ÎNSCRIERI… Asociatia Ateliere Fãrã Frontiere anuntã continuarea programului Dãm Click pe România, prin care va dota cu 4.000 de calculatoare reconditionate unitãtile de învãtãmânt, ONG-urile si institutiile sociale deficitare la acest capitol, de la nivel national. Înscrierea are loc pânã pe 12 mai, inclusiv, iar cîstigãtorii vor fi anuntati pe 20 mai, dupã ce toate proiectele înscrise vor trece printr-o etapã de jurizare. Lista finalã a laureatilor va fi publicatã pe site-ul educlick.ro. În editia trecutã, douã unitãti de învãtãmânt si trei ONG-uri din judetul Vaslui au primit calculatoare. Este vorba despre Asociatia „Împreunã Pentru Comunitate – Ic„ – Feresti, Asociatia Profizica – Vaslui, Grãdinita Cu Program Normal Tãtãrani /Grãdinita Cu Program Normal Bãltati – Tãtãrãni, Asociatia Viitorul Copiilor Huseni si Centrul scolar De Educatie Incluzivã „Constantin Pufan„– Structura Penitenciarul Vaslui.
Dãm Click pe România este un proiect al asociatiei Ateliere Fãrã Frontiere prin care anual 4.000 de calculatoare reconditionate sunt donate cãtre unitãtile de învãtãmânt care nu au echipamentele necesare de pe care elevii sã poatã învãta notiune digitale de bazã. Scolile, liceele sau grãdinitele care doresc sã participe la proiect se pot înscrie prin formularul de aplicare disponibil pe www.educlick.ro, site-ul platformei de donatii al asociatiei Ateliere Fãrã Frontiere. Înscrierea este deschisã si asociatiilor non-profit sau institutiilor sociale care propun solutii în ceea ce priveste educatia digitalã pentru tinerii aflati în zone marginalizate ale tãrii, precum si organizatiilor ce sprijinã în aceastã perioadã persoanele refugiate care vin din Ucraina ca urmare a conflictului militar din regiune. „Anul acesta predau la clasa a IV-a si pânã acum nu am avut niciodatã calculatoare în scoalã. Calculatoarele donate de educlick au fost distribuite în clase si ajutã foarte mult la realizarea activitãtilor scolare si la accesul la impresionante surse de informare pe care elevii le pot acum explora”, a transmis Cristiana Leicã, profesor la o scoalã laureatã din programul Dãm Click pe România 2021.
De 16 ani, Ateliere Fãrã Frontiere doneazã calculatoare
Dãm Click pe România vine în sprijinul scolilor si copiilor din zone rurale sau urbane marginalizate pentru care tranzitia digitalã din ultimii ani a scos la suprafatã un adevãr pe care datele statistice îl subliniau de mult timp: lipsa de infrastructurã digitalã din scolii, care inevitabil duce la copii care nu detin abilitãti de bazã în folosirea calculatorului. Programul Dãm Click pe România are un impact benefic si asupra mediului înconjurãtor, nu doar asupra educatiei digitale. Pregãtind pentru reutilizare 4.000 de echipamente IT pe an, se evitã emiterea a 2.273.475 kg. de CO2 în atmosferã. „De 16 ani, Ateliere Fãrã Frontiere doneazã calculatoare cu gândul la viitorul copiilor care depind de infrastructura din scoli pentru a porni cu o sansã mai bunã în viatã. Pentru sute de mii de elevi, scoala reprezintã singura oportunitate de a utiliza echipamente IT pe care altfel nu si le-ar permite acasã. În 2024, vrem sã donãm 4.000 de calculatoare cãtre toate tipurile de structuri educationale care lucreazã cu astfel de elevi aflati în situatii vulnerabile si sã reducem astfel inechitatea educationalã bazatã pe situatia materialã din familie” – Damien Thiery, Director General Ateliere Fãrã Frontiere. Proiectul Dãm Click pe România este desfãsurat cu sustinerea financiarã a OMV Petrom si Kaufland România, cei doi parteneri strategici ai asociatiei Ateliere Fãrã Frontiere si atelierului educlick în lupta pentru digitalizarea educatiei. „Ne bucurãm sã fim alãturi de Ateliere Farã Frontiere ca partener de lungã duratã al proiectului Dãm Click pe România. Sustinem misiunea lor de digitalizare a educatiei si de promovare a economiei circulare”, a declarat Katharina Scheidereiter, CSR Manager Kaufland România. Franck Neal Membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Divizia Gaze & Energie: „Suntem bucurosi sã sustinem proiectul Dãm Click pe România, pentru al 3-lea an consecutiv, si sã rãspundem astfel nevoii de digitalizare pentru elevii din comunitatile mici ale României. Credem în impactul pe termen mediu si lung al educatiei si de aceea sprijinim tânãra generatie si mai cu seamã pe cei aflati în situatii vulnerabile. Proiectul are si o importantã componentã de circularitate, astfel în editia precedentã prin reciclarea calculatoarelor uzate am reusit sã evitãm emisia a peste 576.000 kg de CO2, echivalentul cantitãtii de CO2 absorbitã de 29.262.600 de copaci într-o singurã zi. Continuãm sã sprijinim dezvoltarea comunitãtilor noastre pe termen lung”. În cei 16 de activitate, asociatia si partenerii sãi au donat peste 30.000 de calculatoare cãtre mai bine de 3.000 de scoli din România, ajungând astfel la peste 500.000 de elevi si profesori beneficiari.