spot_img
13.3 C
Vaslui
22-sept.-2024
spot_img

BLOCURI ANL CU IGRASIE SI MUCEGAI

- Advertisement -

• chiriasii din cele două blocuri ANL construite la Tarcău sînt nemultumiti de calitatea lucrărilor • oamenii se plîng că instalatiile sanitare au fost montate prost, instalatia termică nu functionează cum trebuie si că există probleme grave la cosul de evacuare • din cauza sifoanelor înfundate, mai multe apartamente au fost inundate • primarul Iulian Găină spune că i-a cerut constructorului să remedieze defectiunile, însă a fost refuzat • o comisie a inventariat la sfîrsitul săptămînii trecute toate problemele, un raport urmînd să ajungă si la ANL Bucuresti • constructorul promite că o să trimită echipe de muncitori la Tarcău pentru a repara problemele •

Chiriasii din cele două noi blocuri ANL construite în Tarcău sînt foc si pară, nemultumiti fiind de calitatea lucrărilor din apartamentele pe care le-au primit. Nici nu au apucat să stea o zi în noile locuinte că oamenii si-au dat seama că în cele două blocuri defectiunile sînt la tot pasul. Instalatia sanitară defectă, cosul de evacuare cu probleme si aparitia mucegaiului, sînt doar cîteva dintre problemele semnalate de chiriasi. Primăria Tarcău, beneficiarul proiectului ANL a fost înstiintată de problemele apărute, iar primarul Iulian Găină a făcut toate demersurile încercînd să-l convingă pe constructor să remedieze defectiunile. Edilul spune că nu a găsit întelegere la reprezentantii firmei Victor Construct, drept pentru care s-a văzut nevoit să găsească alte solutii, inclusiv sesizarea reprezentantilor ANL. „Licitatia pentru constructia acestor blocuri a avut loc la Bucuresti, la sediul Agentiei Nationale pentru Locuinte. Din cîte am înteles, lucrarea a fost evaluată la 72 de miliarde de lei vechi, însă a fost adjudecată la licitatie cu doar 50 de miliarde de lei de firma Victor Construct. Faptul că această societate si-a asumat să facă o astfel de lucrare cu o sumă atît de mică, nu înseamnă că trebuie să-i afecteze pe chiriasi. Receptia lucrării s-a făcut pe 12 decembrie, cînd am dat dovadă de întelegere fată de constructor si am semnat procesul verbal pentru că avea nevoie de bani. Conditia pe care am pus-o a fost aceea ca el să ne dea 80 de milioane de lei vechi ca să putem încălzi blocul, întrucît tencuiala era proaspătă, iar dacă nu am fi făcut încălzit apartamentele lucrările ar fi avut de suferit. Nu s-a tinut de cuvînt si nu am văzut nici un ban, drept pentru care am fost nevoit să suport eu aceste cheltuieli. Ba, mai mult decît atît, toată iarna m-am ocupat personal de această problemă, pentru că trebuia să alimenteze cineva centrala termică. Cînd a venit primăvara am demarat lucrările pentru a termina racordul blocurilor la utilităti. În timp ce se lucra, am mutat chiriasii în noile locuinte. problemele au început să apară în momentul în care am racordat utilitătile. Mă asteptam la acest lucru, pentru că am constatat încă din timpul constructiei că nu se face treabă asa cum ar fi trebuit. Cu toate acestea nu am putut să fac nimic, pentru că, în calitatea de beneficiar nu am avut voie să supervizez modul în care se lucrează. Am semnalat la vremea respectivă doamnei ministru Elena Udrea că sînt deficiente în executarea lucrărilor si că nu pot să fac nimic. Stiu că doamna ministru a fost de acord cu mine, în sensul că nu i s-a părut normal ca beneficiarul lucrărilor să nu aibă dreptul să le supravegheze“, a declarat primarul Iulian Găină.

Probleme si iar probleme

„Am constatat că ieseau gaze în interiorul apartamentelor, ceea ce putea duce la producerea unor tragedii. Si asta, pentru că nu au izolat cosurile de fum cu vată bazaltică asa cum ar fi trebuit. Au folosit materiale plastice în loc de grătare din aluminiu. Din 18 apartamente, 6 au sifoanele înfundate cu moloz. Trei apartamente au fost indundate. Un chirias a cumpărat mobilă de 100 de milioane, cu credit bancar, si s-a trezit cu ea distrusă, după ce apartamentul i-a fost inundat. I-am zis constructorului că este normal să schimbe parchetul din acel apartament, însă nu a vrut. A apărut mucegaiul pe pereti, iar din cauza problemelor apărute chiriasii refuză să plătească chiria. Instalatiile sanitare sînt de o calitate foarte proastă. Din cauza defectiunilor tehnice de la reteaua cu apă s-au produs distrugeri majore în cîteva apartamente“, a declarat primarul. Într-o adresă înaintată primăriei, un locatar se plînge că i-a fost indundat întreg apartamentul, întrucît a cedat un robinet din perete, iar sifonul era înfundat, pagubele provocate fiind evaluate la 5.000 de lei. Un altul a reclamat că apometrele de pe casa scării sînt montate gresit, nefiind respectat sensul de cirulatie al apei, iar robinetii montati înaintea apometrelor de la care se poate opri apa sînt blocati pe deschis.

Comisia de control confirmă

Primarul spune că a dat sute de telefoane si a trimis zeci de adrese constructorului, punîndu-i în vederea acestuia să remedieze problemele apărute, însă a fost refuzat. “Am trimis nenumărate adrese la constructor, solicitînd să remedieze defectiunile apărute, însă nu au fost luate în seamă. Am vorbit cu directorul acestei societăti, fără succes. Mi-a spus că nu stă de vorbă cu mine. Receptia finală este pe 12 decembrie 2011, lucrarea fiind în garantie. Avem dreptul să facem lucrările de reparatii cu alte firme si luăm banii din garantia constructoruluii. Acum astept să treacă cele 15 zile, timp în care poate să remedieze defectiunile. Dacă nu o vor face, vom chema specialistii pentru a demara procedura de reparatii, iar costurile vor fi suportate din fondul de garanatie“, a declarat Iulian Găină, după ce o comise a poposit la sfîrsitul săptămînii trecute la Tarcău. Din respectiva comisie au făcut parte dirigintele de santier, doi proiectanti, primarul si reprezentantul constructorului. „La nivelul demisolului centralei termice si subsolului s-a constatat aparitia apei de infiltratii, ce provine dinspre fatada posterioară, determinat de faptul că apele meteorice provenite din sarpante nu sînt canalizate prin rigole la nivelul fatadei posterioare. La nivelul planseului cotei zero nu a fost făcută etansarea trecerii cosului centralei termice prin planseu. La nivelul apartamentelor, cosurile de fum ale centralei termice de scară nu sînt izolate corespunzător, iar teava metalică a cosurilor de fum are vopseaua de protectie exfoliată ceea ce a condus la aparitia unor fenomene de degajări de gaze în interiorul apartamentelor si la degradarea finisajelor ghenelor. Aparitie mucegai, apometre montate invers. Sigurantele tablourilor electrice sar“, acestea sînt doar cîteva dintre problemele constatate si care apar în procesul verbal de control. Membrii comisiei au solicitat ca problemele să fie remediate în cel mai scurt timp.

Vesti bune de la constructor

Contactat telefonic, inginerul Cezar Bobescu, reprezentantul societătii Victor Construct SRL a declarat că a luat cunostintă de concluziile controlului efectuat vineri la Tarcău. „Am fost înstiintati de reprezentantul nostru, care a fost prezent la acest control. În cel mai scurt timp o să trimitem o echipă de muncitori la Tarcău pentru a remedia problemele apărute“, a declarat Bobescu, dînd asigurări că lucrurile nu vor rămîne asa.

www.monitorulneamt.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.