spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Când intrã în pâine noii alesi locali, primari sau consilieri

- Advertisement -

LÃMURIRI…Emotii mari pentru noii alesi locali, mai ales cei de la AUR, care nu cunosc exact calendarul validãrii oficiale pe functie. Sunt unii care nu stiu ce documente trebuie depuse, dar mai ales unde. Vremea Nouã a fãcut un astfel de exercitiu si a aflat exact ce trebuie sã facã un ales local, consilier sau primar pentru a fi validati, mai ales cã din 2020, validãrile se fac de cãtre judecãtoriile de care UAT apartin. O piesã importantã din dosar este acea cerere de renuntare la mandat, în cazul alesilor locali care opteazã sã nu-si exercite functia câstigatã în urma scrutinului din 9 iulie. Însã multi alesi locali se întreabã dacã e nevoie de o cerere de acceptare a functiei, cum ar fi firesc. Controversa este lãmuritã de unul din secretarii generali de UAT ai judetului, care reprezintã secretarii din judet în corpul profesional al acestora de la nivel national. Acesta a spus cã teoretic nu este nevoie de o astfel de cerere de acceptare, fiindcã nerenuntând la functie se întelege clar cã doreste sã meargã mai departe, însã au fost judecãtori în tarã care au cerut si asa ceva. La Husi, în 2020 s-au cerut chiar certificatele de nastere în locul cãrtilor de identitate. Cititi mai jos calendarul pe care trebuie sã-l urmeze un ales local pânã la depunerea jurãmântului, moment decisiv care oficial îi conferã statul de primar, cconsilier local sau judetean.

De vineri, 27 septembrie au început procedurile de validare a alesilor locali, care au câstigat alegerile pe 9 iulie 2024. Pentru cã sunt multe întrebãri, despre când încep noile mandate ale primarilor alesi sau a consilierilor, reporterii Vremea Nouã au stat de vorbã cu secretarul comunei Grivita cel care are si functia de presedinte al filialei Vaslui a Corpului Profesional al Secretarilor Generali a Comunelor din România (CPSGCOR). Iatã ce ne-a explicat acesta: „Mandatele de primar si consilieri locali încep dupã ce alesii locali care au câstigat alegerile din iulie 2024 vor depune jurãmântul. Pânã atunci vechile Consilii Locale rãmân în functie, iar dreptul de semnãturã în primãrie îl va avea vechiul primar. Noi estimãm cã pânã la finele lunii octombrie în toate comunele, orasele si municipiile din judet, noile consilii locale vor functiona legal, iar noii primari îsi vor începe mandatul”. Începând cu 27 septembrie când s-au împlinit patru ani de la la alegerile din 2020 s-a dat startul procedurii de validare a alesilor locali. În termen de 10 zile calendaristice (inclusiv sãrbãtorilor legale), alesii locali care au fost validati prin procesele verbale de birourile electorale comunale, orãsenesti si municipale trebuie sã depunã la secretarul UAT de care apartin un dosar care contine cinci documente, fãrã de care validarea nu se poate face. Este vorba de o copie a Cãrtii de Identitate, cazierul judiciar si o cerere de neacceptare din partea alesilor locali care aleg sã se retragã de pe listele de Consiliu Local. Restul de douã documente le depune partidul din care fac parte alesii locali. E vorba de o copie a Monitorului Oficial unde au fost publicate de mandatarul financiar al partidului un raport al veniturilor si cheltuielilor din campania electoralã, dar si adeverinta prin care se atestã cã alesul local este membru al partidului respectiv. Dupã ce curge acest termen, secretarul UAT trebuie sã trimitã în maxim 5 zile (15 de la data de 27 septembrie) cãtre judecãtor toate aceste dosare spre a fi validate.

Frica alesilor locali: ce fac dacã nu primesc adeverintã de la partid, prin care li se atestã calitatea de membru de partid?

Presedintele filialei Vaslui a CPSGCOR spune cã dacã nu primeste de la partid adeverinta prin care un ales local este membru de partid acesta înainteazã dosarul la judecãtor, cu propunerea de invalidare. „Dacã partidul nu-mi atesta calitatea de membru al partidului unde alesul a fost pe liste, înseamã cã acesta a fost sanctionat de partid si nu mai face parte din acesta. Prin urmare îsi pierde calitatea de consilier local, iar eu trimit la judecãtor dosarul acestuia cu propunerea sã fie invalidat. Atentie, decizia nu o iau eu, ci judecãtorul. Acesta analizeazã toate documentele, inclusiv cele pe care eventual le poate primi de la un ales local, cãruia nu i-a trimis partidul atestarea cã este membru de partid. Acesta poate depune la judecãtorie, de exemplu un certificat de grefã cã este în judecatã cu partidul si cã decizia nu este finalã sau orice document din care sã reiasã cã e membru de partid. Si în cunostintã de cauzã si cu puterea conferitã de Lege, judecãtorul poate valida sau nu alesul local. Atentie, existã si situatia când alesul local poate nu stie cã partidul nu i-a trimis adeverinta prin care sã ateste cã este membru si doar se trezeste la sedinta festivã de constituire a Consiliului Local cã nu a fost validat. El are la îndemânã apelul, care se judecã în regim de urgentã la Tribunalul Vaslui, unde poate depune documentele de mai sus”, a spus secretarul de la Grivita, presedintele CPSGCOR – Filiala Vaslui. Acesta a mai spus cã secretarii nu certificã calitatea de mebru si nici nu cerceteazã dacã documentul este oficial. Secretarii pun la dosar doar ce documente primesc de la partide. De altfel, nu are nici competenta de a verifica veridicitatea documentului. Acesta pune la dosar doar ce primeste oficial, pe adresa UAT de la partid. „Dacã partidul nu trimite nici o listã, noi secretarii nu avem obligatia sã facem diligente speciale la partid sã cerem documentele. Dacã nu primim lista de la partid, pur si simplu propunem invalidarea tuturor alesilor acelui partid”, a mai spus secretarul de la Grivita.

Pot participa la alegerea viceprimarilor cei care nu sunt validati la sedinta festivã de constituire a consiliilor locale

PREVEDERI LEGALE…Dupã validarea mandatelor de judecãtorii, Prefectura Vaslui are obligatia sã convoace sedinta festivã de constituire a Consiliului Local si o face în timp de maxim cinci zile, dupã ce jumãtate plus unu din mandatele consilierilor locali au fost validate. „Este important de stiut cã noul Consiliu Local poate fi constituit, dacã jumãtate plus unu din consilieri sunt validati. De exemplu, la mine la comuna Grivita, dacã 7 din cei 13 consilieri sunt validati, noul CL devine functional si poate da hotãrâri, cum este cea de numire a viceprimarului. Nu mai este ca acum patru ani, când era stare de urgentã sau alertã si trebuia ca toti cei 13 consilieri sã fie validati. Codul Administrativ specifica clar acest aspect”, mai spune secretarul general. Acesta spune cã procesul de validare a locurilor rãmase vacante se face în urmãtoarea sedintã si tot asa, pânã când CL devine complet, iar alegerea viceprimarului se face în prima sedintã sau când primarul sau o parte din membri CL solicitã: „Se poate alege si viceprimarul, chiar dacã nu toti consilierii nu sunt validati. Numai cã îi trebuie acea majoritate calificata, adicã 50% din numãrul total de consilieri, nu din cei prezenti. Oricum sedinta nu poate sã înceapã dacã nu sunt prezenti 50% plus 1. Prin urmare, cum e cazul UAT nostru, cã tot revin la acesta ca sã se înteleagã clar acest calcul, dacã la sedintã vin 7 consilieri din 13 si acestia voteazã în unanimitate viceprimarul, acesta este legal nimit în functie, chiar dacã se poate spune cã cei nevalidati li s-au îngrãdit dreptul de a fi alesi. E clar, cã majoritatea care a ales e tot majoritate, dacã în sala sunt 7 consilieri sau 13. alta nu avem, iar viceprimarul nu poate fi ales decât cu 50% plus 1”, a mai spus Constantin Bogdan Vãtafu. De reamintit cã o primãrie poate functiona fãrã viceprimar. Avem cazul de la Murgeni sau Muntenii de Sus, care din 2020, functioneazã fãrã viceprimari.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

9 COMENTARII

  1. Niste mizerabili cu toții ,cu caractere infecte care servesc interesele proprii ,nu ale cetățenilor ,se știe ,niste golani infecți.Intotdeauna in politica exista pupincuriștii ,obiedentii ,lipitorii de afișe și prostimea care îi voteaza!
    Politician cinstit nu exista ,căci cei cinstiți nu se pot evidenția deoarece nu li se permite ,sunt îndepărtați prin diverse tertipuri fiind incomozi caracatiței !

  2. La primăria Tanacu este viceprimar deși comuna are doar 1700 de locuitori.E rasul lumii.Primaria are vreo 25 de salariați. Iată unde se duc banii noștri.

  3. Dacă nu s-ar mai pune viceprimari la Vaslui, s-ar face economie mare la bugetul local. Dar să vedem dacă va avea ouțe domnul coleg viitor primar Braniște. Oricum nu fac nimic viceprimarii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.