spot_img
spot_img
4.6 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Avertizãrile unui specialist în hidrologie: „Existã riscul unor inundatii catastrofale la Barlad. Podeniul este între douã diguri, e ca o cursã de sobolani acolo”

- Advertisement -

AVERTIZARE… Dacã alesii municipiului Bârlad nu au dat semne cã s-ar îngrijora de inundatiile care afecteazã periodic orasul, rãmânând destul de impasibili, în timp ce privesc cum apa pluvialã ajunge pânã la genunchii trecãtorilor, iatã cã specialistii care înteleg cât de gravã este situatia unui oras lãsat fãrã un sistem eficient de colectare a apelor pluviale aleg sã tragã un semnal de alarmã. Profesorul de Geografie Valentin Rãscanu, unul dintre cei mai pasionati vasluieni ai acestui domeniu, mai ales de Hidrologie, a studiat în detaliu Bârladul si este convins, pe baza unor cercetãri detaliate, cã existã riscul unor inundatii mult mai mari în oras, dacã nu se cautã cât mai repede fonduri, pentru realizarea unui sistem de colectare a apelor pluviale adaptat specificului geografic al Bârladului. Profesorul Rãscanu nu ezitã sã facã o comparatie cu inundatiile catastrofale din Germania, din 2021, de pe valea Ahr-ului, unde, dupã o ploaie mare dintr-o singurã noapte, urmãrile au fost tragice, cu o multime de morti, dar si cu zone întregi cu locuinte devastate de puhoaie. „Eu cred cã este urgent nevoie de o investitie în canalele pluviale, cãci altfel riscurile sunt uriase”, spune profesorul Rãscanu, într-un interviu acordat ieri ziarului Vremea Nouã.

„Acum doi ani i-am spus domnului primar Boros cã, cercetând izvoarele si istoricul orasului, am observat cã la o perioadã de 50 de ani au loc inundatii de felul acesta”, îsi începe profesorul Valentin Rãscanu argumentatia în baza cãreia ar vrea sã tragã un semnal de alarmã pentru situatia apelor pluviale de la nivelul Bârladului. „Inundatii au fost în 1932, dupã aceea cam prin 1970 – 1972… Si, într-adevãr, s-a încercat atunci luarea unor mãsuri. La primul val de inundatii, de exemplu, douã cartiere le-au mutat pe deal, Munteni si Podeni, dupã care, dupã inundatiile din 1970 au fãcut un baraj aici, pe Valea Seacã. Pentru cã Bârladul se aflã în conul de dejectii ai pârului Valea Seacã. Conul de dejectie este locul unde se deverseazã, confluenta mai pe înteles”, este de pãrere profesorul Rãscanu.

„I-am spus domnului primar sã caute o cale de evacuare, sã fie fãcut un canal de evacuare a apei pluviale, care sã ajungã în regie sau în Prodana”

„Propunerea mea a fost si este ca sã fie cãutatã o cale de evacuare a apei pluviale, dar o cale care sã tinã cont de directia de curgere a râului Bârlad. Inundatiile vin din douã pãrti, o datã pe râul Bârlad si o datã pe Valea Seacã. Prin mutarea albiei râului Bârlad spre est, s-a creat o zonã, cum sã vã spun, Podeniul este între douã diguri… E ca o cursã de sobolani acolo. Deci, acolo apa nu are nicio cale de evacuare. Dacã stagneazã douã-trei zile, imaginati-vã ce se petrece cu apa menajerã, care o sã refuleze din canale. Asa cã eu i-am spus domnului primar sã caute o cale de evacuare, sã fie fãcut un canal de evacuare a apei pluviale, care sã ajungã în regie sau în Prodana. Si de acolo sã îi dea drumul sã ajungã în râul Bârlad. Sã foloseascã forta gravitatiei”, propune profesorul Valentin Rãscanu.

 „Nu e de joacã, sunt cartiere întregi, sunt atâtea mii de oameni care pot avea probleme si s-ar putea sã ajungã nivelul apei între cele douã diguri la doi metri”

DEZASTRU…„S-a sãpat mult în zona Gãrii în ultima perioadã si eu am crezut cã asta se face, aceastã scurgere ca sã preia apa de acolo, dar vãd acuma, dupã ploile acestea mai serioase, treaba nu-i rezolvatã. Iar eu cred cã este o problemã de interes general. Ar trebui sã caute bani, sã caute surse de finantare pentru aceste canale pluviale. Nu e de joacã, sunt cartiere întregi, sunt atâtea mii de oameni care pot avea probleme. Si s-ar putea sã fie mai rãu de atât, si anume, nivelul apei sã ajungã între cele douã diguri la doi metri. Ca sã ne facem o idee despre ce poate însemna o ineficientã a canalelor pluviale, putem sã ne aducem aminte de ceea ce s-a întâmplat în Germania, în 2021, într-o singurã noapte, pe valea râului Ahr. O asemenea catastrofã poate afecta si Bârladul, care nu are o retea de preluare a apei pluviale functionalã si eficientã”, spune profesorul Valentin Rãscanu, cadru didactic al Scolii Poienesti.

Specialistii avertizeazã cã Bârladul riscã o situatie similarã cu inundatiile catastrofale de pe Valea Ahr-ului, din Germania

Într-adevãr, cu trei ani în urmã, o viiturã puternicã a curmat multe vieti pe Valea Ahr-ului si a produs imense pagube materiale. Zeci de mii de oameni au rãmas fãrã locuintã. Afectate au fost si alte zone ale tãrii. Cum avanseazã reconstructia? A fost una din cele mai grave catastrofe naturale care au afectat Germania. Ploile abundente au provocat în noaptea dintre 14 si 15 iulie 2021 o viiturã pe râul Ahr din vestul Germaniei, care a distrus totul în cale: case, poduri, sosele, cãi ferate. Numai în landul Renania-Palatinat si-au pierdut viata cel putin 135 de persoane, dupã cum se consemneazã în presa vremii. Valea Ahr-ului, foarte îngustã, a fost odinioarã o regiune mai degrabã sãracã, ruralã si conservatoare, dar dupã ce s-a descoperit cã aici sunt conditii ideale pentru viticulturã, economia localã s-a ridicat mult. Valea cu vii pe o suprafatã de 560 de hectare este un paradis al vinului rosu din Germania. Inundatiile au produs pagube viticultorilor din Ahrweiler, care se ridicã la aproximativ 200 de milioane de euro. Numai cinci din cei 35 de viticultori nu au fost afectati de inundatiile catastrofale, se mai aratã în cronicele publicate dupã tragedia de pe Valea Ahr-ului din Germania.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

  1. Stau si ma intreb ,cu atatia bani in buget,cum n-a mai avut Barladul niciodata,sa nu reusesti sa rezolvi cea mai importanta problema ce creeaza cel mai mare disconfort cetateanului ,inseamna:ori o incompetnta crasa,ori o perversitate iesita din comun!

  2. Ana, ai perfecta dreptate! Gandeste-te ce a însemnat ca trei zile sa se meargă prin apa neagra ce a refulat din adâncul adâncurilor tuturor canalelor, mizerie cărata în casa, ulterior…..tot prafalaul vinețiu a întrat în casele oamenilor! Pe lângă DEZASTRUL MATERIAL(mașini distruse de apa!), a fost o maaaare problema MEDICALA (foarte multe enterocolite!!!)
    Ma rog, bine ca n-a murit nimeni , dar….CLAR ASA CEVA NU E NORMAL SA SE INTAMPLE! Am înțeles ca reabilitarea de la U.E nu a inclus și rețeaua pluviala, dar asta nu este o scuza ! Trebuie „mentenanta”, adică desfundate și curățate canalele în mod frecvent, puse niște site speciale ca , atunci când ploua torențial, frunzele, crengile,gunoiele,etc, sa NU BLOCHEZE CANALELE!!

  3. Cine plm e betzâvul asta? Ati luat-o razna? La cat a plouat nici gatul lui insetat nu ar fi facut fata! In 15 min dupa ploaie apele s-au retras, problema e ca vasluienii si husenii stiu ei cum e cu apa de ploaie la Barlad!

    • Da tu cine smantana mea esti boule ,de mananci rahat fara masura?Asta e explicatie,ca apele s-au retras dupa 15 minute?la cati bani s-au cheltuit ,nu se putea gasi o solutie de preluare a apei ,fara sa mai creeze disconfortul de a merge prin apa ,pana la genunchi?Nu cumva cineva care se crede foarte destept a facut doar ,,economie,, fara sa se gandeasca la eficienta solutiei?

    • Coaie anonim, în urma cu 3 ani( 5 august 2021) când a plouat torențial în Bârlad, a baltit apa la Gura Leului cam vreo TREI ZILE!! Ma rog, asta a fost și din cauza faptului ca cei de la ISU au venit cu pompe și un FURTUNAS cam cât mana omului, cu asa ceva voiau sa dreneze apa aia foaaaaarte multă!! Toate mașinile erau PLINE CU APA(apa era cam pana la jumătatea ușii!!! Deci….. de unde p. la calului invoci un astfel de timp??? Ok, acum a fost cât zici tu, dar asta nu înseamnă că nu poate fi și altfel!!! (chiar exemplul Bârladului) Omul acesta a spus niște informații după o ampla cercetare, nu e ca și cum eu, femeie, ți-aș spune ca trebuie sa te epilezi la oua!!

    • In plus, deșteptule, ți se pare normal să iasă apa mizerabilă, din canalizare? Sunt oameni care au urgențe și trebuie să treacă prin acea apă. După mintea ta e normal sa suportăm duhoarea și apoi praful care rămâne zile in șir după ce se retrage apa?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.