Şefii aflaţi în fruntea celor mai mari instituţii gălăţene de la Interne aşteaptă de pe poziţii diferite alegerile parlamentare: doi sunt „plini” pe funcţii, în timp ce soarta altor doi depinde de examene sau de cum evoluează lucrurile la Centru
Poliţie, Jandarmerie, Pompieri sau centre de prevenire a consumului de droguri ori a traficului de persoane. Instituţii care au traversat decenii şi s-au schimbat odată cu regimurile sau structuri ale anilor 2000, înfiinţate pentru a răspunde, cel puţin teoretic, realităţilor societăţii de tranziţie şi normativelor europene. Fiecare are importanţa sa în economia siguranţei cetăţenilor, dar, dincolo de particularităţi, au, mai toate, un numitor comun: fragilitatea în faţa schimbărilor de regim la nivelul structurilor de conducere. Tăvălugul politic, cel care nu ar trebui să afecteze segmentele care ţin de securitatea naţională, a demonstrat că acţionează la mai fiecare schimbare de legislativ, o dată la patru ani. Sub clasicul şi oficialul pretext al unor chestiuni care ţin de management, şi scaunele şefilor de la interne şi administraţie au fost, într-un fel sau altul, zdruncinate de rezultatul jocurilor de interese din Parlament.
Inspectoratul Judeţean de Poliţie
Comisarul Dănuţ Lefter este cel care, din septembrie 2010, conduce instituţia cu cele mai mari prerogative în domeniul siguranţei publice din Galaţi. Înscăunat şef al poliţiştilor gălăţeni în urma concursului organizat pentru funcţie, Dănuţ Lefter este cel mai tânăr şef pe care l-a avut vreodată instituţia, după fostul comandant, comisarul-şef Daniel Miron, care a ajuns în fruntea Poliţiei la numai 32 de ani. Ofiţerul este absolvent al Academiei de Poliţie „Al. I. Cuza” şi al Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi, absolvind de asemenea cursuri postuniversitare în Criminologie (Universitatea Bucureşti) şi un master în „Dimensiunea europeană a managementului organizaţional” (Universitatea „Spiru Haret”). Susţinut la venirea pe funcţie, potrivit unor speculaţii, de UNPR, comisarul Lefter nu a fost creditat de mulţi în privinţa longevităţii mandatului său ca şef al Poliţiei, mai ales că venise în concurs cu alţi ofiţeri cu state mai vechi în instituţie. Cu toate acestea, este inspector şef de doi ani, în ciuda faptului că mandatul său a fost, cel puţin până acum, marcat de luptele interne continue care s-au dus la nivelul conducerii instituţiei cu adjuncţii Doru Geru (care s-a retras din Poliţie şi a devenit avocat) şi cu Daniel Miron, preocupaţi, cel puţin în ultimul an, să demonteze prin instanţe o decizie a superiorilor de la Bucureşti prin care au fost destituiţi, anul trecut, ca urmare a unor deficienţe manageriale. Luptele dintre şef şi adjuncţii săi şi-au pus amprenta asupra rapidităţii formării echipei pe care comisarul Lefter a promis, la începutul mandatului, că o va realiza. Abia în ultimele două luni şi-a putut pune în aplicare planurile, odată cu desemnarea la serviciile Economic, Ordine Publică şi Circulaţie a unor noi şefi. Cu o imagine bună printre ceilalţi şefi de instituţii din Galaţi, dar şi la nivelul administraţiei locale, comisarul Dănuţ Lefter se arată încrezător asupra şanselor de supravieţuire în funcţie după alegerile din 9 decembrie.
Inspectoratul Judeţean de Jandarmi
Jandarmeria Galaţi este instituţia care, în urmă cu o lună, furniza marea surpriză sau mai bine zis candidatul ideal pentru funcţia de inspector general al Jandarmeriei Române. Încetarea interimatului fostului comandant, generalul Gavrilă Pop, l-a propulsat în funcţie pe colonelul Mircea Olaru, de la Galaţi. Plecat la Bucureşti ca interimar, Olaru l-a lăsat în urmă, la şefia Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, pe primul său adjunct, lt. col. Dănuţ Vasilică, devenit, pe 15 noiembrie, inspector şef cu o împuternicire de şase luni. Dănuţ Vasilică este absolvent al Academiei de Poliţie „Al.I. Cuza”, instituţie la care a urmat şi studii postuniversitare în „Ştiinţe penale”. De asemenea, ofiţerul mai este şi absolvent al unui curs de „Management al instituţiilor publice din domeniul ordinii publice în perspectiva integrării în structurile euroatlantice”. Cu o carieră derulată exclusiv în cadrul Jandarmeriei Galaţi, lt. col. Vasilică a parcurs toate etapele, de la comandant de pluton la cea de şef al unităţii. Şansele sale la comanda instituţiei sunt însă condiţionate de soarta colonelului Olaru la şefia Jandarmeriei Române, acesta din urmă fiind şi el tot împuternicit. Dacă actualul inspector general nu va deveni „plin” şi se va întoarce la Galaţi, lt. col. Vasilică va trebui să îşi ia din nou în primire funcţia de prim adjunct al inspectorului şef al IJJ Galaţi.
Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă
Structura născută din fuziunea unităţii de pompieri şi a Protecţiei Civile a fost marcată în ultimii ani de conduceri scurte ca durată. Şefia Inspectoratului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a fost marcată de interimate în care, de cele mai multe ori, a apărut numele şi persoana unuia dintre cei mai vechi ofiţeri ai instituţiei, colonelul Vasile Balaban. Cu o „întrerupere” de circa un an, în perioada aprilie 2011- mai 2012, colonelul Balaban a bifat nu mai puţin de trei interimate, cel mai recent obţinut după plecarea colonelului Ion Pleşu, încheindu-se în această lună. Ofiţerul gălăţean, recomandat de o vastă experienţă, este absolvent al Academiei de Poliţie şi are un masterat în administraţie publică la Universitatea „Dunărea de Jos”. Marţi, 27 noiembrie, colonelul Vasile Balaban şi alţi doi candidaţi au picat examenul de definitivare pe funcţie, ceea ce determină prelungirea interimatului. Un nou examen pentru şefia ISU Galaţi va avea loc la începutul anului viitor.
Serviciul Teritorial al Poliţiei de Frontieră
Instituţia, devenită serviciu din inspectorat la finele anului trecut şi care are în subordine Poliţia de Frontieră Galaţi şi pe cea de la Brăila, este condusă în momentul de faţă de comisarul-şef Ioan Lungu. Ani de zile adjunct al fostului inspector şef Didel Bădărău, ieşit la pensie în toamna lui 2011, Lungu a devenit, în luna septembrie a anului trecut, noul inspector şef. Nu a purtat această titulatură decât până în decembrie 2011, pentru că odată cu reforma care a retrogradat instituţia la statutul de serviciu, a devenit şef serviciu teritorial. Ioan Lungu este şef „plin”, ocupând actuala funcţie prin concurs. El a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti, are un master în Ştiinţe Penale la Academia de Poliţie şi un Curs de management al controlului ierarhic. Cât priveşte perspectivele post electorale din decembrie, comisarul-şef se arată prea puţin îngrijorat. „Nu cred că sunt ameninţat de schimbarea legislativului, nu sunt semne în acest sens. Eu sper mai mult să se revină la vechea structură, în sensul că Galaţiul să aibă din nou inspectorat, care ar aduce instituţiei statutul de ordonator de credite şi administrator al propriilor resurse umane”, a precizat comisarul-şef Ioan Lungu.
Într-o ediţie viitoare a „Vieţii libere”, puteţi afla amănunte despre ceilalţi şefi de instituţii MAI din judeţul Galaţi, precum şi cine este cel mai longeviv şef al unei astfel de structuri.