CRITICI… Discuții aprinse pe rețelele de socializare după ce autoritățile locale din comuna Albești au anunțat că sunt câștigătorii unui proiect care, susțin unii, ar fi inutil pentru comunitate. Și anume, cu peste un milion de lei, bani prin PNRR, comuna va beneficia de sistem video de supraveghere, dar și de două stații de încărcare pentru autoturismele electrice. “Comuna Albești este deficitară la alte capitole și nu avea nevoie de stații de încărcare pentru autoturisme electrice în condițiile în care, aici sunt zero mașini de acest gen”, spun albeștenii pe rețelele de socializare. De partea cealaltă, pentru montarea sistemului de supraveghere în comună, edilul Romeo Iftene a fost obligat să acceseze întregul pachet care cuprinde și cele două stații de încărcare pentru autovehiculele electrice.
E greu să fii primar la Albești, după Monica Amancei, care a făcut minuni în administrația publică locală cât a fost în funcție. S-a dat deoparte, considerând că i-a venit vremea pensiei și în locul său a venit Romeo Iftene. Acesta încă un a ajuns la gradul de comunicare cu electoratul, precum o făcea fosta primăriță și iată că un proiect de hotărâre al Consiliului Local a împărțit comunitatea în două. Este vorba despre accesarea unor fonduri europene, prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru achiziționarea unui sistem video de supraveghere, care bată-l vina, vine la pachet cu și cu două stații de încărcat mașini electricie și a ridicat valoarea investíției la 1.220.830 de lei. “Acesta este un mare proiect pe care Comuna Albești a ales să-l facă. Din toate nevoile cu care se confruntă populația cea mai importantă se pare a fi stațiile de încarcare pentru mașinile electrice, dar câte mașini electrice sunt deținute de localnici? Pe componenta Fondului Local din PNRR, acest proiect a fost aprobat, chiar dacă, conducerea comunei putea folosi acești bani în mai multe moduri permise de proiect. Cei 1,22 milioane de lei puteau fi cheltuiți pentru construirea de locuințe pentru tineri, locuințe de serviciu pentru specialiști, achiziție de biciclete, amenajarea teritoriului prin parcuri, străzi, bănci. Dar conducerea crede că stații de încărcare electrică și camerele de supraveghere constituie o nevoie de bază pentru locuitorii comunei. Deși zona noastra rurală care are alte nevoi, s-a optat pentru achiziționarea de sisteme inteligente de supraveghere. Cu ajutorul acestui proiect, pe toate ulițele satelor comunei vor fi montate camere de filmat. Asta în condițiile în care comuna nu are farmacie și există drumuri neasfaltate, nu există parcuri sau terenuri de sport ca în restul comunelor”, spun contestatarii proiectului pe rețelele de socializare.
Majoritatea comunelor județului vor avea sisteme de supraveghere
Internauții sunt supărați și spun că Albeștiul are nevoie de altfel de investiții și nu sisteme de supaveghere video, mai ales că axa de finanațare prin PNRR din care și comuna lor trage bani cuprinde proiecte mult compatibile cu specificul comunităților. De exemplu, pentru Fondul Local au fost aprobate 1.494 de noi proiecte, în valoare totală de aproape 3, 5 miliarde lei, bani care vor fi utilizați pentru o plajă mai largă de investíții, cum ar fi sisteme inteligente de management local, piste pentru biciclete, achiziționarea de mijloace de transport electrice și stații de reîncărcare pentru autovehicule electrice, construirea de locuințe pentru tineri și de serviciu pentru specialiști, precum și realizarea documentațiilor de amenajarea teritoriului și planificare urbană. Deși zona rurală din județul Vaslui are cu totul alte nevoi, majoritatea comunelor au optat însă pentru achiziționarea de sisteme inteligente de management local, cum ar fi sistemele de supraveghere video sau ecosisteme digitale interconectate și integrate. Cu ajutorul acestor proiecte, într-un viitor nu foarte îndepărtat, pe aproape toate ulițele satelor vasluiene vor fi montate camere de filmat, cu centrul de comandă, cel mai probabil, în sediile recent reabilitate ale primăriilor, unde cei din conducerea acestor institutii îi vor putea urmări în format Ultra HD -4K pe bolnavii transportați cu căruțele la centrele de permanență sau pe elevii care vor fi nevoiți să meargă, în continuare, la wc-ul din fundul curții. Alte investiții finanțate de Ministerul Dezvoltării în comunele din județul Vaslui sunt înființarea de stații de reîncărcare a vehiculelor electrice, precum și actualizarea Planului Urbanistic General.
Citez: „E greu să fii primar la Albești, după Monica Amancei, care a făcut minuni în administrația publică locală cât a fost în funcție.” Mai mai…..cine nu cunoaste chiar crede :)))))) !!! Siiiigur ca da ; ne poate relata cineva despre minunile primaritei ??? Unde le-a facut ? De aia are Albestiul canalizare si apa potabila , nu mai spun de gaz metan ca e prea mult ….. ca tot se aude ca vrea sa revina la primarie…sa faca minuni si mai mari !!!!
Suntem încă în evul mediu la Albești.Dacă românii nu ieșeau afară ca să schimbe față țării…arătăm jalnic.Comuna Albești are nevoie în primul rând de canalizări ,gaz metan ,drumurile,camere de supraveghere,stații de încărcare și celelalte.Să vină banii,să ne gospodărim omenește fără prea multe laude.Oamenii Albestiului votează PSD-ul de la revoluție încoace numai că Guvernanții nu au avut nici idei și nici bani pentru noi.Noroc că suntem obligați și condiționați să ne gospodărim prin creditele europene.Unele comune ne-au luat față pentru că sau mișcat mai repede așadar ne trebuie un primar care zi și noapte să gândească numai pentru comuna noastră …pentru asta este plătit da?Așteptăm ca această minune PNRR să fie pusă în practică.