spot_img
spot_img
-0.1 C
Vaslui
25-nov.-2024
spot_img
spot_img

Atentie politisti si cetateni! 68 de posturi de politie se sterg de pe harta judetului

- Advertisement -

pentru a reduce 1% din cheltuieli, IPJ Vrancea a propus desfiintarea a 90% din posturile de politie din judet u este vorba despre o regindire a retelei de politie rurala, despre care sefia Politiei sustine ca iI va aduce pe politisti mai aproape de locuitorii satelor u in realitate agentii, oamenii de la baza piramidei politienesti, nu au fost consultati u daca se aproba aceasta organizare, oamenii legii ar trebui sa patruleze cu masinile fara asigurari prin comunele rau famate, 24 de ore din 24 u Politia vrinceana sustine ca a facut simulari pentru a vedea daca se incadreaza in timpul de reactie de 15 minute pentru apelurile de urgenta prin 112 u asa se face ca agentii vor “zbura” de la Tulnici, peste munte, la Vrincioaia, in 12 minute

Sub imperativul reducerii cheltuielilor de personal, oficialii Ministerului Administratiei si Internelor ii izgonesc pe politisti din posturile rurale de politie. In cadrul reorganizarii propusa de Inspectoratul de Politie Judetean (IPJ) Vrancea, 68 de posturi din mediul rural se sterg de pe harta judetului, politistii urmind sa asigure ordinea publica din masini fara asigurari si cu combustibil la limita. Vorbim despre o regindire a posturilor de politie de la sate, menita sa ii aduca pe politisti mai aproape de locuitorii comunelor cu un risc ridicat infractional, dupa cum sustin sefii institutiei, pusi sa faca reduceri de cheltuieli si sa dea oameni afara.
Proiectul de Politica Publica intitulat “Cresterea calitatii serviciului politienesc in mediul rural“ a fost prezentat ieri primarilor de commune, care nu l-au primit prea bine. La intilnirea convocata de Institutia Prefectului, ce s-a desfasurat in sala de sedinte a Primariei Focsani, nu au lipsit seful IPJ Vrancea, comisarul sef Ionel Popescu, adjunctul sefului IPJ, comisarul sef Tomita Pavaloiu, dar si comisarul sef Vasile Marin, seful de la Ordine Publica, care a avut sarcina sa prezinte proiectul pentru care oamenii legii au muncit aproape trei luni. Prefectul judetului le-a spus celor prezenti ca “asa este bine”.
“Este o necesitate reorganizarea serviciului politienesc din mediul rural si asta din mai multe considerente. In primul rind actuala organizare a serviciului din mediul rural dateaza din 1969, fiind facuta pe criterii pur administrative. Fixate sub denumirea de posturi de politie care au avut ca si responsabilitate principala prevenirea si combaterea criminalitatii dar nu trebuie omis si faptul ca aveau atribute prin lege si sarcini privind siguranta statului. Din ianuarie 2007 sintem tara membra a UE. Daca legislatia a fost armonizata cu cea a UE s-a vazut acest lucru pe diverse etape. Cert este ca procesul de modernizare a anumitor institutii ale statului a trebuit sa demareze. A demarat pe multe componente si va continua. Daca e sa vorbim strict pe reorganizarea serviciului politienesc din mediul rural, in UE politia este organizata pe regiuni, neexistind structuri similare posturilor de politie din Romania. Sint numai cazuri accidentale in care un politist este desemnat sa-si desfasoare activitatea intr-o anumita localitate si cu un program foarte bine stabilit. De asemenea, nu trebuie sa uitam ca este un proiect public, un proiect care a presupus efectuarea unor studii aprofundate”, a incercat sa sustina schimbarea prefectul Ion Oprea.

Politistii patruleaza 24 de ore din 24

Prin aceasta noua organizare oamenii legii ar trebui sa patruleze prin comunele rau famate 24 de ore din 24, in ture, cu ajutorul unor masini puse la dispozitie de institutie. Si asta pentru ca reorganizarea presupune desfiintarea posturilor de politie rurala, mai putin cele din Nereju, Tanasoaia, Boghesti, Sihlea si Bolotesti. In locul posturilor rurale vor fi infiintate zece sectii de polisie. Acestea vor acoperi si pina la 8 comune. Sefii Politiei spun ca au facut simulari pentru a vedea daca se incadreaza in timpul de reactie de 15 minute pentru apelurile de urgenta primite prin numarul de urgenta 112. Intrebat de jurnalisti in cit timp poate interveni politistul din Tulnici peste munte la Vrincioaia, comisarul sef Vasile Marin, seful de la Ordine Publica, a spus ca s-a testat traseul si cei aproape 25 km au fost facuti in 12 minute. Asta inseamna insa ca politistii nu merg cu viteza legala prin localitate, asta daca vor avea benzina sa ajunga pina acolo. In aceste conditii, la nivelul fiecarei comune va ramîne un singur politist pentru preluarea reclamatiilor, iar la sectii se vor afla la datorie cite doi politisti care vor asigura interventiile si patrularile in zone cu risc.
“Stabilirea celor 10 sectii de politie rurala s-a realizat la nivelul IJP Vrancea în functie de: asezarea geografica si topografia comunelor, caile de comunicatie si distanta între comune, suprafata administrativa a comunelor, numarul populatiei, starea infractionala si contraventionala. Se mentin posturile de politie comunale din localitatile rurale care sint situate în zone izolate si nu pot fi cuprinse în itinerariile de patrulare: Tanasoaia, Boghesti, Sihlea si Nereju, au o situatie operativa complexa – Bolotesti”, a mai precizat comisarul sef Vasile Marin. In acest moment, la un post de politie, doi-trei politisti sau chiar unul desfasoara activitatile spefice politiei de la patrulare si pina la cunoasterea populatiei, politie rutiera, proximitate, interventie 112, dosare penale, cunoasterea teritoriului.

Oamenii legii nu isi mai doresc sa munceasca la sate

Potrivit conducerii IJP Vrancea, la baza acestei reorganizari au stat la baza o serie de studii efectuate de specialistii Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Române. Au fost identificate, spun sefii IJP Vrancea, o serie de probleme ce afecteaza performantele politistilor. Deficitul de personal si supraîncarcarea cu sarcini, conditiile improprii de munca de la posturile de politie comunale, mijloacelele materiale si financiare insuficiente, dotarea necorespunzatoare, lipsa spatiilor de locuit pentru politisti, cadrul legislativ si procedural neprotectiv, care duce la teama de interventie a politistilor atit din punct de vedere al protectiei personale, cit si din punct de vedere al modalitatii de interventie, sint doar citeva dintre carentele prezentate in proiect. “Functiile de politist în mediul rural nu mai sint atractive pentru personal din cauza unor probleme sociale, întrucit politistii nu beneficiaza de conditii optime de viata necesare formarii si dezvoltarii familiei: sotiile acestora nu îsi gasesc locuri de munca, copiii nu pot beneficia de o oferta educationala conform asteptarilor parintilor, programul de lucru este nepredictibil. Daca se acorda toate drepturile prevazute de lege, actualul numar al politistilor este insuficient pentru asigurarea continuitatii serviciului. Politia din mediul rural nu este dimensionata pentru a asigura prezenta în teren 24 ore din 24. Politistii sint nevoiti sa intervina la evenimente în timpul lor liber. Numeroase agresiuni împotriva politistilor pentru ca acestia intervin singuri la evenimente. 38,6% din totalul infractiunilor de ultraj înregistrate de Politia Româna în anul 2010 au fost împotriva politistilor din mediul rural”, a detaliat comisarul sef Vasile Marin.

Agentii de politie: “Noi sintem doar executanti!”

In urma reorganizarii politiei, la nivel national se va face o reducere de 1% din cheltuielile de la bugetul de stat. Planul privind reorganizarea a fost deja trimis la minister care urmeaza sa dea un raspuns cu privire la punerea sa in practica. Agentii de politie, cei care sint la baza sistemului politienesc, nu au fost consultati insa, cu toate ca ar fi avut un cuvint de spus in acest sens. Acestia propun ca noua formula sa fie experimentata intr-un judet, ca un proiect pilot, pentru a se vedea cum functioneaza. “Noi nu sintem intrebati niciodata, sintem pusi in fasa faptului implinit si trebuie sa ne supunem pentru ca sintem executanti”, ne-a spus unul dintre agentii de la un post rural. Deocamdata nu se stie daca aceasta reorganizare aduce noi disponibilizari, in afara celor 19 functii care ar urma sa fie desfiintate in urmatoarea perioada.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.