Dezastru la prima sesiune a examenului de bacalaureat la Botosani. In sesiunea iunie-iulie rezultatele obtinute de candidatii botosaneni sunt cele mai slabe din ultimii ani.
56% promovabilitatea partiala
Datele finale prezentate de Ada Macovei, inspector scolar general al Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ), arata ca procentul de promovabilitate la nivelul judetului este de 56 la suta. Din cei 3.641 de candidati inscrisi, 1997 au fost declarati promovati, 75 de candidati fiind absenti si sapte eliminati. Sefa educatiei botosanene sustine ca in primul rand pune aceste rezultate pe seama trecerii prin liceu intr-un mod cel putin superficial din partea unor elevi.
Pe de alta parte, aceasta este de parere ca acolo unde sunt rezultate foarte slabe este vorba de copii care provin din ruta progresiva din generatii care au terminat liceul la fara frecventa, la seral, elevi care nu au avut nici macar examenul de capacitate la clasa a VIII-a si care acum nu au reusit nici sa promoveze examenul de bacalaureat.
„Peste toate se poate adauga si corectitudinea din acest an si vreau sa multumesc profesorilor care au inteles sa-si faca datoria asa cum trebuie, sunt si cateva situatii de cadre didactice care au primit avertisment sau au fost inlocuite din centrele de examen si acele situatii unde sunt profesori care nu vor mai participa la bacalaureat in urmatorii cinci ani. Vorbim in primul rand despre un dezinteres comun si al copiilor si al familiilor acestora si poate si al cadrelor didactice care ar fi putut face mai mult. Dar rezultatele, si tin neaparat sa precizez lucrul acesta, sunt reale si denota in primul rand nivelul de pregatire al elevilor de la aceasta ora”, a declarat Ada Macovei.
Candidatii de la Seminarul Dorohoi a salvat onoarea judetului
Doar intr-o singura unitate la nivelul judetului a fost inregistrata o promovabilitate de 100 la suta la Seminarul Teologic Dorohoi. Cele mai slabe rezultate sunt obtinute la Grupul Scolar Elie Radu – 6,32 la suta, Grupul Scolar Petru Rares – 6.56 la suta, unde anul trecut promovabilitatea a fost de 100 la suta, Grupul Scolar Cotusca – 11,59 la suta (anul trecut aici nici unul dintre candidati nu a promovat bacalaureatul), Scoala de Cooperatie – 15,79 la suta. La un pas de promovabilitate de 100 la suta a fost Colegiul National „M. Eminescu”, unde procentul de promovabilitate este de 99,53 la suta, un candidat al unitatii fiind eliminat pentru tentativa de frauda. Procentul de promovabitate la Colegiul National A.T. Laurian a fost de 96,55 la suta. Si procentul de la Liceul „Nicolae Iorga”, 95,38 la suta, a fost afectat de eliminarea a doi candidati ai unitatii pentru tentativa de frauda. Daca anul trecut promovabilitatea la Colegiul Economic „Octav Onicescu” a fost de 100 la suta, in acest an 84,34 la suta au trecut de bac-ul de vara. Rezultatele la examenul de bac sunt publice pe site-ul inspectoratului scolar.
O singura medie de zece la bac
In urma afisarii rezultatelor la examenul de bacalaureat, la Botosani este o singura medie de zece. Elena Mihaela Caslariu, absolventa a Colegiului Economic, este cea care, ieri, la afisarea rezultatelor, s-a vazut pe lista cu 10,00 pe linie.
Vina pentru rezultate apartine celor din sistem si familiei
Cat priveste rezultatele obtinute la nivelul judetului Botosani in acest an, sefa ISJ sustine ca se impune si o analiza serioasa a activitatii cadrelor didactice, fara a omite insa si dezinteresul familiei, al parintilor in ceea ce priveste educatia elevilor.
„Atata timp cat avem copii care vin pe rutele progresive fara examen de capacitate si o parte dintre ei poate ca nici nu stiu sa se exprime romaneste, si au note de 1,20; 1,40; 1,60 la limba romana, nu cred ca este vina exclusiva a profesorilor, ci si a invatatorilor care i-au avut la clasele primare. De la un procent de 97 la suta in urma cu doi ani, la 82 la suta anul trecut, iata-ne undeva in jurul procentului de 60 la suta, nu stiu daca este vina doar a profesorilor, vina sistemului, sau mai degraba cred ca este o vina comuna a tuturor celor care au fost implicati in aceasta evaluare, si care ar fi trebuit sa puna accent mai mult pe formarea tinerilor si mai putin pe ajutorul lor exclusiv la bacalaureat, nu rezolvari de subiecte sau cu alte interventii care anul acesta nu s-au mai realizat practic deloc”, a precizat inspectorul scolar general al ISJ.
Corectitudinea cadrelor didactice a dus la aceste rezultate
In ceea ce priveste corectitudinea cadrelor didactice implicate in desfasurarea examenului de bacalaureat, sefa educatiei botosanene sustine ca ce s-a intamplat anul trecut la Colegiul Economic a ridicat mari semne de intrebare in randul cadrelor didactice si anul acesta s-au inscris doar cei care au vrut cu adevarat sa dea o mana de ajutor pentru ca sistemul sa ajunga la normalitate.
„Cat priveste situatia de la Liceul de Arta, intrebati organele de cercetare penala. Cu siguranta ca ne vom situa tot printre primii la nivel national, dar rezultatul la nivel de judet este practic dezastruos. Cred ca evaluarea corecta care s-a realizat arata un adevar dureros pentru judetul Botosani, care nu iese din schema celorlalte judete din tara si se incadreaza printre rezultatele de medie, numai ca ne-am fi dorit cu siguranta ca elevii sa inteleaga dupa experienta de anul trecut de la Colegiul Economic ca lucrurile nu mai pot merge asa si ca trebuie odata pentru totdeauna sa intre in examenul de bacalaureat doar cei care sunt capabili sa-l si promoveze. Rezultatul este dureros”, a spus Ada Macovei.
Contestatiile se depun luni pana la ora 12.00
Candidatii nemultumiti de notele obtinute la examenul de bacalaureat pot depune contestatii azi de la ora 8.00 la 12.00. Rezultatele finale se vor afisa pe 8 iulie. Cei ce nu vor reusi sa treaca de aceasta sesiune a examenului mai au o sansa la bacalaureatul de toamna.