Situaţie fără precedent în Palatul Justiţiei, după ce avocaţilor gălăţeni li s-au pus hainele şi dosarele în braţe, fiind nevoiţi să-şi desfăşoare activitatea pe holurile instanţei. „Uite cum stăm… Unde s-a mai văzut aşa ceva… Vor să ne trimită pe centură”, au spus rând pe rând avocaţii veniţi să-şi ia robele sau alte lucruri lăsate în birouri.
Măsura a fost luată de conducerea Curţii de Apel, care, sâmbăta trecută, a schimbat încuietorile celor trei spaţii şi i-a informat pe avocaţi printr-o hârtie lipită pe fiecare dintre uşi că până pe 18 februarie trebuie să-şi ridice bunurile din birourile sigilate. Pe aceeaşi cale i-a informat că jandarmii sunt deţinătorii noilor chei şi la ei trebuie să apeleze fiecare dintre cei care doresc să-şi ia lucrurile.
Astfel, pe tot parcursul zilei de luni avocaţii şi-au scos rând pe rând robele, pentru a intra în sălile de judecată, dosarele, pentru a le studia împreună cu clienţii, scaunele, pentru a se aşeza fiecare unde a putut, şi chiar tablouri, aduse de acasă. Potrivit apărătorilor care ieri se aflau pe holuri, în camere s-ar mai afla televizoare, calculatoare, aparate de aer condiţionat, obiecte luate din banii Baroului.
Interesant este faptul că decizia Curţii a venit după ce adunarea generală a avocaţilor a decis că nimeni nu va pleca din spaţiile revendicate de instanţe. „Am înţeles că au luat această măsură în weekend, fără o hotărâre judecătorească de evacuare. Ca să vii să faci aşa ceva, fără ca vreunul dintre noi să fie prezent, este un abuz foarte mare. Dacă nouă ni se face aşa ceva, ce să mai înţeleagă oamenii de rând care-şi caută dreptatea aici”, a spus avocatul Domnica Toader. La rândul său, decanul Baroului Galaţi, avocatul Ion Popa, a făcut cunoscută situaţia, unică la nivelul ţării, Ministerului Justiţiei, Consiliului Superior al Magistraturii şi Uniunii Naţionale a Barourilor.
Despre faptul că avocaţii urmau să plece din cele trei birouri s-a tot vorbit din vara anului trecut, când a izbucnit primul scandal în acest sens. S-a spus că evacuarea era necesară din cauza lipsei spaţiilor pentru arhive şi camerele de consiliu, impuse de noul Cod civil. Acestea vor intra în vigoare abia pe 1 ianuarie 2016. De altfel, preşedinta Curţii de Apel, Mihaela Neagu, a fost foarte clară atunci când a explicat că spaţiile îi sunt necesare pentru 20 de persoane pe care le are în schemă. Mai mult, ea a făcut precizarea că măsura de a schimba încuietorile a fost pusă în practică sâmbătă, tocmai pentru a evita scandalul aferent. Şefa instanţei a spus că totul s-a făcut în prezenţa sa şi a altor patru oameni, existând şi un proces verbal al lucrurilor găsite în birouri. Judecătoarea Mihaela Neagu a mai declarat că avocaţii ştiau, pentru că au fost notificaţi în acest sens şi că le-au rămas două din cele cinci spaţii pe care le-au folosit în toţi aceşti ani.
Facem precizarea că este vorba de aproape 50 de metri pătraţi, în care avocaţii, 500 la număr, trebuie să-şi lase robele, genţile, dosarele, şi tot ce mai au nevoie pentru a intra în procese. Decanul Baroului ne-a declarat că nu s-a luat încă nicio decizie în vederea unui eventual protest.