spot_img
spot_img
2.5 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cât trebuie să plătiţi pentru cinci ani în plus la pensie

- Advertisement -

Românii fără contracte de muncă vor putea plăti contribuţia la pensii retroactiv, pe ultimii cinci ani, dacă vor o pensie mai mare. Suma ce trebuie achitată se ridică însă la 10.000 de lei.

Cei care au muncit la negru în străinătate ori au stat acasă şi nu au contribuit în ultimii cinci ani pentru o pensie de la stat se pot asigura retroactiv, până la sfârşitul anului, în baza unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă, promovat de oficialii Ministerului Muncii.

Potrivit proiectului, contribuţiile la pensii se pot achita doar pentru ultimii cinci ani şi doar dacă nu sunt îndeplinite condiţiile pentru pensionare. În total, cei care vor încheia un contract de asigurare socială pentru perioada maximă admisă de actul normativ vor trebui să scoată însă din buzunar aproape 10.000 de lei, fie în două tranşe, fie o singură dată, până cel mai târziu pe 31 decembrie anul acesta.


Asigurare la salariul minim

Sumele „se calculează prin a plicarea asupra bazei lunare de calcul (valoarea salariului minim pe economie – n.r.) a cotei contribuţiei de asigurări sociale, corespunzătoare condiţiilor normale de muncă, reglementată de legislaţia în vigoare pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii”, susţin specialiştii Ministerului Muncii.

Astfel, potrivit acestui sistem de calcul, contribuţia variază între 27,5% şi 31,3% pentru perioada 2005-2010 şi se aplică la o valoare a salariului minim cu prinsă între 310 şi 600 de lei. Concret, pentru anul 2005, suma datorată de contribuabili este de aproximativ 1.200 de lei, a propiată de cea pentru 2006, în timp ce, pentru 2007, suma trece de 1.350 de lei. Pentru 2008, contribuţiile totalizează aproape 1.750 de lei, pentru 2009 – peste 2.200 de lei, iar în 2010, suma depăşeşte valoarea de 2.250 de lei.

De asemenea, aceste sume „se actualizează cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata contribuţiei faţă de luna pentru care aceasta se datorează, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statistică”, adaugă oficialii de la Muncă.

Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face prin mandat poştal, prin orice alt mijloc de plată prevăzut de lege sau, în numerar, la casieriile caselor de pensii.

Stagiul minim: 15 ani în 2030

Perioada pentru care se achită aceste contribuţii constituie stagiu de cotizare în sistemul public de pensii. Însă stagiul minim de cotizare pentru a putea cere o pensie de la stat va fi, în ianuarie 2011, de 13 ani. Iar până în 2030, stagiul minim va creşte pâ nă la 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, potrivit viitoarei legi unitare a pensiilor.

Oficialii motivează iniţiativa prin necesitatea de a mai reduce din deficitul înregistrat în ultimii ani la bugetul de pensii, dar susţin că ar exista „numeroase” cereri şi din partea românilor care muncesc la negru în ţară sau în străinătate.

Însă, Petru Dandea, vicepreşedintele Cartel Alfa, înclină mai mult către nevoia urgentă de bani a executivului, sugerând că „ar fi fost în avantajul românilor să poată plăti contribuţiile până la sfârşitul lui 2011”. „E greu de crezut că cei care au muncit la negru şi chiar românii care au lucrat în străinătate şi-au strâns atâţia bani pe care să-i dea deodată la stat. Iar în final, la o contribuţie raportată la salariul minim nu se câştigă mare lucru la punctaj, adică la pensie”, explică Dandea.

În replică, specialiştii Casei de Pensii susţin că cei interesaţi se pot asigura şi pentru o perioadă mai mică, în funcţie de cât vor şi de cât îşi permit, nefiind obligaţi să plătească integral cei aproape 10.000 de lei.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.