Țara noastră are o industrie piscicolă slab dezvoltată, ca să nu spunem inexistentă.
Prin urmare, produsele din pește care se vând în magazinele din Republica Moldova sunt în exclusivitate de import. Peștele este din Marea Baltică, Oceanul Atlantic și Oceanul Pacific. O bună parte din produse provine de la agenți economici localizați în enclava rusă de pe Marea Baltică, Kaliningrad. Cel mai des, pe rafturile magazinelor noastre se găsesc conservele de pește a trei producători Za Rodinu (Pentru Patrie), Ruskii Rîbîi Mir (Lumea peștelui rusesc) și Poseidon.
Prima companie și-a început activitatea după al Doilea Război Mondial cu statut de colhoz piscicol după care a devenit unul din cei mai mari producători de conserve din Kaliningrad. A doua companie din enclava rusă de pe Marea Baltică care își vinde peștele la noi este Poseidon, ce și-a început activitatea în anul 2000. În același an a apărut și compania „Russkii Rîbnîi Mir” localizată în regiunea Moscova. Aceasta își vinde în Moldova o gamă largă de conserve pe pește.
Vă recomandăm să nu le cumpărați și să optați pentru produse din alte țări. Din fericire, cumpărătorii nu vor întâmpina dificultăți în identificarea unor alternative, pentru că alături de conservele rusești le puteți găsi pe cele din Letonia (cod bare 475-), Cehia (cod bare 859-) și Ucraina (cod bare 482-). Chiar și Republica Moldova prin parteneriate cu întreprinderi din Tailanda și China importă pește oceanic în conserve. Ca să dăm câteva exemple, menționăm conservele producătorului leton Gamma-A (marca comercială Riga Gold), ale holdingului ucrainean Interrîbflot (marca comercială Akvamarin) și ale grupului ceh Gaston (marca comercială Giana).
Dacă faceți antireclamă împotriva unor firme care funcționează legal,nu prea este in regula.si numai de al dracului voi consuma produse rusești,că să vă fac vouă in ciudă.