlamentare din 2020, când se depuneau dosarele la BEJ. Iulian Bîca era internat în spital cu Covid, iar legenda spune că dosarul său a fost semnat de altcineva, un lucru care se traduce într-un mod neplăcut pentru, dacă consultăm Codul Penal. Însă liberalii, la acel moment, au pus batista pe țambal. Dacă informația ajungea în spațiul public, Bîca putea rămâne fără mandat. Subiectul a devenit cald în momentul în care senatorul a trecut la PSD. Însă era târziu și iată cum, pe baza unor semnături false, Bîca a fost senator patru ani de zile. Întrebat la un moment dat despre acest subiect, Bîca ar fi spus că cineva i-a adus dosarul la spital și el personal l-ar fi semnat. Să ne amintim momentul respectiv, când era cunoscut faptul că nimeni nu putea intra la pacienții infectați, decât cadreler medicale. Povestea că cineva de la partid a adus dosarele la semnat la spital și mai apoi au mers la BEJ pare ușor dramatică.
Bîca finanța de pe cabinetul său trolii cu care contracara atacurile lui Solomon de pe rețelele de socializare
SPECIALIST ÎN DEZINFORMARE… Bîca, în perioada cât a fost senator, a angajat la cabinetul său parlamentar mai mulți consilieri. O parte din aceștia aveau misiunea de a fi troli și erau folosiți de partid în lupta cu Solomon, politician care la acea vreme îl desființa atât pe Boroș, cât și pe Bîcă și ceilalți pensionari militari din prejma primarului de Bârlad. Acesta cumpărase majoritatea grupurilor mari de pe Facebook, care erau pe Bârlad și avea o putere mare de convingere pe rețelele sociale. Să ne amintim replicile celebre ale lui Solomon din perioada în care era în opoziție cu primarul și de modul cum se rostogoleau pe Facebook. Dar toate acestea au trecut și, după intrarea lui Bîca și Boroș în PSD, echipele de troli ale celor două partide s-au unit.
Asta a plecat de la Piata dupa ce nevasta-sa a ameninta ca divortezea deoarece isi facuse secretara amanat si o mutase in biroul lui! Cat priveste golania cu dosarul de candidatura este de ajuns sa se ceara o ecpertiza grafoscopica pentru a se vedea care dintre colegii de partid ai lui Onofrei si Bouros a semnat in locul ipochimenului!
Știi ce pensie are stimabilul?….11 000 lei net!…Să trăiți!…don’ colonelu!
RUSINEEEE!I AM FOST SOLDAT.UN ORDINAR!
Unde draku ai găsiți bre??
Zero barat! Incompetent și lingău!
Un mare mizerabil.
Nu merita sa ii pomenești numele. Face încadrări pe la școlile din județ. O mare lichea.
Lichele ,Lichele și iar lichele mergi la vot pt. binele lor……. niște oprtuniști ,HOȚI , borfași , trădatori ,blatiști escroci TOȚI !
De aceea votez impotriva. Numai pile si relatii pentru oameni care nu fac nimic pentru judet si tara..Rusine!