spot_img
22.4 C
Vaslui
28-sept.-2024
spot_img

Cãsãtoriile între ortodocsi si alte culte, permise doar cu acordul PS Corneliu, Episcopul Husilor!

- Advertisement -

INTERZIS… Înaltii prelati ai Bisericilor din întreaga lume au stabilit la Sinodul Ecumenic Pan-ortodox, din insula Creta, interzicerea cãsãtoriilor între credinciosi de diferite culte, aceastã uniune fiind posibilã doar dacã ierarhul locului dã o dezlegare în acest sens. Patriarhia Românã a anuntat deja preotii din toatã tara privind hotãrârile Sinodului Bisericii Ortodoxe, desfãsurat în perioada 20-25 iunie, în care se fãcea referire si la interzicerea cãsãtoriilor între ortodocsi si neortodocsi, decizie care a provocat multã neliniste în spatiul public. Desi cãsãtoriile mixte au devenit ceva obisnuit, mai ales pentru românii din diaspora, BOR nu poate renunta la canoane. În judetul Vaslui, cãsãtoriile între ortodocsi si celelalte culte sunt destul de rare, dar de acum încolo vor fi interzise cu desãvârsire. Asta, deoarece, conform statisticilor din 2002, în judet sunt în jur de 6.600 de romano-catolici (în marea lor majoritate, în municipiul Husi), 35 de reformati, 12 unitarieni si 1.404 crestini de rit vechi.

“Evident, este preferabil sã te cãsãtoresti cu un ortodox, din punct de vedere bisericesc, întrucât cãsãtoria nu e doar un contract, vorbim de Sfânta Tainã a cãsãtoriei, vorbim de o comuniune între cei doi soti, de o viziune comunã asupra unor lucruri care tin de spiritualitate”, spun preotii. Ce înseamnã acest lucru, vorbind de judetul Vaslui? Cã, înainte sã aprobe oficierea cãsãtoriei interconfesionale, PS Corneliu, Episcopul Husilor, trebuie sã stea de vorbã cu cei doi soti si sã încerce sã îi transmitã celui neortodox câteva dintre principiile ortodoxiei. De asemenea, celor doi soti li se cere sã îsi boteze copiii rezultati din cãsãtorie în credinta ortodoxã, dar bineînteles nu este ceva ce poate fi impus si verificat ulterior. Patriarhia Românã a mentionat într-un comunicat oficial, încã din februarie a.c., cã se pot cãsãtori ortodocsi cu crestini neortodocsi cu aprobare (dispensã) de la episcopul locului si cu conditia sã-si boteze copiii rezultati din casatorie dupã ritul ortodox.

Iatã deciziile luate de membrii Sfântului Sinod Ortodox:

“Practica aplicatã în prezent de Bisericile Ortodoxe Autocefale locale este definitã si descrisã de Statutul fiecãreia si prin deciziile lor sinodale referitoare la acest subiect. Conform traditiei canonice ortodoxe, care condamnã categoric bigamia, precum si a patra cãsãtorie, o cãsãtorie care nu este dizolvatã irevocabil sau anulatã, precum si a treia cãsãtorie preexistentã constituie impedimente absolute pentru încheierea unei cãsãtorii. Potrivit sfintelor canoane (canonul 16 al Sinodului 4 Ecumenic si canonul 44 al Sinodului Quinisext), conform acriviei, oficierea cãsãtoriei dupã depunerea voturilor monahale este strict interzisã. Preotia prin sine nu constituie un impediment, însã, conform traditiei canonice existente (canonul 3 al Sinodului Quinisext), este interzisã încheierea cãsãtoriei dupã hirotonie. Cu privire la cãsãtoriile mixte între ortodocsi si ne-ortodocsi sau ne-crestini, s-a hotãrât: Cãsãtoria între ortodocsi si ne-ortodocsi este interzisã conform acriviei canonice (canonul 72 al Sinodului Quinisext). Posibilitatea aplicãrii iconomiei bisericesti cu privire la impedimentele la cãsãtorie trebuie sã fie reglementatã de Sfântul Sinod al fiecãrei Biserici Ortodoxe Autocefale, conform principiilor stabilite de sfintele canoane bisericesti, în spiritul unui discernãmânt pastoral, astfel încât sã serveascã mântuirii omului. La aplicarea traditiei bisericesti cu privire la impedimentele la cãsãtorie, practica bisericeascã trebuie sã tinã cont, în egalã mãsurã, de prescriptiile legislatiei civile cu privire la acest subiect, fãrã sã depãseascã limitele iconomiei bisericesti” – comunicatul oficial al Bisericii Ortodoxe Române.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.