spot_img
spot_img
5.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Cât îi costă pe vasluieni Festivalul Internațional “Hora din străbuni”: 800.000 lei, bani din bugetul local și județean!

- Advertisement -

BUGET… Festivalul Internațional “Hora din străbuni” îi costă pe vasluieni 800.000 lei. Costul total al evenimentului a fost făcut public într-o conferință de presă susținută de reprezentanții a trei instituții: Centrul Cultural Județean Vaslui, Consiliul Județean și Primăria municipiului Vaslui. Din acești bani, nicio formație din străinătate nu va fi remunerată, singurul grup care va fi răsplătit financiar este Orchestra Lăutarii din Republica Moldova. 70.000 lei sunt alocați Televiziunii Române, pentru ca evenimentul să fie difuzat live pe TVR Iași, restul banilor ducându-se pe cazare, transport, mâncare, seara de recepția la un restaurant, onorariul interpreților de muzică populară, materiale promoționale, fotografii, flori și alte “mărunțișuri”, toate din bani publici: 400.000 lei de la Primăria municipiului Vaslui și 400.000 lei Consiliul Județean. Extrem de puțini bani din această sumă de 800.000 lei vor fi recuperați, prețurile biletelor și al abonamentelor fiind mic – 10 lei, respectiv 30 lei, la fel și contribuția sponsorilor. Însă organizatorii nici nu au urmărit asta, ei înșiși spunând ieri, în conferință, că prin acest eveniment își doresc “să se vorbească frumos despre județul Vaslui”. Indiferent de cum se va vorbi, festivalul le va oferi vasluienilor o ocazie bună de a ieși din cotidian și de a cunoaște alte culturi. Turcia, Georgia, Cipru, Serbia, Grecia, Coreea de Sud, Columbia, Irak și Mexic vor fi reprezentate prin dans, cultură și tradiții. Acestora li se vor alătura mai multe ansambluri din județ, dar și artiști consacrați de muzică populară, precum Mioara Velicu, Ion Paladi și Niculina Stoican.

Festivalul Internațional “Hora din străbuni” va începe miercuri, 2 august, cu tradiționala paradă a ansamblurilor folclorice pe traseul Parcul Copou – Centrul Civic. Seara va continua de la ora 19:00 în Teatrul de Vară, acolo unde vor urca pe scenă ansamblurile Rapsodia Vasluiului, Pădurețul (Oșești) Todireșteanca, Obârșii negreștene, Codrenii (Târzii), Hora Vasluiului, școala de dans Larisa și Marin Barbu, Alaykoy (Cipru de Nord) și Creadanza (Columbia). De asemenea, în prima seară va susține un recital și cunoscuta interpretă de muzică populară Mioara Velicu. În următoarele trei zile – 3, 4 și 5 august – vor avea loc ateliere de dans popular în Parcul Copou, Piața Independenței și în gară. În ultima seară, spectacolul se va desfășura în Centrul Civic și va fi format din două părți: Gala ansamblurilor internaționale și recitalurile mai multor artiști de muzică populară: Orchestra Lăutarii, condusă de dirijorul Nicolae Botgros, Mariana Stoica, Delia Gandore, Raluca Radu, Silvia Ene, Ion Paladi și Niculina Stoican.

“Hora din străbuni”, un festival organizat sub egida Consiliului Internațional al Organizațiilor de Festivaluri Folclorice

Festivalul Internațional “Hora din străbuni” este organizat sub egida Consiliului Internațional al Organizațiilor de Festivaluri Folclorice (CIOFF). Directorul Centrului Cultural Județean a făcut, ieri, o scurtă trecere în revistă a ultimelor ediții: “acest festival a fost reluat în 2013, după o pauză de 14 ani, cu statut CIOFF la primele două ediții, în 1995 și în 1997. În 2013 nu am putut să avem un astfel de avantaj, lucru care a determinat prezența unor ansambluri de foarte aproape. Din 2015, am reușit să intensificăm relațiile cu CIOFF, am fost sprijiniți să beneficiem de prezența unor ansambluri din Algeria și Sri Lanka. Este o condiție pe care o pune CIOFF, ca să sprijine și să ofere credibilitate unei astfel de manifestări, dacă se îndeplinesc o serie de condiții. Din punct de vedere tehnic, partea scenică trebuie să arate ireproșabil, condițiile de cazare, masa, la fel, trebuie să îndeplinească condiții fără de care nu putem avea încrederea provenită din partea ansamblurilor care nu vin de lângă noi, de aici, din Europa. Ediția din 2021 a fost influențată serios de pandemie, astfel că am avut doar formații din Europa. Mă bucur că beneficiem, din nou, de prezența ansamblurilor de mai departe, mă refer la ansamblurile din Columbia, din Mexic, din Irak și din Coreea de Sud. Am fost în discuții avansate cu un grup din Maroc, pe care ni l-am dorit foarte mult, dar care nu a mai putut ajunge la noi pentru că nu au obținut viza. Sunt formații care nu vin doar la Vaslui, ele sunt integrate într-un circuit festivalier. Spre exemplu, grupul din Mexic vine de la un festival din Serbia, este plecat de acasă de la începutul lunii iulie. Columbienii își încep circuitul cu România, după care vor continua în alte trei țări, cei din Coreea de Sud merg în două țări, la fel și cei din Irak. Ne bucurăm că am reușit să-i convingem să vină și la Vaslui. Este un festival pentru care se muncește foarte mult, pentru care detaliile se pun la punct cu un an înainte. Ne bucură și reacțiile vasluienilor, în momentul acesta cele 500 de abonamente puse în vânzare s-au epuizat, mai sunt doar bilete, care pot fi achiziționate astăzi (n.r. ieri) și mâine (n.r. azi) între orele 16:00 și 19:00. Dacă nu vor fi vândute, și în zilele de festival vom avea casa de bilete deschisă”, a spus Lucian Onciu, directorul Centrului Cultural Județean Vaslui.

Președintele Uniunii Mondiale de Folclor vine la Vaslui

Acesta a dat asigurări că “vom avea surprize care să ridice cota acestui festival. Îl vom avea la Vaslui pe președintele Uniunii Mondiale de Folclor, se numește Dorel Cosma, a spus că festivalul nostru i-a atras atenția și că vrea să vadă la fața locului dacă într-adevăr lucrurile stau așa cum se spune. În cazul în care intemperiile vor influența zilele de festival, vom avea și un plan B. Urmărim prognoza, am observat că zilele de deschidere și închidere, respectiv miercuri și duminică, am putea avea parte de ploaie. Dacă se pune sub semnul întrebării organizarea paradei de deschidere, avem alternativa desfășurării în cursul zile de vineri, în același interval orar, cum era indicat pentru ziua de miercuri (n.r. – ora 17:30). Țin foarte mult la această deschidere pentru că aproximativ 500 de dansatori din județul Vaslui se pregătesc de ceva vreme alături de coregrafii lor, parada va culmina cu un moment de șapte minute, pregătit de coregrafii Virginel Solomon și Gheorghe Ilașcu, la care vor participa ansamblurile județului nostru, este momentul care va arăta nivelul de pregătire pe care îl au ansamblurile județene. Vorbind cronologic, după evoluția ansamblurilor din județul nostru, vom putea urmări în Centrul Civic ansamblurile din străinătate, fiecare cu câte două-trei minute, după care, în funcție de vreme, ne îndreptăm către Teatrul de Vară sau Sala Polivalentă”, a explicat directorul Centrului Cultural Județean Vaslui.

Festivalul va fi transmis live la televizor

Festivalul Internațional “Hora din străbuni” va fi transmis live pe TVR Iași. “Am început colaborarea cu TVR Iași în anul 2015, atunci am avut un contract cu acest post de televiziune. Atunci s-a transmis parțial festivalul și am constatat că se vorbește și se dorește ca evenimentul să fie văzut și de persoane din afara din afara țării, pentru că există și varianta ca TVR Internațional să poată prelua și să distribuie ulterior acest festival. Contractul este semnat de Primăria Vaslui, știu că în valoarea respectivului contrat sunt incluse cheltuielile de cazare, de transport și diurnă, vor veni cu CAR de transmisie, sunt în jur de 20 de persoane implicate în acest demers. S-a considerat că TVR este o televiziune națională, are disponibilitate de a transmite integral sau aproape integral acest festival. Sigur că ne-am dori televiziuni mai mari, mă refer la PRO TV și Antena 1, dar e foarte complicat ca o astfel de televiziune să transmită în prime time un eveniment cu o asemenea întindere. Ne-ar fi plăcut să fie preluat de TVR 1 și vom face demersuri pentru următoarele ediții”, a mai explicat Lucian Onciu.

Cât timp a lipsit primarul Pavăl, angajații de la Cultură au dormit: “e de prisos să îmi cer eu scuze sau să vă informez”

Vasile Pavăl

CÂND PISICA NU E ACASĂ… Pentru prima dată în ultimii ani, cheltuielile care au revenit primăriei pentru “Hora din străbuni” au fost aprobate în Consiliul Local (CL) cu doar câteva zile înainte de începerea evenimentului. Profitând de faptul că primarul Vasile Pavăl s-a aflat, în ultima perioadă, mai mult în concediu medical, angajații de la Biroul Cultură au intrat în letargie. Sigur, cei doi viceprimari, unul cu atribuții pe zona Învățământului și a Culturii, celălalt cu atribuții de primar (n.r. – pe perioada cât edilul a fost în concediu medical), ar fi putut să le traseze angajaților un kind reminder (n.r. – să le reamintească că se apropie Festivalul “Hora din străbuni”), însă nu s-au complicat. Nici în cadrul ședinței de CL nu s-au complicat să ofere vreo explicație pentru această întârziere, deși ambii fac parte din executiv. L-au lăsat pe șeful Biroului Cultură să bălmăjească câteva cuvinte, iar, apoi, pe primar să încaseze bobârnacele. Cu toate acestea, ieri, la conferința de presă, edilul le-a luat apărarea angajaților adormiți din primărie: “Eu sunt convins că ai mei colegi au luat în considerare toate influențele care urmau să vină, mă refer la majorările de preț cu cazarea, alimentele și orice alt serviciu. Nu puteau fi anticipate cu jumătate de an sau un an înainte, pentru că nu mai corespundeau realității (n.r. dar cu o lună – două înainte?!). Ideea a fost să fie cât mai aproape de un cost real al acestor servicii și apoi să le aducă la cunoștința dumneavoastră. Sigur că aceste chestiuni sunt maximale (n.r. tarife pentru flori, meniuri seara de recepție etc) și nu vor putea fi depășite. Începând de astăzi ele vor fi urcate pe SICAP, nu vor fi antedatate, vom respecta legea întru totul. Este adevărat că, poate, este puțin cam târziu, dar acum e de prisos să îmi cer eu scuze sau să vă informez. Aceasta este situația, sperăm să nu se mai întâmple pe viitor, să ne încadrăm în ceea ce s-a stabilit prin Consiliul Local, orice cheltuială să fie așezată în ordinea priorității și fiecare ban să fie cheltuit cu responsabilitate astfel încât rezultatul final să fie cel pe care ni-l dorim”, a explicat primarul Vasile Pavăl. De asemenea, acesta a mai precizat că la finalul evenimentul vor fi prezentate în Consiliul Local toate cheltuielile făcute: “de dimineață am transmis colegului director economic să monitorizeze fiecare cheltuială, iar la final să prezinte o informare”, a spus primarul municipiului Vaslui.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

22 COMENTARII

  1. Sa va iau hora la trântă de prostani! Județul urla de șomaj si de sărăcie si voi anuntați festivalul kriciului din străbuni? Idioților! Valabil si pentru cei ce înghit mizeria PSD prin prezenta la astfel de evenimente! Ar trebu sa mergeți sa aruncați cu oua si rosii in spurcaciunile astea!

  2. Învățați i sa se comporte în societate pe asa zișii artiști de la Rapsodia. Au mâncat la Crama Domnească cu tot cu zgomotele aferente parca își acordau utilajele… Domn primar nu vin acasă de pe unde vin, sa nu pot nici măcar sa ma simt bine atunci când mănânc. Știu ca nu i treaba dvs cu educația lor, dar măcar specialista șefă sa știe sa și i țină în mână. Cu drag, data viitoare

    • Aia care se crede menagera da e ultima gaina din orchestra? Ce sa stie aia, ea e specialista la tinut cimpoiu in mana. Mi-ar fi rusine sa mai scot capu in lume cu palmaresul ei.

  3. Populatia si VRN – La Vaslui nu se face nimic!
    Tot populatia si VRN – La Vaslui se face un festival international, dar costa ceva.
    LOL!

  4. Nu mai e un secret pentru nimeni ca „prostimea” trebuie distrata! Reteta a fost brevetata inca de pe timpul lui Cezar si functioneaza si azi. Mie altceva nu-mi iese la calcul. Daca formatiile straine care vin nu sunt platite, de ce costurile cresc de la editie la editie cu sute de mii de lei? Unde se duc banii astia?

    • Creste pretu la mezel, anual creste si numarul de functionari care tin de urat artistilor la chiolhanurile de dupa spectacol, creste si tupeul unor culturisti care isi baga mana pana la cot prin banii furnizorilor…cum vrei dar sa fie
      Is toti romani de la Vaslui si o rezolva romaneste.
      Festivalul fara onorarii care costa de faci infarct cand citesti cifrele. Artistii pleaca cu buzunarele goale. Banii raman acasa la care e mai smecher dintre smecherasi .

  5. Unde o țineți ascunsă pe Ramona care a fost la Cultură la Primarie? Fata aia făcea față la toate provocările. Luați mascota aia cu cap de miel de acolo, pe Georgică și duceți – l cel mult la pază.

  6. Pâine și circ! Mizerii! Corupție!Interese meschine! Politicianism! Sifonarea evidenta a banului public! Manifestare artistică inutilă . Fanfaronada! Cui folosește această manifestare???În virtutea principiului transparenței ( așa cum se întâmplă în țările civilizate pentru fiecare euro cheltuit) privind gestionarea banului public, după derularea celorlalte ediții ,autoritățile ar fi trebuit să afișeze on line bugetul cu încasări, cheltuieli , desigur cu documente contabile justificative, așa să fie consultat de oricine ar fi fost interesat…Poate cei in drept anul acesta se vor sesiza vor face verificările necesare și vor informa opinia publică….
    Este complet anacronic, de a dreptul grotesc și scandalos!
    Vasluienii sunt cei mai săraci din România, cu nivelul de trai cel mai scăzut, de abia își duc traiul de pe o zi pe alta, și autoritățile se întrec în manifestări culturale! Domnule Buzatu, Onofrei, Paval și toți ceilalți care conduceți judetul, daca aveți ceva suflet, conștiință, simțire, daca empatizati cu oamenii acestor locuri, faceți ceva pentru ei! Atrageti investitori, creați locuri de muncă, construiți obiective socio- economice, scoli, spitale, spatii verzi, drumuri etc.Faceti ca forță de muncă activa să rămână aici și să creeze plus valoare pentru noi și nu pentru străini.Iar după ce faceți toate acestea puteți să organizați și ” Hora din străbuni ‘!

  7. Si cine se uita la tvr iasi? iti zic eu nimeni nici la tvr iasi si nici la celelalte posturi tvr. Daca nu apare pe posturile nationale tot degeaba.. Bani cheltuiti degeaba.. Sunt alte probleme ce se puteau rezolva in oras de suma asta uriasa de bani..

    • Nuuu nuu nu sint chrltuiti cei 70.000 de coco degeaba
      Chiar nu-l intereseaza pe cel care a semnat acest contract ca nu urmareste nici dracu TVR Iasi
      Roaba de bani este daruita acum prietenului Arhire director de televiziune ca avans pentru viitoarea campanie
      Ce credeati ca alesii pun bani din buzunarul lor sa se vada la TV cand e vremea? Nuuu nuu nu!

  8. Dar ce s-a intamplat de domn presedinte Buzatu de a parasit sedinta pe repede inainte! Nu -i mai place cu tovarasu Paval Vasile in coasta sa ?
    Ii aduce numai necazuri partidului ? Vin alegerile iar nea Vasile trage talangile stiind ca pierde alegerile. Profesorul Buzatru l-a mirosit că-i corvoada partidului si i-a spus sa nu mai candideze la anul pentru primar. De fapt l-au mirosit toti consilierii PSD ca-i un parvenit si are interese numai pentru familia sa. La cat de prost este primarul nostru va candida independent ca sa se faca de tot rasul.

  9. I-auzi colegu Director economic! La sfarsit de august sa vii cu informarea ca banii s-au dus legal. Si cu hcl de la editiile anterioare care au aprobat begetele de atunci. Cum sa nu fie, trebuie sa fie. Daca nu le fabrica secretaru acu. La voi e la moda sa fiti penali

  10. Dati-va cu reveneala! Copchilul asta e sef la Cultura cum e Teo manager la Orchestra. Nu sunt nici unii sefi. Doar au fsntezii nocturne. Nici nu ar avea cum. Baietanul abia s-a apucat de studiat gramatica de gimnaziu. Cat el se instruieste colegii lui se plang ca nu mai fac fata sa tot scrie materiale in locul lui, ca el doar semneaza ca primaru. Nu-i trece prin cap ce semneaza dar va afla la urmatoarele controale cat de curand.
    Nici nevasta-sa de la Contabilitate nu va mai putea drege busuiocul. La primaria asta Cultura = Agricultura.

    • Voi va numiti colegi? Gasiti cate un prost ca el fara experienta si credul ii promiteti marea cu sarea si il puneti sa semneze toate cacaturile voastre de banditi.
      Omule, pretenas ti-o spun ca pe stadion la galerie. Ai gija ce faci cu cine te bagi. Daca nu casti ochii belesti p… stii si tu macar atat.

  11. Cum adica:
    Pentru prima dată în ultimii ani, cheltuielile care au revenit primăriei pentru “Hora din străbuni” au fost aprobate în Consiliul Local cu doar câteva zile înainte de începerea Festivalului ???
    Să înțelegem că la celelalte ediții ale Festivalului cheltuielile pentru protocol și le-a aprobat singur Pavăl Vasile !!

    • Fix asa
      Singur. Pe toate si le-a facut cu mana lui. Mai bine zis singur si-a sapat groapa in toti anii din urma si acuma culege ce a semanat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.