spot_img
spot_img
5 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ce spun vasluienii despre noile reguli pentru numerar: „nouã ne limiteazã plãtile la 1000 de lei si ei furã milioane de lei cu portbagajul masinii”

- Advertisement -

DECIZII… Începând de astãzi, 1 noiembrie, vasluienii nu vor mai putea face plãti în numerar mai mari de 5.000 lei. Astfel, dacã, spre exemplu, vor dori sã cumpere de la un magazin produse electroasnice în valoare de peste 5.000 lei, acestia vor trebui sã plãteascã cu cardul sau sã le cumpere separat, în zile diferite, cu bani cash. În cazul firmelor, plafonul plãtilor în numerar este mult mai mic: 1.000 lei. O altã mãsurã valabilã începând de astãzi vizeazã sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice: acestea nu pot depãsi, la sfârsitul fiecãrei zile, plafonul de 50.000 lei. Dacã nu se respectã plafoanele prevãzute de lege, se va aplica o amendã de 25% din suma încasatã/plãtitã, respectiv detinutã în casierie, care depãseste plafonul. Noile mãsuri nu sunt pe placul tuturor vasluienilor, nu doar pentru cã îi obligã sã foloseascã cât mai mult cardul, ci si pentru cã, astfel, vor plãti mai multe comisioane bãncilor. „Din toatã aceastã poveste, doar bãncile au de câstigat, pentru cã la fiecare tranzactie vom plãti comisionul aferent. Nu era suficient cã le plãtim comision de administrare a conturilor, comision de retragere a banilor, comisioane peste comisioane atunci când facem credite la ei, acum vom fi determinati sã facem din ce în ce mai multe plãti cu cardul, ca sã le dãm si mai multi bani”, a declarat un vasluian. Un alt vasluian le spune guvernantilor cã mãsurile ar trebui aplicate doar lor: „România este digitalizatã, la nivel national, în proportie de doar 40%. Cu restul de 60% ce facem? Dar Ciolacu se pare cã trãieste pe altã lume! Cu o astfel de mãsurã, seful PSD impune controlul asupra banilor populatiei si îngrãdeste libertatea de a alege modalitatea de platã! Aceastã mãsurã trebuia aplicatã doar membrilor PSD si PNL! Nouã ne limiteazã plãtile la 1000 de lei si ei furã milioane de lei cu portbagajul masinii”.

Astãzi intrã în vigoare o parte din noile mãsuri fiscale, printre care si limitarea plãtilor cash la comercianti. Potrivit pachetului de mãsuri, se va mai putea încasa cash de la o persoanã juridicã doar în limita unui plafon zilnic de 1.000 lei. Sunt interzise încasãrile fragmentate în numerar de la beneficiari pentru facturile a cãror valoare este mai mare de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, în cazul magazinelor de tipul cash and carry, precum si fragmentarea facturilor pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a cãror valoare este mai mare de 1.000 lei, respectiv de 2.000 lei. De asemenea, sunt interzise plãtile fragmentate în numerar cãtre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a cãror valoare este mai mare de 1.000 lei si, respectiv, de 2.000 lei, cãtre magazinele de tipul cash and carry. Se pot face încasãri si plãti cash între o persoanã juridicã si o persoana fizicã în plafonul zilnic de 5.000 lei cãtre/de la o persoanã. Între douã persoane fizice, plafonul zilnic al unei încasãri sau platã este de 10.000 lei. Sumele în numerar aflate în casieria persoanelor juridice nu pot depãsi, la sfârsitul fiecãrei zile, plafonul de 50.000 lei. Dacã nu se respectã aceste plafoane, se va aplica amendã de 25% din suma încasatã/plãtitã, respectiv detinutã în casierie, care depãseste plafonul.

Vasluian: „Banii mei vreau sã îi am în buzunar, nu confiscati de stat si bãnci”

Limitarea plãtilor cash pentru persoanele fizice va fi extrem de dificil de aplicat, în conditiile în care 40% din populatie nu detine carduri bancare. Conform datelor oficiale, majoritatea pensionarilor îsi primesc pensia direct de la postas, iar o bunã parte dintre salariati merge la casierie pentru a-si ridica salariul. „Prin aceste mãsuri se încearcã disparitia banilor de pe piatã! Statul nu mã poate obliga sã ajung iobag la bãnci strãine care-mi vor fura si ele din banii mei sub forma de comisioane scunse. Banii mei vreau sã îi am în buzunar, nu confiscati de stat si bãnci!”, a spus un vasluian. De aceeasi pãrere sunt si alti vasluieni: „Decât sã merg pe varianta digitalã, prefer sã mã întorc la traditionalul negot cu produse. Dacã nu realizãm ce ni se pregãteste, vom pãti ce au pãtit protestatarii cu tiruri din Canada în pandemie, când statul canadian le-a închis cardurile si conturile bancare doar pe motiv cã au participat la protestele împotriva mãsurilor sanitare. Si nu doar protestatarilor, dar si celor ce au donat bani în sprijinul acelor proteste. În nicio altã tarã din Uniunea Europeanã nu s-au impus praguri atât de mici, de 200 de euro zilnic, probabil cã România face parte dintr-un experiment”, a mai spus un vasluian.

Contabil din Vaslui: „i-am sfãtuit pe cei cu care lucrez sã îsi cumpere POS-uri”

Problema cea mai mare va apãrea la firmele din mediul rural, acolo unde nu prea sunt bancomate sau semnalul la internet este prea slab pentru a conecta POS-urile la internet. „Eu i-am sfãtuit pe cei cu care lucrez sã îsi cumpere POS-uri. Sigur, si acestea implicã niste costuri, niste comisioane, trebuie sã ai semnal la internet, însã e mai simplu. Dacã furnizorul are POS, societatea poate sã-i plãteascã cu cardul. Altfel, e mai multã bãtaie de cap, dacã ai de fãcut zece plãti pe zi, îti mãnâncã foarte mult timp. Aparent, da, pare cã ar fi mai simplu, pentru cã poti sã faci plãtile de la calculator sau de pe telefon, însã e nevoie de o atentie sporitã, sã nu gresesti vreo cifrã. În plus, trebuie sã plãtesti comision bãncii pentru fiecare tranzactie. Sunt bãnci care iau un comision de 6,5 lei pentru o tranzactie, la o sutã de plãti, o firmã dã 650 lei bãncii. Mai complicat o sã fie pentru afacerile din mediul rural, unde nu prea sunt bancomate sau semnalul la internet este foarte slab. Spre exemplu, dacã un comerciant trebuie sã facã o platã de 5100 lei si nu are decât bani cash, acesta trebuie sã meargã pânã la bancã sau la un bancomat, sã depunã banii, iar apoi sã facã plata. Nu stiu în ce mãsurã va putea fi rezolvatã problema evaziunii fiscale, dar cred cã cei care vor dori sã facã plãti cash fãrã sã le mai treacã prin contabilitate o vor face în continuare”, a declarat un contabil.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.