spot_img
spot_img
4.6 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

„Cel mai sãlbatic violonist al Germaniei” vine la Vaslui, în cadrul turneului Momentum

- Advertisement -

MUZICÃ… „Violonistul Diavolului” vine la Vaslui. Este vorba despre Mani Neumann, cunoscut publicului din România în urma colaborãrii sale de lungã duratã cu formatia Phoenix. Acesta va sustine, împreunã cu formatia sa, Trio farfarello, un concert în cadrul turneului national inedit, care dã artei o definitie aparte – Momentum. Evenimentul va avea loc pe 8 octombrie, ora 20:00, în Old Bridge Pub. Biletele pot fi achizitionate atât de la local, cât si de pe site-ul iabilet.ro.

Trio farfarello a împlinit 40 de ani de carierã în 2021, însã conjunctura impusã de pandemie a fãcut imposibilã o „sãrbãtoare” complexã, asa cum Mani Neumann si-ar fi dorit. Îndrãgostit de tara noastrã, violonistul a început în acest an colaborarea de lungã duratã cu România, iar Momentum este conceptul care ilustreazã, probabil, cel mai bine versatilitatea si unicitatea muzicii farfarello. „Am fost întrebat de multe ori în ce gen muzical ne încadrãm sau care este mesajul nostru, pentru cã oamenii din România ne descoperã acum. Termenul are o dublã semnificatie. În primul rând, eu cred cã arta  nu este o succesiune de note, de litere sau de culori, ci o stare – asta dacã vorbim despre sinceritate si autenticitate, bineînteles. Dacã este sincerã, realã, muzica are ceva din infinit, din increat, din atemporal – este sinonimã cu „oricând”. În acelasi timp, are ceva din „Aici si acum”. Expresia ei, interpretarea, este în acest moment, aici si acum. Conteazã starea pe care o dãm mai departe acum, momentul în care ne gãsim pentru aceastã expresie, pentru acest schimb de energie. Deci, este punctualã”, a explicat Mani Neuman.

„Violonistul Diavolului”: „publicul îti dã, la rândul sãu, o anumitã energie”

Apoi, artistul a explicat cum functioneazã conceptul de „momentum”: în sistemul international cuvântul „momentum” defineste impulsul, în fizicã. Lumea functioneazã pe baza unor principii si a unor legi foarte clare – legile lui Newton, principiile mecanicii, pot fi explicate foarte simplu si didactic. Este exact aceeasi explicatie, într-o metaforã, în ceea ce face un artist: ai un corp în nemiscare, care va rãmâne acolo atâta timp cât asupra lui nu se actioneazã cu o fortã din exterior. Când nu vii cu nimic, nu oferi nimic. Apoi, principiul al II-lea vine si spune cã miscarea lui, cantitatea de miscare, este direct proportionalã cu forta aplicatã si are loc pe directia pe care actioneazã forta. Noi asta facem, venim cu ceva si miscãm ceva, da? Dãm un impuls – unei stãri, unei energii, a celor din public. „Directia” este exact starea pe care vreau sã o transmit. În continuare, dacã mergem putin mai departe, la a treia lege, ea spune cã existã un rezultat: forta de reactiune. Al doilea corp va actiona si el asupra primului, la rândul sãu, cu o fortã egalã ca mãrime, dar în sens contrar. Nu tocmai asta se întâmplã cu noi la concerte? Nu e exact aici cuprinsã explicatia rãspunsului care vine de la public? Pentru cã el vine! Au spus-o si altii – si publicul îti dã, la rândul sãu, o anumitã energie. Numai cã acest schimb, aceastã aplicatie a legilor, se întâmplã atunci când impulsul existã cu adevãrat – si prin impuls înteleg dorinta de a da, de a transmite acea stare. De aceea, la noi, fiecare concert este diferit si nimeni nu stie la ce sã se astepte a doua oarã, pentru cã ne intereseazã mai putin forma (desi o cunoastem si o stãpânim), si mai mult starea. Asta e cheia, aici e scopul. Este explicatia energiei, a vitezei, a stilului în care eu cânt, de exemplu. Momentum”, a explicat Mani Neuman.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.