Laboratoarele Institutului de Medicină Legală din Iași și cel al Institutului de Igienă și Sănătate Publică Veterinară din cadrul ANSVSA lucrează, în aceste zile, cu motoarele turate la maximum, pentru a se stabili cauza care a condus la decesul celor trei pacienți ai Spitalului de Psihiatrie din Murgeni. Deși rezultatele finale ar putea fi făcute publice abia peste aproximativ 48 de ore, cotidianul Vremea Nouă a aflat, pe surse, că rezultatelor parțiale nu evidențiază prezența vreunei bacterii periculoase în peștele pe care bolnavii l-au mâncat. În urma analizelor nu a fost confirmată nici prezența vreunei cantități însemnate de mercur în acea carne și nici a bacteriei care ar putea provoca botulism. Primele rezultate ale autopsiei nu exclud varianta ca pacienții decedați să fi fost intoxicați cu pesticide, deoarece aceștia aveau intestinele inflamate și schimbate la culoare, ca și cum pacienții ar fi ingerat o otravă: ”La momentul actual, probele exclud nitriții, nitrații. Exclud alcooli”, a declarat Diana Bulgariu, șefa IML Iași. Se conturează tot mai clar varianta ca recipientele în care a fost transportată mâncarea să fi fost infestate. De asemenea, nu este exclus ca odată ajunsă la spital, mâncarea primită pomană de la mănăstire să fi fost contaminată de unui dintre pacienți cu substanțe periculoase de genul otrăvurilor pentru rozătoare sau a pesticidelor folosite în agricultură. Se iau tot mai mult în calcul aceste variante deoarece din aceeași mâncare ar fi consumat și cei de la mănăstire, iar ei nu au întâmpinat nicio problemă de sănătate. Pe lângă mâncare, autoritățile sanitare au luat probe suplimentare de apă, iar rezultatele finale ar urma să fie făcute publice la sfârșitul acestei săptămâni.