spot_img
spot_img
7.1 C
Vaslui
19-ian.-2025

Aurora polară fotografiată pentru prima dată din zona Bârladului, odată cu perseidele – ploaia de stele căzătoare

- Advertisement -

PREMIERĂ… A fost spectacol în noaptea de 12/13 august, pe cerul zonei Bârladului. Două fenomene astronomice au avut loc simultan: Perseidele sau ploaia de stele căzătoare a coincis cu aurora boreală, vizibilă din zona Bârladului, mai exact din Bădeana, locul de unde s-au făcut observațiile. Vorbim de aurora care se formează în zona Polului Nord, nu de o auroră deasupra României. Practic, din România s-au văzut crestele roșii din spectrul aurorei, care în acea zi au avut o intensitate foarte mare și din acest motiv au fost mai înalte, vizibile tocmai de la Bârlad. Dacă ar fi fost deasupra României, atunci aurora ar fi avut culoarea verde. „Am mai observat acest fenomen și în luna mai, dar nu au fost poze atât de clare ca acum. Atunci intensitatea a fost mai puternică”, a spus Dumitru Ciprian Vîntdevară, cunoscut în domeniul astronomiei pentru mai multe descoperiri, în principal două stele variabile și o novă roșie luminoasă, plus alte 30 de stele variabile.

Aurora polară a fost fotografiată de pe dealurile de la Bădeana, într-o acțiune ad-hoc a a membrilor Astroclubului „Perseus”

Ciprian Vîntdevară

Coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a fotografiat, pe lângă „ploaia de stele căzătoare”, pentru prima oară spectaculosul fenomen cunoscut drept Aurora Boreală și adesea observat din țări precum Suedia, Finlanda sau Rusia. „În noaptea de 12/13 august am fost la observații astronomice împreună cu o parte dintre membrii Astroclubului „Perseus” Bârlad. Întâlnirea a avut loc în zona Rezervației Naturale Bădeana, județul Vaslui. Activitatea a fost foarte bună la perseide, plus bonus aurora polară spre orizontul nordic! Imaginea a fost realizată pe 13 august 2024, ora 0:12, expunere 25 secunde”, a precizat Dumitru Ciprian Vîntdevară. Coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad a devenit cunoscut pentru popularizarea astronomiei în rândul amatorilor din localitate și nu numai. Dumitru Ciprian Vântdevară este bârlădean din 2009, de când a început să coordoneze Planetariul din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. În ianuarie 2020 a primit titlul de „Cetățean de Onoare al Bârladului” pentru realizările sale deosebite!

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.