BORSUL DE TARÃ…Toate gospodinele stiu cã borsul este un ingredient necesar în prepararea ciorbelor si supelor, conferindu-le acel gust inconfundabil si o aromã deosebitã. Dar stiati cã momentul potrivit de a adãuga borsul în ciorbã poate face diferenta între un preparat reusit si unul nereusit? De ce trebuie fiert borsul înainte de a-l pune în ciorbã? Sunt putini oameni care stiu acest aspect. O femeie dintr-o comunã de lângã Bârlad, ne-a dezvãluit „reteta” de fãcut borsul acru fãrã „husti”, care este un fel de bazã pentru borsul acru. Bunica Elena Balaban din Grãjdeni, care face un bors perfect, doar în casã, ne-a prezentat telefonic reteta ei, nedorind sã fie fotografiatã, spunând cã este bãtrânã si gospodinã, nu vedetã, pentru a avea un bors bun, acru, fãcut de la zero. Într-o primã etapã, ne-a spus cum se preparã hustile, apoi cum se umple borsul efectiv. „Urmati pasii si sfaturile, vã garantez un bors acru perfect, eu nu mai cumpãr de la magazine de mult timp, la cât de simplu se face, si cât de sãnãtos este”, ne-a spus prin telefon doamna Elena, care, la cei 90 de ani, face si acum o ciorbã extraordinar de bunã.
Bunica Elena ne-a precizat care sunt cantitãtile pentru a face borsul de casã. Pentru un borcan mare de 10 kg pentru a face borsul, trebuie mai întâi sã se facã hustele. Iatã cantitãtile: Tãrâte de grâu – cam 3 farfurii adânci pline cu tãrâte – 500 gr.; Pâine -100 de grame, o felie de pâine albã sau de secarã; Fãinã de mãlai- 3 linguri; Frunze de visin -o creangã micã, 1 bucatã, leustean verde -2 legãturi si apã fierbinte, dar nu clocotitã – 5 litri.
Prima etapã este asadar sã preparãm hustile
„Dacã aveti deja huste, treceti peste acesti pasi. Se pune într-un vas cam de 2 litri de apã, 1 farfurie de tãrîte (cam 250g) si o felie de pâine albã. Am pus tãrîtele în vas, am adãugat pâinea fãrâmitatã. Si turnati apã rece peste compozitie – suficient ca sã-o umezeascã si sã fie mai groasã la consistentã. Se niveleazã bine, aveti grijã sã mai fie loc în vasul cu husti, pentru cã va fermenta si se umflã. I-am pus capac si am lãsat asa la temperatura camerei 2 zile, sã fermenteze bine. Si în 2 zile sunt gata hustile, tãrîtele au fermentat, putem sã ne apucãm de umplut borsul.
Etapa a II-a: Prepararea borsului.
Trebuie sã aveti hustile si cam 2 farfurii de tãrîte – în general se pune 1 volum de huste la 2 volume de tãrîte. Mai trebuie mãlai si frunze de visin, eventual si leustean. Borsul în general se preparã în vase de sticlã sau lut. Elena ne-a spus cã întotdeauna îl face în cratite emailate – asa cum toate femeile fac acum. „În cratitã am pus hustile, tãrîtele si fãinã de mãlai. Turnati 4-5 litri de apã fierbinte bine, amestecati, adãugati frunzele de visin si leusteanul. Se acoperã cu capac si se lasã cam 1 zi, amestecând mãcar de 1-2 ori. La mine s-a înnãcrit cam în 15 ore, îl lãsati atât la cât vã place sã fie de acru – gustând periodic din el. Am trecut borsul limpezit printr-o pânzã de bumbac mai densã si l-am turnat în sticle ori borcane, pe care le-am închis cu capace si am pus la frigider. Asa se poate pãstra 1-2 sãptãmâni minim, pânã începe sã-si schimbe culoarea. Tãrîtele care rãmân dupã scurgerea borsului se numesc la fel huste – o parte din ele puteti pãstra la frigider în borcan, cam 2 luni – si le folositi când umpleti urmãtorul bors. De obicei se împrumutã pe la gospodine, cele care deja au bors umplut dau huste la altii”, ne-a mai spus Elena, bunica Elena, care acum face mâncare acasã la fiul ei, deoarece iarna stã la oras, în Bârlad.
Hustele, ingredientul cheie pentru un bors sãnãtos
PONTURI…Iatã ce ne mai spune bunica Elena: „Un borcan de 700 ml de huste vã ajunge pentru a face cantitatea de bors pentru la câtã ciorbã se face acasã. Fiindcã prima turã de bors cu hustele fãcute în casã, mi s-a pãrut la gust putin sãlcie, am zis sã mai umplu o datã bors. Am pus, ca sã stiti, un borcan de 700 ml de huste, 2 borcane de tãrîte si am repetat procedura de mai sus. În plus am pus, ca o bunicã ce sunt, o sfeclã rosie crudã tãiatã rondele, pentru a face borsul roz la culoare. Dacã prima turã de bors a fost foarte bunã, a 2-a mi-a iesit perfectã, perfectã. Borsul mi s-a pãrut mai frumos asa roz, si gustul minunat, acru si aromat. Sã stiti cã rozul acesta se decoloreazã în ciorbã, si nu afecteazã culoarea mâncãrii”. Si mai avem de dat si un alt pont de la alte câteva prietene gospodine ale ziarului. Dacã puneti borsul în sticle de plastic, apoi folositi o cantitate de acolo si sticla rãmâne nu chiar plinã… apãsati mijlocul sticlei pânã iese aerul si borsul ajunge la gurã. Înfiletati repede capacul si puneti sticla înapoi la frigider, asa borsul nu se va oxida repede si se pãstreazã mai mult timp.