spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
29-nov.-2024
spot_img
spot_img

Auditul de 150.000 de euro e doar o analiză. Jumătate din şefii Primăriei, slab pregătiţi

- Advertisement -

Din eşantionul luat la puricat, doar 5 la sută dintre deţinătorii de funcţii de conducere analizaţi s-au prezentat „bine” * Peste 380.000 de lei, plătiţi după un proces pierdut prin neprezentare * Rămâne de văzut ce decizii va lua actualul primar, Marius Stan, privind moştenirea lăsată de fostul primar, Dumitru Nicolae


Marele audit general al Primăriei a ajuns în sfârşit pe site-ul instituţiei. Analiza s-a concentrat pe activitatea Primăriei în anii 2009 –2011. Toţi cei interesaţi pot găsi pe www.primaria.galati.ro analiza juridică, economică, organizaţională şi operaţională realizată de consultanţii PricewaterhouseCoopers România (PwC), împreună cu avocaţii firmei sale corespondente de avocatură, D&B David şi Baias. Încă de la început, realizatorii lucrării atrag atenţia că aceasta nu reprezintă un audit realizat conform Standardelor Internaţionale de Audit. Cu alte cuvinte, am plătit 150.000 de euro pentru o lucrare care ne-a fost prezentată drept audit, dar nu e aşa ceva. Să vedem însă ce conţine sinteza făcută publică de Primăria Galaţi.

Litigii şi atribuiri de contracte

Analiza juridică a vizat modul de atribuire a unor contracte, prelungirea contratelor de achiziţii publice, dar şi o serie de litigii pe care le-a avut Primăria şi dintre care pe unele le-a pierdut. În ceea ce priveşte Apaterm, PwC scrie că dat fiind expirarea contractului, care avea prelungire de concesiune numai până în 2011, societatea este obligată să restituie, în deplină proprietate, liber de orice sarcină, bunul concesionat, inclusiv investiţiile realizate. Consultanţii au subliniat faptul că prelungirea contractelor de utilităţi publice trebuie să fie motivată în primul rând de necesitatea amortizării investiţiilor făcute de către operator. În caz contrar, poate exista riscul atragerii răspunderii autorităţii administrativ-teritoriale pentru reducerea/înlăturarea presiunilor concurenţiale din partea celorlalte societăţi interesate să intre pe piaţă. De asemenea, din 30 de litigii ale Primăriei analizate, doar 14 au fost incluse în versiunea făcută publică, iar printre ele este şi un dosar având ca obiect constatarea dobândirii dreptului de proprietate, în cadrul căruia Municipiul Galaţi şi Consiliul Local Galaţi nu au fost reprezentate în instanţă la niciun termen de judecată. În consecinţă, Primăria s-a făcut bună de plată cu 284.251 lei cu titlu de despăgubiri materiale şi 100.000 lei cu titlu de daune morale.

Angajaţi prost pregătiţi

Resursele umane au fost şi ele luate la pigulit. Dincolo de aspecte privind atribuţiile fiecărei persoane şi clarificarea acestora, s-a efectuat o evaluare a unui eşantion reprezentativ, format din 21 de angajaţi cu funcţii de conducere din cadrul Primăriei Municipiului Galaţi. Nu ştim dacă rezultatele îl vor fi uimit pe Marius Stan, dar noi, gălăţenii, ne cam aşteptam la asta: 45 la sută dintre cei evaluaţi s-au prezentat „slab”, 50 la sută „conform aşteptărilor” şi restul de 5 la sută „bine”. De „foarte bine” n-a mai fost loc. Rămâne de văzut ce atitudine va avea primarul vizavi de cei luaţi la puricat – şi, să fim serioşi, avem dubii că, la o analiză atentă, restul angajţilor Primăriei ar fi ieşit pe plus – cu atât mai mult cu cât, în numeroase ocazii, s-a arătat nemulţumit de moştenirea monstruoasă pe care i-a lăsat-o fostul primar Dumitru Nicolae. Vom reveni, în ediţia noastră de luni, 25 martie, cu alte aspecte din analiza PwC.

http://www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.