spot_img
5.3 C
Vaslui
11-nov.-2024
spot_img

Care e visul românesc

- Advertisement -

În Piaţa Presei Libere, pe soclul statuii lui Lenin, va fi expusă o lucrare tridimensională ce întruchipează aşteptările românilor cu privire la propria ţară.

Dacă despre visul american poate vorbi cu entuziasm oricine, pe cel românesc puţini se încumetă să-l contureze. Optimiştii visează o Românie cu oameni harnici şi buni, iar pesimiştii stau cu bagajele făcute pentru a-şi trăi visul în altă parte. Pe soclul pe care până acum 20 de ani se afla statuia lui Lenin, în Piaţa Presei Libere, din Bucureşti, se va dezveli mâine, 1 decembrie, „Visul românesc”, un obiect-surpriză care exprimă aşteptări şi dorinţe ale românilor privind ţara în care trăiesc şi naţia din care fac parte.


Cum s-a descoperit visul românesc?

Proiectul artistic „Visul românesc” beneficiază de o platformă on-line, www.visulromanesc.ro, unde câţiva români şi-au prezentat dorinţele şi opiniile despre ţara în care trăiesc. Unii vor ca românii să se plângă mai puţin şi să muncească mai mult, alţii îşi doresc legislaţie corectă pentru autişti, alţii sunt de părere că, pur şi simplu, România este o cauză pierdută.

Pe baza opiniilor exprimate pe site, s-a construit lucrarea ce poartă numele proiectului, care va fi dezvelită mâine, la ora 10.00, şi care va rămâne pe soclul din Piaţa Presei Libere timp de două săptămâni. Ea este realizată de artiştii Matei Arnăutu, Florin Brătescu, Andrei Ciubotaru şi Iosif Oprescu.

Capitalism pe soclul lui Lenin

„Prin proiectul acesta încercăm să facem o legătură între artă, care, uneori, poate părea elitistă, şi stradă, exprimând ceea ce visează românii, ceea ce se întâmplă în inimile lor”, spune Ioana Ciocan, artist vizual şi iniţiator al acestui demers.

Iniţiativa „Visul românesc” face parte din „Proiect 1990”, care constă în o serie de evenimente materializate prin amplasarea unor lucrări de artă contemporană pe soclul din Piaţa Presei Libere.

În cadrul acestui proiect, anul acesta s-au mai desfăşurat alte trei evenimente: „Rechinii roşii” (un ansamblu arhitectural cu trimitere la comunism), „Fresca eroului capitalist” şi „Replacing Lenin” – concert susţinut pe soclu de Romanian Piano Trio (un manifest pentru democratizarea artei).

„O Românie în care nimeni să nu mai lenevească”

Pe site-ul proiectului au fost exprimate opinii pozitive şi negative, vise şi coşmaruri privind România.

Iată câteva:

Carmen: „Aş vrea ca oamenii să se plângă mai puţin şi să muncească mai eficient. Să-şi ceară drepturile mai cu cap şi să vadă că nu stă numai în puterea politicienilor pe care îi aleg să le facă viaţa mai bună, ci şi a lor”.

Kimituca: „Să fiu tratată corect la locul de muncă, să nu existe făţărnicie şi să ne bazăm pe sinceritate, să ne străduim mai mult să fim români şi să nu încercăm tot timpul să „împrumutăm” de la alţii, în speranţa că dacă lor le merge bine aşa, ne va merge şi nouă!”

Ion Popescu: „România e ca un vas ce se scufundă. Singurul vis raţional în toată treaba asta e să părăseşti vasul înainte de-a muri cu el. România este o cauză pierdută, iar visul românesc este în altă parte… nu aici. Visul meu este să supravieţuiesc, ca să pot visa şi la altceva.”

Andry:
„Să-şi câştige România respectul. Care respect? De sine, în primul rând. Iar în al doilea rând, să reuşească să câştige respectul altora. Am fost prea mult timp «forme fără fond», am fost prea mult timp «ţara aia unde dacă te duci, trebuie să-ţi fixezi ceasul cu 50 de ani în urmă ». România trebuie să recupereze anii pe care i-a pierdut. Acesta este visul meu”.

„România e ca un vas ce se scufundă (…), iar visul românesc este în altă parte, nu aici.”
ION POPESCU, opinie postată pe site-ul proiectului

VARIANTĂ

Elisabeta Rizea, pe soclul lui Lenin

  • Statuia lui Lenin, amplasată în fosta Piaţă a Scânteii în anul 1960, a fost dărâmată în 1990. A apărut şi ideea dărâmării soclului de granit, la care s-a renunţat rapid, apoi s-au vehiculat o serie de proiecte pentru acoperirea spaţiului gol astfel creat. Sindicatul tipografilor a propus amplasarea unei statui a lui Mihai Eminescu.
  • În 2003, administraţia publică a sectorului 1 a organizat un concurs câştigat de artistul plastic Adrian Ilfoveanu. Proiectul acestuia, o sferă de metal, sugera bile cu litere şi semne grafice ale maşinii de scris. În fine, „Academia Caţavencu” a propus amplasarea statuii Elisabetei Rizea, simbol al opoziţiei anticomuniste. Proiectul a rămas în aer, deşi s-a bucurat de sprijin din partea opiniei publice şi de acordul primarului general al Capitalei.

    evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.