NU ANTIBIOTICE, DA ANTIVIRALE …Acum sute de ani, când nu existau antibiotice si medicamente antigripale, imunostimulente si vaccinuri, strãmosii nostri se apãrau de virusuri, folosind leacuri miraculoase fãcute din plante medicinale. Ani de-a rândul, din inconstientã, virozele si gripele s-au tratat cu antibiotice, iar rezultatul se vede astãzi, când aceste tip de medicamente nu-si mai fac efectul în cazul infectiilor din cauzã cã microbii au cãpãtat rezistentã. Medicii din spitalele vasluiene trag un semnal de alarmã în acest sens. Multi pãrinti administreazã în mod gresit copiilor gripati antibiotice, fãrã a cere opinia unui specialist si, culmea, fãrã retetã. Medicul epidemiolog Gabriela Danis, director medical al spitalui bârlãdean, afirmã faptul cã acest lucru este foarte grav si poate avea repercusiuni atunci când copilul devine adult. De aceea se recomandã antivirale, care combat gripa si rãceala atât la copii cât si la adulti. Mai precis, este vorba despre hranã curatã, din plante care sunt sigure, sãnãtoase, nu provoacã probleme de rezistentã si sunt usor de folosit.
Medicii spun cã antibioticele nu sunt utile în tratamentul gripei, aceasta fiind o infectie viralã. În conditiile unei suprainfectii bacteriene dovedite, se vor administra doar la indicatia medicului, pe bazã de prescriptie. Simptomele care ar trebui sã punã pãrintii în alertã sunt urmãtoarele: dificultate la respiratie, respiratie rapidã, suierãtoare, febrã care tine mai mult de cinci zile sau care reapare, tuse de intensitate mai mare dupã ce o perioadã a avut o evolutie favorabilã. Însã antibioticul nu trebuie dat de pãrinti dupã o pãrere neavizatã. Mamele actioneazã astfel pe bazã de fricã, atunci când observã cã starea copilului se schimbã. Din acest motiv, de cele mai multe ori, ajung sã decidã pentru sãnãtatea acestuia în mod gresit. Cea mai mare problemã este reprezentatã de faptul cã organismul copilului ajunge sã dezvolte o rezistentã din cauza tratamentului cu antibiotic.
Cereti sfatul unui medic specialist!
Doctorii sfãtuiesc pãrintii ca înainte de a administra antibiotice fãrã a prezenta copilul la medicul de familie, sã cearã totusi pãrerea unui specialist, pentru a evita alte complicatii. Se stie cã preparatele din plante sunt sigure, sãnãtoase, nu provoacã probleme de rezistentã, sunt usor de folosit si, asa cum ne prezintã medicul Gabriela Danis, epidemiolog si director medical la spitalului bârlãdean, sunt indicate cu larghete pentru copiii rãciti si adultii cu gripã. «Antibioticele sunt medicamente care au actiune asupra bacteriilor. Atunci când sunt utilizate justificat, în urmã recomandãrii unui medic, antibioticele reprezintã un „ajutor”. Altfel, în conditiile utilizãrii la întâmplare si fãrã a fi necesar, organismul va suferi, fie prin dezvoltarea unor bacterii mult mai rezistente care nu-si vor mai face treaba în viitor, fie se confruntã cu reactii adverse probleme stomacale, diaree). Provocarea începe odatã cu vremea rece, în luna septembrie, când se intensifica circulatia virusurilor respiratorii si începe activitatea în colectivitãtile de copii, când si virusurile si bacteriile pot sã dezvolte simptome asemãnãtoare iar pãrintii intrã în panicã, cu atât mai mult cu cât copilul este mai mic. A trata rãcelile sau alte boli virale cu antibiotice este o gresealã care ni se „întoarce” în timp, în sensul lipsei de rãspuns atunci când este cu adevãrat nevoie. Imunitatea în formare a copiilor devine cu atât mai sensibilã cu cât acesta primeste prea des antibiotice. Rolul medicului este de a veni în ajutorul pãrintilor, prin educatie, comunicare, îndrumare pas cu pas în tratamentul unei afectiuni, mai ales în sezonul virozelor. Din experientã, cunoastem cât de nemultumit este pacientul ( adult sau mama de copil bolnav) când o consultatie se finalizeazã fãrã antibiotic :”nu e medic bun”. Decizia administrãrii unui antibiotic apartine medicului, care stie sã recomande investigatii clarificatoare si momentul administrãrii, dacã este necesar, precum si o schemã si conditiile de specifice, în functie de fiecare», a precizat medicul epidemiolog Gabriela Danis, director medical al Spitalului de urgentã „Elena Blediman” din Bârlad.
Cum si cine reglementeazã prescrierea antibioticelor
RECOMANDARE…«Noile reglementãri privind prescrierea si eliberarea antibioticelor, desi presupune un algoritm distinct pentru prescriptia medicalã, vin sã ne punã pe gânduri, atât pe noi medicii, cât si pacientii sau mai mult, populatia generalã. Corpul medical are în continuare misiunea dificilã de a-si supãra pacientii când nu prescriu antibiotice. Dar mai are si datoria de a explica despre riscurile si beneficiile antibioticelor, de a lãsa viitorului medical o sperantã pentru solutii de tratament împotriva infectiilor bacteriene. Medici de familie, medici pediatri, medici infectionisti, medici de toate specialitãtile, suntem aici sã vã ajutãm, cu stiinta si experienta noastrã, a fiecãruia. Fleming a descoperit primul antibiotic – PENICILINA, dar încã de atunci a prezis cã în timp ne vom lupta cu cresterea rezistentei la antibiotice. Si o repetãm asiduu, profesionisti si organizatii profesionale, cel putin în ultimii 16 ani, când la 18 noiembrie în fiecare an, se celebreazã „Ziua europeanã a informãrii despre antibiotice”. Aveti încredere în medici, urmati-le recomandãrile si tineti legãturã cu cabinetul medical! Antibioticele nu actioneazã asupra virusurilor! Utilizarea adecvatã a antibioticelor este esentialã pentru a reduce rezistentã la antibiotice!», este recomandarea din suflet, fãcutã de medicul epidemiolog, specialist în ceea ce v-a indicat!
Exemple de plante antivirale si cu efect sigur asupra celor rãciti si nu numai
LEACURI BÃBESTI…Vã oferim informatii despre principalele si cele mai puternice plante antivirale cu spectru larg, în mare parte buruieni, care existã în România si care au un potential urias prin capacitatea lor de a cuceri ecosistemele în care sunt introduse. Ar trebui, astfel, sã se contureze un nou model de îngrijire a sãnãtãtii, mai prietenos cu omul. Iatã ce plante sunt recomandate: Caprifoiul (Mâna Maicii Domnului, plantã binecuvântatã), Ghimbirul (Planta iubirii), Echinacea sp. (Vaccinul verde), Gura lupului, Lemnul dulce (Planta imunitãtii, Cortizon natural), Mesteacãnul (Vaccinul alb), Negrilica (Sãmânta binecuvântãrii), Pãpãdia (Salata bãtrânilor, Magiciana detoxifierii), Pelinul (Planta care distruge parazitii si curãtã tot organismul), Pelinita (Remediul mostenit de la bunici), Scortisoara (Leac universal si bun afrodisiac), Socul (Flori luminoase, fructe întunecate), Sovârf (Leac rãtãcit prin munti, Plantã modestã, cu virtuti tãmãduitoare), Usturoiul (Elixir al aparatului cardiovascular si respirator.