• oamenii de afaceri israelieni si-au propus să înfiinteze brandul Negulesti • din proiect nu lipseste un hotel ultramodern si punerea în valoare a apelor minerale • se preconizează investitii de zeci de milioane de euro • derularea investitiei se bate în cuie în circa două luni •
Judetul Neamt va ajunge un „paradis“ al statiunilor de recuperare, urmînd a avea cel putin trei astfel de obiective. După statiunea de la Băltătesti, unde îsi desfăsoară activitatea cei de la Ministerul Apărării si Statiunea Oglinzi, se vrea punerea pe picioare si a Statiunii Negulesti, unde diriguitori să fie oameni de afaceri din Israel, reprezentati de Moshe Shimon. Planurile potentialilor investitori sînt colosale, avînd în vedere că în asezămîtul părăginit se vrea înfiintarea unui brand care să înceapă de la podul de la Roznov si pîn’ la capăt de comună Piatra Soimului. Mai exact, vor israelienii să ne construiască drumul, podurile, santurile, un hotel cu cinci niveluri ultraluxos, piscine de vară si de iarnă, pîrtii pentru schiat si sănius, terenuri de sport, bănci la portile oamenilor si nu în ultimul rînd vor să îi învete pe oamenii din zonă să îsi vîndă produsele turistilor.
„Ne dorim să înfiintăm o marcă de interes national si international“
Moshe Shimon a venit la Piatra Neamt pentru a anunta deciziile luate însotit de un primar din Israel, ce reprezintă un oras cu care se va înfrăti municipiul Roman, astăzi, si de un arhitect, care a conturat ansamblul care se vrea a lua fiintă la Piatra Soimului. „Am fost la Negulesti să vedem ce e acolo si am plecat dezamăgit, pentru că mă asteptam să fie ceva extraordinar. Asa că am pornit de la ideea de a reabilita baza existentă si am ajuns să ne dorim să înfiintăm un model, o marcă de interes national si international. Am analizat cum trebuie procedat ca să putem asigura tratamente pentru toată perioada anului. Acum ideea pe care ne axăm este că vrem ca tot satul să devină brand turistic, începînd de la drumuri, santuri, garduri si pînă la locuitori, care să îsi vîndă marfa turistilor. Statiunea va face un pas înainte si vom construi un hotel nou, vizavi de constructiile care există acum. Va exista bază de tratament, cu piscină de vară si de iarnă, acoperite, cu pistă de schi si sanie, teren de sport pentru volei si handbal, pistă pentru bicicletele de munte. Apele existente acum la Negulesti sînt bune, fără a excela, dar stim pentru ce anume pot fi folosite. Vom face si altceva pentru rezultate foarte bune în domeniile care ne interesează. Noi am venit la Piatra Neamt cu un plan de principiu, în baza căruia putem să arătăm celor interesati cum va arăta noul hotel, care va avea patru, cinci niveluri“, a declarat omul de afaceri Moshe Shimon, născut la Piatra Neamt. Aplombul autoritătilor nemtene de acum cîteva luni, cînd anuntau efectele miraculoase ale apelor minerale de la Negulesti s-a mai potolit, israelienii venind să se convingă de calitătile lor la fata locului, cu medic nominalizat de către ei.
Ape bunisoare
Doctor Alina Cornea a precizat că din cele trei izvoare minerale de la Negulesti, doar două au ape care pot fi folosite în diverse tratamente. Si nici acestea nu au calităti extraordinare, motiv pentru care trebuie găsite metode de îmbunătătire a lor cu ajutorul adjuvantilor. Printre valentele complementare la care se gîndesc israelienii se numără si nămolul, dar urmează să se stabilească de unde să fie adus acesta. „Domnul presedinte Pruteanu ne împinge de la spate să demarăm acest proiect si sper să reusim. Gîndim hotelul pe o structură modulară, astfel încît să putem construi aripă după aripă. Nu vrem să renuntăm la ideea de brand, de a transforma satul într-o zonă turistică“, a mai spus Moshe Shimon. Pînă la a începe excavările la fata locului, investitorii si autoritătile nemtene trebuie să vadă cum stau lucrurile în privinta regimului juridic al constructiilor actuale si terenului. Clădirile apartin domeniului privat al judetului, iar pămîntul – 122.000 de metri pătrati, este al Consiliului Local Piatra Soimului si a fost dat în administrarea Consiliului Judetean. După cum a declarat avocatul Liviu Negelschi, trebuie verificat foarte clar regimul de proprietate al celor trei planuri – constructii, teren si subsol. Pentru utilizarea apei celor două izvoare trebuie emisă licentă de exploatare, de la Agentia Natională de Resurse Minerale. De asemenea se vor relua analizele la apă, cele făcute deja avînd doar scopul de a arăta domeniile în care aceasta poate fi utilizată si arătînd ce adjuvanti necesită pentru îmbunătătire. Hotelul existent acum la Negulesti va fi păstrat pe perioada derulării santierului pentru a fi cazati acolo constructorii. Conform unui deviz estimativ, la fiecare o sută de camere din noul hotel se vor investi circa zece milioane de euro, iar cheltuiala totală pentru înfiintarea brandului Negulesti este de zeci de milioane de euro. Bani care vor proveni din fonduri private din Israel, fonduri UE pentru dezvoltarea turismului si fonduri guvernamentale. „Noi nu vorbim doar de o investitie pentru construirea unui hotel, ci de construirea de drumuri, trotuare, pavaje, iluminat stradal, mobilă stradală, locuri de agrement, organizarea sătenilor pentru a veni în întîmpinarea turistilor si nu în ultimul rînd pentru tot ce presupune complexul hotelier. Sper totusi să reusim să implementăm acest proiect si să realizăm parteneriatul care se impune“, a mai spus Moshe Shimon. Cam în două luni se va sti dacă Negulestiul va fi viitor brand al României.