spot_img
spot_img
0.7 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Buzunarele părinților sunt goale înainte de începerea școlii. În librării bate vântul

- Advertisement -
FRICĂ… Vasluienii se feresc să dea banii pe rechizite când circulă zvonul că școlile vor reveni în online, după doar o lună de școală în fizică

RECHIZITE… Majoritatea librăriilor din Vaslui sunt pustii, iar rafturile au rămas pline cu rechizite, chiar înainte de începerea noului an școlar. Din cauza pandemiei și a anunțurilor făcute de ministrul Sorin Cîmpeanu, părinții nu se mai îngrămădesc ca în anii trecuți să le cumpere cele necesare elevilor, deoarece așteaptă resemnați ca școala să treacă în on-line. Cum scumpirile la produsele de bază a devenit o realitate din cauza  creșterii nejustificate a prețului la gaze și electricitate, vasluienii preferă să păstreze banii pentru plata utilităților, în loc să investească în educația copiilor. Un părinte care are un copil în clasa 0 sau clasa I trebuie să scoată din buzunar minim 160 de lei pentru a umple un ghiozdan cu cele necesare începerii școlii. Pentru cei care își permit suma poate crește până la 400 de lei. Deasemenea, pentru cei cu dare de mână, ghiozdanul cu fițe poate ajunge și la 1000 de lei.

Speranța din ochii părinților a pierit odată cu anunțurile făcute de Guvern, legate de preconizarea închiderii școlilor la începutul lunii octombrie. Dacă anul trecut oamenii au cumpărat rechizite și uniforme pentru copii bucuroși că începe un an școlar, anul acesta pandemia și scumpirile i-au făcut pe vasluieni să fie mai cumpătați cu banii, așteptând resemnați trecerea la școala online. ”În on-line elevii se fac că învață și profesorii se fac că predau. Copiii mei au avut amândoi media 10, deși eu știu bine că nu sunt de 10. Nu reflectă nicio realitate școala online. E așa o bătaie de joc. Sper să nu se ajungă până acolo și să rămână în format fizic”, a spus un părinte îngrijorat.

Părinții iau doar strictul necesar pentru copiii lor

O altă realitate constată de vânzătorii din librării este aceea că părinții nu mai alocă un buget anume cumpărăturilor pentru școală și iau rechizite și haine doar cât trebuie pentru o lună de școală.  ”Abia de mai vin și iau câte un caiet, niște culori, un stilou, un ghiozdan și un penar. Părinții celor mici iau doar strictul necesar. Cei mai mulți cheltuie între 50 de lei și 150 de lei, odată. Preferă să le ia pe rând, cum au și ei disponibilitate financiară”, explică un comerciant.  Anul trecut cele mai multe librării au ieșit în pierdere, rămânând cu stocurile neatinse.

Comercianții îngrijorați că nimeni nu le trece pragul

Forfota din librării înaintea de începerea școlii devine o amintire. Bate vântul printre rafturile pline cu manuale, cărți sau rechizite. totuși comercianții mai speră ca oamenii vor veni și slabele vânzări le pun pe seama faptului că nu și-au primit salariile, ori profesorii sau învățătorii nu le-au trimis încă listele cu cele necesare. ”Poate nu au luat încă salariile sau nu au primit încă listele de la învățătoare. Trebuie să fie o explicație. Eu încă aștept să vină. Dacă nu vine nimeni, ce mă fac?”, se întreabă o vânzătoare îngrijorată că luna acesta nici măcar un părinte nu i-a trecut pragul magazinului pentru a cumpăra rechizite.

Cât costă să pregătești un copil de 6-7 ani pentru școală

CALCULE… Curioși să aflăm cât trebuie să scoată din buzunar un părinte pentru a-i asigura copilului tot ce-i trebuie la școală, am întrebat la librării care sunt prețurile pentru rechizitele necesare unui elev de clasa 0 sau de clasa I. Chiar dacă prețurile diferă de la un magazin la altul, modificările sunt destul de insesizabile. Astfel, am aflat că un părinte cu un buget restrâns se poate încadra în 160 lei, optând pentru materiale de calitate standard. Pentru cei care dispun de un portofel mai gros, materialele ajung să coste între 350-400 de lei, iar pentru cei mai pretențioși, sumele pot sări cu ușurință de 1000 de lei. Prețul unui penar variază între 15 lei și 150 de lei unul din piele, gata echipat, stilourile costă între 4 lei cele chinezești și 130 de lei cele personalizate, creioanele colorate pot fi găsite la 4 lei cele mai ieftine, iar cele mai scumpe ajung la 55 de lei. Numărătoarea cu bile pentru cei mici poate fi cumpărată cu doar 4 lei de la librării, însă există și modele mai deosebite, la 35 de lei. Prețul unui caiet dictando pornește de la 4 lei și poate ajunge la 25 de lei. Elevii mai au nevoie de un bloc de desen, care costă între 2 lei și 25 de lei, dar și de acuarele, unde prețurile pornesc de la 4 lei, cele pe bază de apă și ajung la 269 de lei cele cu ulei. Prețul unui ghiozdan încăpător este cuprins între 44 de lei și 250 de lei. Desigur, la acestea se mai adaugă costurile pentru cartoane colorate, hârtie glisantă, pahar de plastic, riglă, radieră, carioca, pic și multe altele mai puțin importante pentru prima zi a anului școlar. Cei mai mulți părinți aleg să nu dea toți banii odată pentru toate aceste materiale pe care cei mici le vor folosi foarte puțin timp și așteaptă vești noi din partea guvernului, cu privire la desfășurarea orelor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Este foarte OK ca ati schimbat fotografia din titlul articolului…Faptul ca mi-ati sters comentariul, nu mai este deloc OK…Uneori adevarul deranjeaza, nu ?

  2. Dacă aveați copii la școală știați că nu e adevărat nimic din ce spuneți. Toți părinții așteaptă listă cu rechizite de la învățătoare sau dirigintă, profesori. Abia apoi vor merge să cumpere pe baza cerințelor. Dar na…sa arătăm apocalipsa…chiar dacă nu a venit încă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.