spot_img
16.8 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Candidati bogati, candidati sãraci!

- Advertisement -

MOTIVATIE Motivele pentru care, la nivelul judetului Vaslui, 49 de persoane, din cinci formatiuni politice, s-au înscris în cursa pentru un loc în Parlamentul României sunt diverse. Unii candideazã pentru cã… le-a cerut partidul, altii vor sã-si pãstreze locurile calde de deputat sau senator dobândite acum patru ani, întimp ce unii, putini la numãr, chiar vor sã facã ceva pentru acest judet. Mijloacele de campanie sunt si ele diferite, în functie de partidul pentru care candideazã sau de adâncimea buzunarului propriu. Un lucru este cert, cu doar douã exceptii, restul candidatilor sunt oameni a cãror avere este una fie de om normal, o casã, si o masinã, eventual ceva teren agricol, datorii în bãnci si prea putini cu economii, în timp ce altii nu au, cel putin la nivel declarativ, nici un fel de avere.

De departe, în topul celor mai avute persoane care umblã dupã un post de parlamentar sunt strãine de judetul Vaslui, Ana Birchall si Cristian Alexandru Boureanu. Ce-i aseamãnã pe cei doi, din punct de vedere a averii? Ambii au nenumãrate afaceri, inclusiv investitii în terenuri, si ambii au case si afaceri dincolo de ocean. Ce-i desparte? Ana Birchall a fost mai econoamã, si are conturile pline, în timp ce Boureanu este plin de datorii, unele deja scadente de ani buni. Conform declaratiei de avere depusã la dosarul de candidat, Cristian Boureanu are zeci de hectare, în mare parte intravilane, în Bucuresti si judetul Ilfov, si un apartament de 300 mp în New York, SUA. Nu posedã autoturism, în schimb are o colectie impresionantã de bijuterii, ceasuri si argintãrie, evaluatã la 425.000 euro, plus ceva numerar, câteva zeci de mii bune euro. Conturile bancare sunt cam goale, în schimb are dati drept împrumut 136.000 dolari unui asociat, plus alte sume. În schimb, la capitolul datorii, Boureanu este cu aproape 8 milioane euro dator la bãnci sau diverse persoane, dintre care unele împrumuturi sunt scadente de ceva vreme, acesta fiind si motivul pentru care actualul deputat a fost executat silit, câteva din terenurile detinute în Bucuresti fiind scoase la licitatie de bãnci. Drept venituri, Boureanu conteazã pe salariul de deputat, 512 milioane doar anul trecut, veniturile sotiei si dividentele primite de la firma sa din Insulele Marshall, un paradis fiscal, doar în acest an aceste dividende s-au ridicat la 240 mii dolari. La rândul ei, Ana Birchall are, împreunã cu sotul Martyn, o situatie financiarã mai mult decât înfloritoare. Nu are prea multe proprietãti, doar trei terenuri si o casã de vacantã în judetul Suceava, 2 apartamente în Bucuresti si unul în New York, în schimb are „ceva” bijuterii, în valoare de 35.000 euro si un lingou de 1 kg de aur, ceva economii în bancã, circa 200 mii dolari, plus plasamente în strãinãtate de peste 23 milioane euro, în conditiile în care datoriile în bãnci nu depãsesc 400 mii dolari. Veniturile familiei Birchall sunt si ele însemnate, ea încasând numai ca avocat sau lector universitar peste 1,5 miliarde lei anul trecut.

Cei mai sãraci!

O bunã parte dintre candidatii la un fotoliu de parlamentar nici mãcar nu au unde locui, conform propriilor declaratii de avere, trãind strict din salariu sau pensie. Este cazul de exemplu, Gîlea Dragos Cãtãlin, Macovei Rãzvan, de la PPA, PPDD-istilor Volocaru Alexandru, Bîrsan Constantin, Scafaru Liviu, ori UDMR-istul Rudolff Hellfeuer, dar si, surprizã, a medicului husean Nelu Tãtaru, care nu are nici casã, nici teren, nici masinã, nici bani în cont, dar nici datorii la bãnci, conform declaratiei de avere depuse. La fel, deputatul Adrian Solomon, care, dupã un mandat de viceprimar si unul de deputat, nu a reusit nici mãcar sã-si ia casã, locuind pe mai departe într-un bloc ANL, cu toate cã, pe timpul cât a fost deputat, si-a cumpãrat douã terenuri intravilane în Bârlad, în suprafatã totalã de 550mp.

Deputatii, în clasa de mijloc

În rest, din ceea ce reiese din declaratiile de avere depuse de candidati la dosar, cei mai multi nu au acumulat prea mari averi, chiar dacã veniturile, în special în cazul actualilor parlamentari, sunt unele destul de consistente, în special din punctul de vedere a omului de rând, a somerului sau a pensionarilor cu pensii de câteva sute de lei. Cel putin în ceea ce priveste pe actualii parlamentari, din declaratiile de avere a celor mai multi, sursele de venit în 2011 au constat din salariul de deputat sau senator, eventuale dividende, sume infime, în general, de la societãtile pe unde mai au actiuni, sau, cum este cazul doamnei senator Doina Silistru, care si-a rotunjit veniturile din 2011 de 507,84 milioane lei primiti drept indemnizatie de senator, cu alti 146 milioane lei, pentru cercetãrile fãcute la Statiunea de Pajisti Vaslui. Niciunul dintre candidati nu are trecute în declaratiile de interese lucrãri efectuate de firmele proprii cu finantãri de la bugetul de stat! Toate declaratiile de avere si cele de interese ale candidatilor pentru un post de parlamentar pentru urmãtorii patru ani pot fi vizualizate atât pe site-ul Biroului Electoral Central, cât si pe cel al Prefecturii Vaslui.

Îl credeti pe Cristea?

Un alt deputat, Victor Cristea, despre care se vehiculeazã cã ar avea diverse proprietãti, inclusiv casã de vacantã si/sau vilã în strãinãtate, dobândite în special pe vremea cât a fost primar al municipiului Vaslui, conform declaratiei de avere depuse la BEJ, este sãrac si cinstit!

Victor Cristea declarã cã ar avea doar un teren intravilan, de 711 mp, în Vaslui, achizitionat în 2005, alte douã terenuri intravilane din Vaslui, în suprafatã totalã de ceva peste un ha, le-ar fi mostenit în anul 1995, în timp ce sotia sa ar fi fost beneficiara unei alte mosteniri, de 4,87 ha teren agricol, în judetul Teleorman. Posedã un autoturism Logan fabricat în 2004 si o singurã casã de locuit, construitã în 2006, cu 550mp suprafatã locuibilã, o altã casã fiind vândutã anul trecut pentru suma de 440 milioane lei. Are strânsi în bancã doar 200 milioane lei vechi, si datorii de peste 6,73 miliarde lei la o firmã din Bârlad, constructorul casei în care locuieste. Ca si venituri proprii, în anul 2011 a câstigat, doar din salariu de deputat, suma de 507,8 milioane lei, la care se adaugã alti 400 milioane obtinuti din închirierea terenurilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.