spot_img
7 C
Vaslui
05-nov.-2024
spot_img

Cine a pierdut un şarpe de 1,5 metri în Copou Iasi? A produs un „accident de muncă“

- Advertisement -

„Accident de muncă“ neobişnuit la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) din Iaşi. Un angajat al instituţiei situate pe aleea Sadoveanu, lângă Facultatea de Medicină Veterinară, a fost muşcat de un şarpe intrat în laborator „pe uşa din dos“. Reptila s-a refugiat în sediul DSVSA profitând de faptul că unul din geamurile laboratorului, situat în partea dinspre parcare, este situat la un nivel apropiat solului. Angajatul instituţiei a fost trasportat de urgenţă la Spitalul de Boli Infecţioase, unde a primit în prealabil toate îngrijirile necesare într-un asemenea caz.

Şarpe Elaphe Guttata

Şarpele care a semănat panică în laboratorul DSVSA este lung de aproximativ un metru şi jumătate. Prezenţa reptilei a fost sesizată de una dintre doctoriţele care lucrau în acel corp de clădire. Panicată, medicul a chemat în ajutor un coleg. Radu Dobrotă, angajat al secţiei de primire probe, s-a folosit de un mop pentru a imobiliza reptila. Şarpele l-a muşcat însă pe acest angajat al Direcţiei, în timp ce se chinuia să îl prindă. Imediat după incident, oficialii DSVSA au contactat conducerea Spitalului de Boli Infecţioase, iar angajatul muşcat de reptilă a fost dus de urgenţă pentru a i se acorda îngrijiri medicale. Concomitent, şarpele cu pricina a fost capturat şi identificat de medicii sanitari veterinari. „Astăzi, în jurul prânzului, un coleg a fost muşcat de un şarpe lung de aproximativ un metru şi jumătate. Este vorba despre un şarpe de porumb, neveninos. Aceste specimene sunt foarte blânde, fiind folosite de regulă drept animale de companie“, a transmis medicul Nicolaie Ivanciu, purtătorul de cuvânt al DSVSA din Iaşi. Şarpele descoperit în laboratorul DSVSA aparţine unei specii comune Americii, „Elaphe Guttata“, specifice zonei din sud-estul Statelor Unite. Angajaţii DSVSA cred că acesta era deţinut ca animal de companie de un ieşean din zonă. Foarte probabil, deţinătorul reptilei „s-ar fi plictisit de el şi nu a găsit o metodă mai bună de a scăpa de el decât să îl lase liber. Acest şarpe este cel mai recomandat iubitorilor de reptile, când vine vorba de alegerea primului exemplar. Este cel mai blând şarpe, indicat începătorilor. Foarte probabil, şarpele a fost fugărit, bruscat, lovit, cine ştie? Altfel, este aproape imposibil să atace. Specia din care face parte este cea mai cuminte posibilă. Este un şarpe timid şi calm, inofensiv pentru oameni. Atacă doar atunci când se simte ameninţat“, ne-a indicat un alt angajat al instituţiei. Peste noapte, şarpele a fost ţinut în sediul DSV, într-un loc adecvat.

„Docil, uşor de îngrijit“

Potrivit descrierii de pe site-ul animalutul.ro, se precizează faptul că acest şarpe „este o reptilă potrivită ca animal de companie. Acest şarpe este, în general, docil, uşor de îngrijit şi nu creşte prea mare. Este un artist desăvârşit când vine vorba de evadări, de aceea e bine sa fii foarte atent atunci când îi alegi cuşca“. Contactată telefonic de „Ziarul de Iaşi“, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) a indicat faptul că avem de a face cu un accident de muncă. „Având în vedere că incidentul s-a petrecut în timpul programului de muncă, se încadrează la capitolul accidente de muncă. Deoarece incidentul nu a avut urmări grave, ancheta în acest caz va fi realizată de Direcţia Sanitară Veterinară. Conducerea instituţiei va numi o comisie internă care va analiza acest caz“, a spus inspectorul-şef adjunct George Tanasievici, purtătorul de cuvânt al ITM Iaşi. Potrivit descrierilor specificate pe site-urile de specialitate, în ţinuturile mai uscate, când este agresat, acest şarpe îşi scutură coada rezultând un sunet asemănător cu cel al şarpelui cu clopoţei. De foarte multe ori, cele două specii sunt confundate, desenul acestora fiind asemănător. Şarpele de porumb este un constrictor, ucigându-şi prada prin asfixiere. Iniţial, reptila îşi muşcă prada pentru a avea un punct fix, după care se înfăşoară în jurul ei lipsind-o de oxigen. Prada este apoi înghiţită întreagă, de obicei cu capul înainte, se mai indică pe site-urile de profil. Preţul unui asemenea exemplar, lung de 30 cm, începe de la 200 de lei, iar preţul creşte proporţional cu dimensiunile şarpelui.

Cititi: http://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/cine-a-pierdut-un-sarpe-de-1-5-metri-in-copou-a-produs-un-a-accident-de-muncaa–44188.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.