spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
26-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bolnavii cu capul innebuniti de dementa sistemului sanitar

- Advertisement -

Pentru bolnavii cu probleme psihice cronice spitalele au devenit neincapatoare. De multe, ori, externati si lasati in grija familiilor, unii dintre ei ajung sa vagabondeze pe strada fara ca cineva sa ii bage in seama.

10.000 de psihotici se afla in evidentele Spitalului de Psihiatrie

Uneori sunt un pericol pentru cei din jur, alteori ajung sa fie ei insisi expusi pericolelor de tot felul. Pentru multi botosaneni figura unei tinere bolnave, inalta si slaba, care nu are mai mult de 20 de ani, este de acum bine cunoscuta. Unii au vazut-o cu fata mazgalita cu albastru de metil, hoinarind pe strazi, alteori tinuta de o dezordine ce „sare in ochi” a tinerei, le-a atras atentia. Fata poate fi vazuta destul de des prin zona Pietei mari, intra prin blocuri, prim magazine, fara sa stie de fapt ce vrea. Ca ea mai sunt si alti oameni cu probleme psihice uitati pe strazi si pe care autoritatile care ar trebui sa le sesizeze prezenta si sa ii duca intr-un centru unde sa li se poarte de grija, se fac ca nu ii vad. Directorul Serviciului Public Local de Asistenta Sociale (SPLAS) recunoaste ca sta si in sarcina angajatilor sai de a-i identifica pe strazi si de a-i preda spitalelor pe bolnavii psihici care vagabondeaza, mai ales in sezonul rece.

800 de bolnavi cu dementa
Directorul Spitalului de Psihiatrie, medicul Ecaterina Chihaia, sustine ca pentru bolnavii cronici sunt destul de putine locurile in spitale. Acestia sunt internati, tratati, dar la scurt timp revin in grija familiilor lor, care ar trebui sa isi asume raspunderea pentru ingrijirea lor. „Noi  nu raspundem decat de bolnavii internati. Spitalul are 350 de paturi, din care doar 95 pentru bolnavii cronici. Avem in evidenta peste 10.000 de psihotici si vreo 800 de demente. Ce ar insemna sa ii urmarim noi pe toti? Ii mai aduc de pe strazi echipajele de politie, jandarmi, SMURD, dar ii tinem un numar de zile daca este cazul, pana sunt adusi prin tratament la o stare stabila, si sunt trimisi iar in familie”, a declarat directorul Spitalului de Psihiatrie. Reprezentantii unitatii medicale atrageau atentia cu aproape doua luni in urma ca o scadere a numarului de paturi in cazul acestei unitati medicale ar duce la o situatie cu adevarat dramatica.
„Acum inca este bine. Asa cum am putut am mai tinut un control asupra persoanelor cu afectiuni psihice. Daca ne-ar mai reduce din numarul de paturi ar ajunge multi dintre pacientii nostri pe strazi. In familii se stie ca multi nu sunt supravegheati cum ar trebui, de asta ajung pe strazi, un pericol pentru cei din jur sau pentru ei”, afirma o angajata a Spitalului de Psihiatrie. Temerea multor salariati ai unitatii este ca de anul viitor, pentru ca spitalul este pe cale sa devina sectie a „Judeteanului”, vor urma reduceri de paturi. In afara Spitalului de Psihiatrie Botosani, Sanatoriul de la Podriga ar putea prelua bolnavii cronici, daca si acesta nu ar fi plin de pacienti.
Si noi, daca vedem o persoana pe strada care nu isi poate purta de grija, intervenim si o ducem intr-o unitate de ingrijire medicala. Si la centrul de noapte avem cazuri din acestea, in special persoane care au probleme cu consumul de alcool. Dar pentru ca centrele noastre nu sunt medico-sociale, mare lucru nu putem face pentru ei. Familiile in care sunt trimisi la externare poarta raspunderea lor. Sunt spitale de cronici unde ar trebui sa ramana internati, nu sa li se dea drumul pe strazi

Dorin Burlacu, director executiv SPLAS

www.evbt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.