spot_img
spot_img
1 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

BUZATU SCAPÃ DE AGENTIA DE INTEGRITATE!

- Advertisement -

Parlamentarii USL au fãcut zid în jurul presedintelui CJ Vaslui

LEGE Prin legea de modificare a Codului penal, votatã în urmã cu douã zile în Camera Deputatilor, 266 de voturi pentru si 32 împotrivã, parlamentarii români – printre care si cei de la USL, din judetul Vaslui! – au redefinit conflictul de interese, astfel încât alesii locali -primari, consilieri sau sefi de Consilii Judetene, dar si ministrii sã scape de rãspundere penalã atunci când, folosindu-se de functia lor, iau o decizie în avantajul lor sau al familiilor. La Vaslui, de ani buni, presedintele Consiliului Judetean este în incompatibilitate, fiind atât seful CJ, cât si presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã, alocând de la judet sume importante de bani cãtre asociatia pe care tot el o conduce. Este un caz pe care ziarul nostru l-a sesizat Agentiei Nationale de Integritate, însã nu am primit niciun rãspuns. Liderii USL au fãcut, anul acesta, nenumãrate presiuni pentru scoaterea primarilor si sefilor de Consilii Judetene din sfera conflictelor de interese, mai ales dupã o serii de decizii ANI luate în cazul unor lideri ai Uniunii cum ar fi sefii de CJ de la Constanta, Nicusor Constantinescu, sau Brasov, Aristotel Cãncescu, dar si primarul Sibiului, Klaus Iohannis. „Nu cred cã discutiile s-au terminat. Cred cã vor mai fi analize în zilele urmãtoare si se vor lua alte decizii”, a spus, asearã, deputatul Florin Ciurariu, presedintele PNL, dupã ce la nivelul USL a izbucnit un scandal pe marginea acestei legi. Agentia de Integritate a constatat posibila sãvârsire a conflictelor de interese în materie penalã în cazul a cinci presedinti de Consilii Judetene, 22 de consilieri judeteni, 24 de consilieri locali, 22 de primari si cinci viceprimari.

Prin legea de modificare a Codului Penal, alesii locali nu vor mai fi cercetati de Agentia Nationalã de Integritate sau DNA, în cazurile de incompatibilitate. Mai concret, este vorba, în principal, de atribuirea de contracte din bani publici, pentru care nu vor mai fi obligati sã dea nicio explicatie, pentru cã au fost exclusi din categoriile care intrã sub incidenta conflictului de interese sub paravanul emiterii, aprobãrii sau adoptãrii actelor administrative. În Camera Deputatilor majoritatea USL-istã a amendat Codul Penal. A modificat chiar termenii legii, a redefinit, peste capul românilor si în dispret fatã de lege, întelesul „conflictului de interese”, al unor concepte precum „incompatibilitatea”, sau „abuzul în serviciu”. La Vaslui, presedintele Consiliului Judetean, Dumitru Buzatu, este de ani de zile în incompatibilitate, pentru cã exercitã în paralel functia de la judet, dar si cea de presedinte al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitarã. Ca presedinte de CJ, Buzatu alocã sume de ordinul miliardelor de lei vechi cãtre ADIV, unde este si presedinte. În toamna acestui an, am sesizat Agentia Nationalã de Integritate despre cazul de incompatibilitate de la Vaslui, însã nu am primit niciun rãspuns. Nici primarul de la Vetrisoaia nu a fost destul de curat, astfel cã Agentia Nationalã de Integritate a sesizat DNA pentru cercetarea penalã a acestui edil care si-a fãcut cadou, spre administrare, peste 830 de hectare de pãsune de pe raza propriei comune. Vasile Puiu, primarul comunei vasluiene Vetrisoaia, este acuzat de nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese în materie administrativã si suspectat de comiterea infractiunilor de conflict de interese, abuz în serviciu contra intereselor publice si abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Primarul Vasile Puiu, sustine ANI, a încheiat douã contracte între Consiliul Local Vetrisoaia si o societate pe care o conduce ca administrator unic, acte prin care un teren agricol de 830,80 ha pãsune care apartinea comunei conduse de el a fost închiriat firmei administrate tot de el, S.C.A. Zimbrul Moldovei Vetrisoaia. Conform noii legi de modificare a Codului Penal, nici Buzatu si nici Puiu nu mai pot fi cercetati de DNA sau Agentia Nationalã de Integritate. Vasile Puiu va scãpa si de procesul pe care-l poartã cu ANI la Curtea Supremã de Justitie, cu ajutorul colegilor-parlamentari din PNL.

Cine a votat pentru aceastã lege? Mai toti parlamentarii USL din judetul Vaslui, inclusiv Birchall si Cristea

266 de voturi „pentru”. Atât a strâns proiectul de lege prin care se modificã Codul Penal. Din judetul Vaslui, au votat „pentru” urmãtorii deputati: Ana Birchall, Adrian Solomon, Victor Cristea, Toader Dima (PSD), Florin Ciurariu, Dan Bordeianu (PNL). Nu au votat deputatul PSD, Irinel Stativã, nici deputatul Sergiu Vizitiu, presedintele UNPR Vaslui. „Am avut treabã în colegiul meu si nu am fost la vot. Vreau sã implementez o serie de proiecte europene în colegiu”, a explicat deputatul Vizitiu. În ceea ce-l priveste pe Cristea, acesta a avut un motiv întemeiat: se pune la adãpost de verificãrile DNA pentru situatiile penale din Primãria Vaslui, cât timp a condus orasul. De altfel, tot prin aceastã lege, deputatii au adoptat un amendament prin care parlamentarii primesc imunitate fatã de anchetele procurorilor DNA. Codul Penal a fost modificat în asa fel încât un parlamentar care a comis infractiuni de serviciu, precum abuzul în serviciu, falsul, luarea de mitã, traficul de influentã, nu va mai fi anchetat de DNA. Se spune cã, odatã intratã în vigoare aceastã lege, ea va avea efect si pe dosarele de coruptie aflate pe rolul instantelor. I-am contactat asearã pe câtiva dintre parlamentarii vasluieni, pentru a-i întreba de ce au votat „pentru” la aceastã lege controversatã, care se pare cã va fi repusã în discutie în Parlament sãptãmâna viitoare. „Eu am votat „pentru” dintr-un fapt simplu: noi, parlamentarii, eram socotiti functionari publici, ceea ce era un lucru gresit. Alesii locali si parlamentarii nu sunt functionari publici, ei sunt reprezentantii poporului si sunt în slujba acestuia. Noi nu suntem parte a statului, cum sunt functionarii publici, noi servim poporul. Este o gresealã sã se spunã cã noi sau alti alesi locali scãpãm de puscãrie, cu aceastã lege. Nimeni u scapã de lege, iar faptele sunt prevãzute în Codul Penal. Dacã am fi functionari publici ar trebui sã stãm în Parlament pânã la pensie, ceea ce nu ar fi un lucru rãu, pânã la urmã. Nu stiu dacã se va repune în discutie aceastã lege, însã cred cã ar trebui sã se voteze la fel”, spune deputatul PSD, Adrian Solomon.

Deputatul Florin Ciurariu: „Nu as fi de acord cu o lege prin care parlamentarii sã nu poatã fi judecati pentru fapte de coruptie”

Asearã, premierul Victor Ponta a iesit cu declaratii pe tema modificãrilor controversate aduse Codului Penal si a admis cã acestea trebuie rediscutate. Proiectul de modificare a Codului Penal si cel privind amnistia trebuie discutate cu Ministerul Justitiei, CSM si Parchet, dar si cu Comisia Europeanã, pentru a se stabili dacã este încãlcatã vreo obligatie internationalã a României, înainte sã fie aprobate de Parlament, a spus Ponta. Acesta a mai spus cã este necesar ca aceste douã proiecte sã fie analizate si cu alte institutii cu atributii în domeniu, precum Ministerul Justitiei, Consiliului Superior al Magistraturii si Parchetul General, dar si cu oficiali ai Comisiei Europene, dar a insistat asupra faptului cã Parlamentului îi revine dreptul de a adopta legi. Presedintele PNL Vaslui, deputatul Florin Ciurariu, spune cã legea aceasta va ajunge din nou în atentia Parlamentului. „Cu sigurantã, se va rediscuta. Ceea ce pot sã spun este cã am votat aceastã lege, pentru cã venea de la Comisia Juridicã a Camerei Deputatilor si am avut încredere în colegii nostri, cã ne propun un proiect de lege conform cu prevederile legale. Eu spun cã sunt foarte multe exagerãri pe legea asta. Noi, PNL, am avut pentru ziua de marti în atentie legea amnistiei, deci legea de modificare a Codului Penal a fost în plan secund. Nici nu se pune problema ca parlamentarii sã nu poatã fi judecati pentru fapte de coruptie. Nici nu as fi fost de acord cu asa ceva. Eu cred doar cã trebuie sã se facã dreptate în cazul primarilor acuzati de incompatibilitate, în cazul acelor alesi locali care sunt în Consiliile de Administratie al societãtilor de apã-canal, de exemplu, prin hotãrâri de Consiliu Local”, a spus deputatul Ciurariu.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.