spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Bacauanul Vlad Stoica va schimba fata Kievului

- Advertisement -

– el a facut parte dintr-o echipa de cinci romani, denumita “Wolf House Production”, care a cistigat marele premiu de amenajare arhitecturala a insulelor din Kiev – la concursul organizat de municipalitatea kieveana au luat parte peste 300 de competitori din toata lumea – proiectul va fi realizat in 15 ani si consta atit in amenajarea arhitecturala, peisagistica, cit si in folosirea si conservarea resurselor oferite de mediu

Un bacauan a facut parte dintr-o echipa de cinci arhitecti care a cistigat cu proiectul conceput un concurs de urbanism din capitala Ucrainei, Kiev. Prin creatia lor tinerii arhitecti vor oferi o fata noua, in 15 ani, capitalei Ucrainei. Concursul numit “Perlele Niprului” este cea mai mare competitie de acest gen din Europa si a fost pornit de Agentia Municipala de Investitii a Orasului Kiev si Uniunea Arhitectilor Ucrainiei.

Prin acest proiect s-a urmarit conservarea ecosistemelor, cresterea functionalitatii infrastructurii orasului si exploatarea potentialului turistic. Din echipa cistigatoare a facut parte si bacauanul Vlad Stoica, in virsta de 27 de ani. Alaturi de el au fost Alexandru Tudose, Rozina Dragomir, Cristina Zlota si Iulian Canov, toti absolventi ai Universitatii “Ion Mincu” din Bucuresti, indrumati de profesorului lor, Gabriel Pascariu, lectorul universitatii. Ei au muncit la acest proiect timp de doua luni.

Inedit a fost faptul ca romani nu au vazut niciodata pe viu Kievul si tot proiectul a fost realizat pe baza documentatiei care le-a fost pusa la dispozitie de municipalitatea din Kiev. La competitie au participat peste 300 de echipe de arhitecti din toate colturile lumii. Proiectele au fost foarte bune si in prima faza au fost selectate 40 dintre ele.

La finalul competitiei au ramas doar opt, iar cistigatoare a fost desemnata echipa romanilor, denumita “Wolf House Production”. Premiul cistigat de echipa din care a facut parte si Vlad Stoica se ridica la 20.000 de dolari.

Un proiect ce imbina dezvoltarea economica si conservarea mediului

Capitala Ucrainei este despartita de riul Nipru, care o strabate de la nord la sud, iar pe insulele create de acesta traiesc specii de animale si plante care sint amenintate de disparitie, de metropola in curs de dezvoltare.

Orasul dispune de un mare potential turistic care nu este inca exploatat. Cei cinci romani, prin proiectul lor, au atins punctele cheie ale nevoilor de dezvoltare si conservare a orasului, si anume, sustinerea infrastructurii, legatura intre insule, atragerea turistilor si dezvoltarea economica, conservarea ecosistemelor naturale, un brand al orasului si promovarea sa.

“Municipalitatea Kievului a dorit impletirea unei infrastructuri de atragere a turistilor cu functionalitatea orasului pentru locuitori. Noi am pus accent pe promovarea monumentelor istorice ale orasului, dar si pe crearea de atractii noi pe aceste insule”, a declarat Vlad Stoica.

Tinerii arhitecti au gasit solutii ingenioase pentru transformarea spatiior moarte in plaje, restaurante, amenajarea unui teren de golf si a unui amfiteatru, dar si un club nautic, obiective care vor stirni interesul unei game variate de turisti de toate virstele.

Ucrainieinii au agreat ideea transportului acvatic

Coloana vertebrala a infrastructurii intregii dezvoltari a metropolei o reprezinta “The Blue Line” (Linia Albastra, n.r.). Aceasta presupune fluidizare traficului in cadrul complexului de insule care se va face pe apa si limitarea acesului in zonele protejate de care se va ocupa Centrul Ecologic de Monitorizare din Kiev.

Vizitatorilor li se va arata si explica totodata importanta protejarii ecosistemelor delicate. Statiile de oprire de-a lungul Liniei Albastre vor oferi servicii variate si puncte de informare despre oras si insule.

Metoda de transport pe apa este usor de implementat, impactul asupra zonei este minim, iar costurile sint foarte scazute comparativ cu alte mijloace de transport . Un alt aspect de care se va tine cont este combaterea activitatilor de braconaj si aruncarea gunoaielor in aceste zone.

www.ziaruldebacau.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.