spot_img
spot_img
3.4 C
Vaslui
27-nov.-2024
spot_img
spot_img

Autorități dezinteresate și neimplicate: o școală din Huși, exclusă din programul “Masa caldă”!

- Advertisement -
SCHIMBARE… Din cauza unor probleme de comunicare dar și a dezinteresului manifestat de autoritățile responsabile, Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” Huși a fost înlocuită din programul “Masa caldă” cu Școala “Alexandru Ioan Cuza” Vaslui.

CONSECINȚE… O unitate de învățământ din municipiul Huși a fost exclusă din programul “Masa caldă”. Este vorba despre Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” Huși, care nu a implementat programul în anul școlar 2022-2023, deși fusese declarată eligibilă și urma să primească fonduri în acest sens. Responsabilitatea desfășurării programului a avut-o Primăria municipiului Huși, însă, din motive nedescifrate momentan, instituția nu s-a preocupat. Contactat telefonic pentru a explica de ce s-a ajuns într-o astfel de situație, inspectorul școlar adjunct, Andrei Huiban, s-a eschivat, spunând că, la momentul transmiterii listei cu școlile propuse pentru acest program, nu se afla în fruntea instituției și nu știe ce discuții au fost între conducerea ISJ Vaslui de la acel moment și reprezentanții Primăriei Huși. De asemenea, acesta a precizat că Primăria Huși nu a trimis către ISJ vreo notă informativă cu privire la problemele cu care se confruntă și care au determinat neimplementarea programului “Masa caldă”. Acesta a invocat “un blocaj în ceea ce privește comunicarea” dintre cele două instituții, “un blocaj” din cauza căruia elevii Școlii “Mihail Sadoveanu” nu au beneficiat de o masă caldă în anul școlar 2022-2023. Guvernul alocase pentru ei 1.446.120 lei. Anul acesta, Școala “Mihail Sadoveanu” a fost înlocuită cu Școala “Alexandru Ioan Cuza” Vaslui.

Anul acesta școlar vor beneficia de o masă caldă același număr de școli: 450 de unități de învățământ din țară. Lista acestora a fost pusă în dezbatere publică de Ministerul Educației, iar potrivit documentului, șapte școli în care nu s-a derulat programul au fost înlocuite cu alte unități de învățământ. În județul Vaslui, o singură școală a fost înlocuită: Școala Gimnazială “Mihail Sadoveanu” Huși cu Școala “Alexandru Ioan Cuza” Vaslui, unde învață 347 elevi și pentru care s-au alocat 256.000 lei pentru pachetul alimentar de până la finalul anului 2023. Celelalte unități de învățământ din județul Vaslui, păstrate în program, sunt: Școala Gimnazială “Ion Murgeanu” Zorleni – 964 de elevi, Tehnologic “Dimitrie Cantemir” Fălciu – 454 elevi, Școala Gimnazială Nr. 1 Bogdana – 140 elevi, Școala Gimnazială “Anastasie Panu” – 856 elevi, Liceul Tehnologic “Ghenuță Coman” Murgeni – 431 elevi, Colegiul Economic “Anghel Rugină” Vaslui – 812 elevi, Școala Gimnazială “Teodor Juncu” Băcești – 639 elevi, Școala Gimnazială Nr. 1 Cepești – 185 elevi, “Prof. Ioan Dănilă” Ghermănești – 332 elevi, Școala Gimnazială “Alexandru Ioan Cuza” Vaslui – 347 elevi, Școala Gimnazială Văleni – 352 elevi și Școala Gimnazială Nr. 1 Tăcuta – 380 elevi. În total, 2.559.000 lei i-au fost alocați județului Vaslui pentru ca cei 3.471 elevi să primească o masă caldă pe zi.

Elevii vor primi un pachet alimentar în limita a 15 lei/persoană

Programul “Masa caldă” are drept scop asigurarea unui pachet alimentar fiecărui elev din școlile selectate. Lista este actualizată în fiecare an printr-o Ordonanță de Urgență. În preambulul proiectului OUG de anul acesta se precizează că „un număr însemnat de preșcolari și elevi vulnerabili se află în situație de abandon școlar, descurajați de un cadru legal neadaptat nevoilor reale ale acestora, iar în lipsa adoptării prezentei ordonanțe de urgență, există un risc crescut de a nu se realiza incluziunea educațională a tuturor preșcolarilor și elevilor”. Suma asigurată pentru fiecare elev rămane la fel cu cea alocată anul trecut: 15 lei/zi/elev: “În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, pe perioada desfășurării cursurilor corespunzătoare anului școlar 2023-2024, preșcolarilor și elevilor din 450 de unități de învățământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unități-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, se arată în proiectul de ordonanță de urgență. În cazul în care, din motive medicale, culturale sau religioase, unii elevi vor avea nevoie de produse alimentare adecvate situației lor, părinții lor trebuie să depună o cerere în acest sens la secretariatul școlii.

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.