spot_img
spot_img
2.2 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

Apa vasluienilor, mai scumpa!

- Advertisement -

Rãzboiul apei, la Vaslui

SCUMP Din 2013, vasluienii vor plãti mai scump pentru apa de la robinete. Asa au decis, ieri, consilierii locali, dupã ce sucursala Aquavas Vaslui a propus CL o majorare a tarifelor destul de consistentã. Explicatia celor de la Aquavas este simplã: la Vaslui, tarifele la apã si canalizare nu s-au mai modificat de la începutul anului 2010, în timp ce cheltuielile la utilitãti au luat-o razna. Nu toti consilierii au fost de acord cu majorarea tarifelor. Marius Arcãleanu, consilier PDL, a fost împotriva acestei majorãri, argumentând de ce nu vrea ca populatia sã fie împovãratã si mai tare. „În luna iulie, conducerea Aquavas a trecut un pret de 2,82 lei fãrã TVA, acum se propune un pret de 3,70 lei pe metrul cub. Aici s-a încercat ceva, a crescut mult pretul la apã si s-a diminuat pretul la canalizare, dar facturile populatiei sunt preponderent pentru consumul de apã. Indicele de corectie existã si este foarte mare, vasluienii nu-si mai permit sã plãteascã metri cubi de apã pentru fiecare familie, lunã de lunã, pentru aceastã corectie”, a spus Arcãleanu. Directorul Aquavas Vaslui, Ticu Bahnariu, a explicat cã societatea nu mai poate merge în pierdere, plus cã în maxim doi ani se va trece la tariful unic de apã-canalizare. Cele mai multe vociferãri au venit atunci când a fost vorba de indicele de corectie, indice pe baza cãruia mii de familii din Vaslui se trezesc cu facturile încãrcate lunã de lunã, iar reclamatiile curg din toate pãrtile.

În prezent, vasluienii plãtesc 2,94 lei/mc de apã, sumã la care se adaugã 0,48 lei/mc la canalizare si 0,82 lei/mc la epurare. Adunate, iese o cifrã de 4,24 lei, iar conducerea Aquavas Vaslui spune cã asa nu se mai poate. Sucursala din Vaslui are peste 230 de angajati, care au salarii medii de 800 de lei, si are foarte multe cheltuieli la combustibili, energie electricã sau alte utilitãti. Tarifele actuale sunt cele aprobate în aprilie 2010, de aproape trei ani, perioadã în care cheltuielile cu energia electricã au crescut cu 30%, în timp ce productia fizicã a scãzut, ca urmare a reducerii si chiar încetãrii activitãtii unor firme importante, dar si a celor mici si mijlocii. În plus, motorina, care reprezintã între 70 si 75% din consumul de carburant, a înregistrat în aceeasi perioadã o crestere de circa 43%. Cheltuielile cu munca vie au crescut si ele destul de mult, de la 600 de lei la aproape 800 de lei, în medie, la finele anului 2012. În aceste conditii, conducerea Aquavas Vaslui a propus ca noul pret al apei care curge la robinetele vasluienilor sã fie, de la 1 ianuarie 2013, de 3,7 lei metrul cub, plus noi tarife la canalizare – 0,72 lei/mc si epurare – 1,07 lei/mc. „Trebuie sã faceti totul pentru a elimina acest indice de corectie care nemultumeste marea majoritate a populatiei municipiului Vaslui. Facturile sunt tot mai încãrcate si, din pãcate, nu faceti nimic”, s-a adresat consilierul Arcãleanu cãtre directorul Aquavas Vaslui, Ticu Bahnariu.

Explicatii incredibile: de ce plãtim apa atât de scump…

„Pretul practicat azi se aplicã de la 1 august 2010, aplicat din aprilie 2010, fiind fãcut pe pretul vechi din 2009. Societatea a lucrat la limita de avarie, preturile se încadreazã în strategia aprobata de dvs. Suntem în strategie, dar sub strategie, pretul fiind fãcut real, pe cheltuielile pe care le face efectiv societatea. Amortizãrile în pret sunt si ele reale: 7% cota de dezvoltare, 5% redeventa. Din cota de dezvoltare a crescut lungimea retelei, deci si amortizãrile. Ar fi trebuit sã venim mai devreme la aprobare de preturi, dar tot din faptul cã populatia suportã greu a rezultat întârzierea. Pretul este pentru anul 2013. Pretul energiei electrice a crescut, al gazului la fel, salariul minim a crescut, noi cu tot cu ore de noapte avem salarii de 800 de lei pe salariat, în medie. Cât priveste indicele de corectie: acesta este stabilit la 1,35% prin HCL, dar avem blocuri la 0.98 sau blocuri la 4%, 6% sau 7%. Am identificat si încercãri de a trage apa pe lângã repartitorul din casã. Nu avem asociatii de proprietari decât la 60% din municipiu si acesti presedinti refuzã sã împartã consumurile de apã. Sã recunoastem, o vinã o au si locatarii. Suntem nevoiti sã facem contract cu fiecare cetãtean si avem mari probleme. Avem solicitãri ale asociatiilor de locatari rezolvate din 2008, 2009 sau 2010 si nu am primit nici acum banii ce ni se cuvin. Cele mai mari probleme le dau cãminele de bransament de la blocurile care au scãri multe. Blocul 103, de exemplu, are indicele de corectie scazut la 1,01% dupã ce am legat individual fiecare scarã.

Apa din Solesti este foarte slabã calitativ fatã de nivelul STAS-ului. Legiuitorul ne obligã sã dãm apa la nivelul STAS, cu instalatia de epurare pe care o avem, deci cu cheltuieli foarte, foarte mari. Ne penalizeazã la apa epuratã la nivelul STAS-ului, care s-a modificat în ultimii doi ani”, a spus directorul Aquavas Vaslui. „Dacã ati trecut indicele de corectie în contractele cu populatia, înseamnã cã nu prea vã pasã sã rezolvati problema pierderilor. Am vorbit cu multi abonati din Vaslui, care sunt nemultumiti de indicele de corectie, care atinge cote uriase în unele zone. Dacã ati rezolva acele pierderi, nu s-ar mai ajunge la astfel de probleme”, a spus consilierul Arcãleanu. Primarul Vasluiului, Vasile Pavãl a replicat: „Aquavas trebuie sã rezolve problemele pe care le are cu retelele din oras, sã colaboreze cu clientul. Principalul scop trebuie sã fie reducerea consumurilor de apã, pentru cã asa cum am vãzut cu totii nu avem destulã apã în Solesti si Puscasi. Am anuntat cã voi stabili o nouã strategie pentru a asigura alimentarea cu apã a Vasluiului pe urmãtorii 50 de ani, iar noua strategie o voi prezenta tot aici, în Consiliul Local, anul viitor”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.