spot_img
spot_img
4.4 C
Vaslui
21-dec.-2024

Amenzi de până la 5000 lei pentru părinții care nu semnează contractele educaționale cu școala

- Advertisement -
OBLIGAȚII… Părinții semnează la intrarea elevilor în clasa pregătitoare, a V-a sau a IX-a, contractul educațional care cuprinde mai multe obligații.

MĂSURI… Părinții sunt obligați, începând din acest an, să semneze contracte educaționale cu școala la care au copiii înscriși. În caz contrar, vor primi amenzi între 1.000 lei și 5.000 lei, potrivit noului Regulament – cadru de organizare și funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Dacă directorii refuză să semneze contractele, atunci aceștia pot face muncă în folosul comunității, în loc de amendă. Contravenția se constată de către persoanele care au atribuții de control din cadrul Direcției Județene de Învățământ Preuniversitar, “în urma sesizării formulate de consiliul de administrație al unității de învățământ sau de către beneficiarii primari ori părinții/reprezentanții legali ai acestora”.

Părinții semnează la intrarea elevilor în clasa pregătitoare, a V-a sau a IX-a, contractul educațional care cuprinde mai multe obligații. Printre acestea se numără: să asigure o ținută decentă a elevilor, să participe la ședințele cu părinții online sau fizic sau să-și exprime acordul cu privire la prelucrarea datelor personale, acord care reprezintă un drept, nu o obligație a cetățenilor, conform normelor europene. Părintele e obligat să înlocuiască sau să plătească contravaloarea unui bun stricat de elev, mai scrie în contractul educațional 2024. Și până acum părintele era considerat răspunzător pentru bunurile stricate de copilul său, însă acum, în noul contract se prevede explicit că e) “părintele răspunde material pentru distrugerile bunurilor unității de învățământ, cauzate de beneficiarul primar, prin înlocuirea bunurilor distruse cu altele de același tip și aceeași valoare sau prin plata contravalorii actualizate a acestora”. O altă precizare în contract este aceea că “orice neînțelegere dintre părți se poate soluționa pe cale amiabilă, în cadrul Consiliului de Administrație al unității de învățământ”. Important de precizat este că în contract se prevede și faptul că în caz de forță majoră nici școala, nici părinții nu pot fi trași la răspundere dacă oricare dintre obligațiile prevăzute în contractul educațional nu au fost executate din cauza forță majoră, așa cum este definită de lege.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.