spot_img
spot_img
5.1 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Ce meserii se caută pe piaţa muncii din Galaţi

- Advertisement -

Majoritatea specialiştilor au plecat din ţară, iar gălăţenii care sunt pregătiţi nu au, adesea, şi documentele care să dovedească asta

Întâlnirea cu reprezentanţii unor agenţi economici gălăţeni, prezenţi la Bursa generală a locurilor de muncă, ne-a pus mai bine în temă vizavi de starea nu tocmai sănătoasă a unor profesii de pe piaţa muncii. Domeniul pe care l-am luat în obiectiv este al profesiilor din construcţii, respectiv, cele de fierar betonist, zidar, tâmplar, chiar ingineri în construcţii. „Sunt bune aceste burse generale, dar în ce ne priveşte nu putem spune că am realizat mare lucru. Suntem în căutare de fierari betonişti, tâmplari, parchetari, zidari cât cuprinde; avem nevoie inclusiv de ingineri în construcţii, dar găsim greu specialişti de vocaţie. La această întâlnire cu şomerii, am discutat cu mai multe persoane, dar am primit doar trei CV-uri. Mai toţi ne spun că se pricep să pună gresie, să pună faianţă, dar nu au calificare, adică o diplomă recunoscută de Ministerul Muncii. Ca să rezolvăm problemele, ne-am adresat unei firme de recrutare şi stocare de baze de date”, ne-a spus Doina Biriş, inspector resurse umane la SC „Dedal-Bahamat” Galaţi.

Facem precizarea că această firmă este una dintre societăţile gălăţene specializată, între altele, pe restaurarea monumentelor de patrimoniu şi de aici şi exigenţele. Interlocutoarea noastră ne-a spus că, în general, societăţile de construcţii „duc dorul cursurilor de calificare, a parteneriatelor care existau până în 1990, între societăţi şi şcolile de meserii”, care calificau forţă de muncă şi erau adevărate pepiniere pentru agenţii economici. „Este o realitate dură. Mulţi dintre specialiştii noştri în acest domeniu au plecat în străinătate. Ar trebui ca ministerele implicate – al Educaţiei şi al Muncii – să facă studii de piaţă pe termen scurt şi lung, pentru a readapta programele şcolare şi pentru a pregăti forţa de muncă necesară”, a subliniat interlocutoarea.
Muncitori fără patalama
Nici de partea şomerilor, situaţia nu e în roz. „Eu fac Facultatea de Electronică şi, pentru că nu am posibilităţi financiare, am fost nevoit să mă angajez, ca parchetar, la o firmă de construcţii care avea vreo patru angajaţi. Deşi eram apreciat, ştiam să lucrez, pentru că nu aveam calificare eram plătit cu 600 de lei”, ne-a spus Gheorghiţă Sterian, în vârstă de 25 de ani.
În anul 2012, într-adevăr, Agenţia Judeţeană pentru Formarea Forţei de Muncă Galaţi nu a desfăşurat niciun curs pentru zidari şi zugravi, de exemplu… „Nu am organizat astfel de cursuri, pentru că nu am avut solicitări de acest fel. În acest an, intenţionăm să organizăm aceste cursuri, dar, deocamdată, sunt înscrişi doar opt şomeri pentru zidari. Este nevoie de cel puţin paisprezece persoane, pentru a putea organiza un curs ocupaţional”, ne-a spus Nicoleta Harţegan, director adjunct al AJOFM Galaţi.
Cei care doresc să obţină o diplomă de zidar, zugrav sau în orice altă meserie se pot adresa Biroului de consiliere şi formare profesională, din cadrul AJOFM Galaţi, stada Domnească nr. 191, parter, camera 6. Program cu publicul este de luni până joi, între orele 8,00-16,30 şi vineri, între 8,00 şi 14,00.

viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.