spot_img
spot_img
4.3 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Afaceri încurcate la Apaterm. Fochişti de lux pentru chiriaşii Primăriei

- Advertisement -

Deşi locatarii susţin că vine la program doar două-trei ore pe zi, fochistul este plătit în prezent cu 1.400 de lei pe lună de la fiecare scară * Anul trecut, oamenilor li s-au cerut 4.200 de lei, iar în 2011 chiar 10.864 de lei * Apaterm susţine că acestea sunt tarifele şi că ele sunt destul de mici

Deşi sunt chiriaşi în blocul de locuinţe sociale al Primăriei A4 de pe strada Traian (deasupra Stării Civile), oamenii sunt obligaţi să plătească la Apaterm serviciile fochistului care le asigură supravegherea şi întreţinerea centralei pe gaz. Aceştia se plâng că suma plătită este astronomică, în comparaţie cu cât muncesc lucrătorii respectivi: „Vin de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, citesc indexul şi gata. Dacă-i cauţi în cursul zilei, nu-s de găsit. În caz de avarie trebuie să-i sunăm pe telefonul mobil”, ne spun nemulţumiţi oamenii.

10.000 de lei – două salarii şi un sfert

După ce s-au bucurat că au primit locuinţă socială din partea Primăriei, locatarilor blocului A4 le-a căzut faţa la propriu când au văzut că au de plătit din banii lor 10.864 de lei pentru doi fochişti şi un electrician, care să aibă grijă de centrala termică a blocului. „Deşi suntem chiriaşi şi mâine-poimâine ne pot da afară, ne-au pus să plătim deschiderea la lumină, când ne-am mutat, şi ne-au cerut şi 600 de lei pentru deschiderea la gaze. Lumina am plătit-o cu toţii, dar gazele le-am refuzat. Dar Apaterm şi Primăria a trebuit să-şi scoată banii de undeva. În noiembrie 2011 nu ne-a venit să credem când ni s-a pus în faţă o situaţie de cheltuieli făcută de Apaterm, pentru doi fochişti cu opt ore pe zi şi un electrician cu două ore pe zi, pentru care cele două scări ar fi trebuit să plătească peste 100 de milioane de lei vechi lunar. Cu alte cuvinte noi eram forţaţi să angajăm fochiştii pe banii noştri şi să le dăm şi salarii de vreo 50 de milioane de lei vechi fiecăruia, în condiţiile în care abia dacă-i vedeam la ochi. În devizul respectiv figura inclusiv că trebuia să le achităm şi tichete de masă pentru 22 de zile pe lună, în condiţiile în care Apaterm era deja falimentară. Nu mint, am şi acum hârtiile de la fostul şef de scară, care s-a dus şi a cerut socoteală la Apaterm pentru plata aşa de mare. Atunci, Apaterm a scăzut cheltuielile de la 100 de milioane la 47 de milioane pe lună (din care doar 5 milioane au revenit Primăriei, care are spaţii la parter). Cum vă explicaţi această diferenţă uriaşă? Au vrut să ne fure! Dacă mergea, mergea. Dacă şeful de scară le-a atras atenţia, s-a putut scădea din preţ, dar şi aşa a fost mare, şi aşa ne-au furat!”, declară mai mulţi locatari, strânşi în jurul nostru pentru a-şi spune păsul.

Au plătit pentru trei scări în loc de două

Timp de cinci luni, din noiembrie 2011 până în martie 2012, oamenii i-au plătit pe cei doi fochişti cu 4.200 de lei lunar şi tot li s-a părut mult în condiţiile în care erau şi greu de găsit. În continuare, cei doi au primit din banii locatarilor inclusiv câte 15 tichete de masă de căciulă, plus decontul CASS-ului, şomajului şi al altor dări, aşa cum reiese din situaţia de cheltuieli semnată de directorul de producţie Mircea Ispas şi de şeful Departamentului de Producţie, D. Iftode.

Nemulţumiţi, locatarii şi-au trimis iar preşedintele de asociaţie şi şeful de scară la Apaterm, să vadă ce-i cu costurile atât de ridicate. Abia în noiembrie 2012, după un an de zile, cei de la Apaterm au recunoscut oficial că au încasat bani în plus: „Ne-au spus că în loc de două scări, cât trebuiau să factureze, ei au încasat pentru trei scări. Blocul are într-adevăr trei scări, dar una era nelocuită la vremea respectivă”, ne lămuresc locatarii. Acum, fiecare dintre cele două scări plăteşte câte 1.400 de lei pe lună, doar pentru un singur fochist, aşa cum reiese din nota de la avizierul blocului afişată de administratorul asociaţiei, deci angajatul Apaterm ia 2.800 de lei salariu.

În război şi cu asociaţia

Prin adresa nr. 21200/466 din 29 noiembrie 2012, Apaterm comunică Asociaţiei 119 bis că le returnează locatarilor banii facturaţi în plus. Dar, surpriză. Când s-au dus să-şi plătească facturile şi au întrebat de diferenţa de bani li s-a răspuns că au fost trecuţi la fondul de rulment. Jecmăniţi din toate părţile, oamenii disperaţi au răbufnit şi împotriva Paraschivei Gheorghe – administratorul Asociaţiei 119 bis. „Fără acordul nostru, au trecut aceşti bani la fondul de rulment. Nu ne-au dat nicio chitanţă pe care să scrie asta. Nu este normal. Noi cu ce dovedim că ni s-au oprit aceşti bani?”, se întreabă locatarii.
Paraschiva Gheorghe susţine că a trecut sumele în registrul ei şi că nu le poate tăia chitanţă din moment ce banii respectivi au mai fost şi altă dată facturaţi. Îi explic că locatarilor le este teamă că nu au şi ei o dovadă scrisă că au dat aceşti bani şi, presată de situaţie, Paraschiva Gheorghe promite că va face returnarea banilor cu acte în regulă, ca să nu mai existe discuţii. Preşedintele de asociaţie, Ion Balaban, îmi declară scurt şi răspicat că nu vorbeşte cu mine decât în prezenţa unui specialist.

„Trebuiau anulate chitanţele vechi şi eliberate altele”

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari şi Locatari, Antoaneta Gafiţuc, ne spune că procedura corectă pentru care ar fi trebuit să opteze administratorul Asociaţiei 119 bis ar fi fost anularea vechilor chitanţe şi eliberarea altora, din care să reiasă pe de o parte că locatarii şi-au plătit dările pentru fochistul Apaterm şi pe de alta că au achitat o anumită sumă la fondul de rulment.
Aceasta s-a arătat surprinsă şi de faptul că locatarii unui bloc sunt obligaţi să plătească salariile fochiştilor: „Nu se justifică. Oamenii nu sunt proprietari acolo, iar centrala termică nu este proprietatea asociaţiei de locatari. Primăria ar fi trebuit să rezolve această problemă”, mai spune Antoaneta Gafiţuc.

„Le luăm mai puţin decât face!”

Bineînţeles că reprezentanţii Apaterm au explicaţiile lor. Directorul de producţie, inginer Mircea Ispas, ne-a declarat că totul e absolut în regulă, din punctul lui de vedere: „În primul rând, fochiştii au program de la ora 22,00 la 6,00 dimineaţa, e normal că nu-i văd locatarii. În al doilea rând, e normal ca locatarii blocului să plătească serviciile pe care le furnizează Apaterm, inclusiv munca vie. Când am montat centrala la A4, era scandalul cu insolvenţa Apaterm şi n-am mai avut cum să obţinem licenţa pentru centrală, aşa că n-am avut cum să fixăm un tarif avizat de ANRSC, care ar fi inclus oricum, pe lângă consumul de gaze, şi munca prestată de angajaţii noştri. Locatarii au venit şi s-au plâns şi la noi, dar le-am explicat de fiecare dată care este problema. Încă nici nu i-am pus să plătească toate intervenţiile pe care le-am făcut”, ne-a declarat Mircea Ispas.
Acesta nu ne-a putut răspunde clar de ce iniţial se calculaseră cheltuielile legate de salarizarea celor doi fochişti la peste 10.000 de lei, după care s-au redus la mai puţin de jumătate, nici de ce s-a facturat pentru trei scări, în loc de două. „Am vrut să-i ajutăm pe oameni, să le fie şi lor bine, acestea erau de fapt costurile reale. Noi le luăm mai puţin decât face”, ne spune şi şeful Departamentului de producţie, inginer D. Iftode.
Deşi altele erau informaţiile la avizierul blocului, Mircea Ispas ne spune că cei 2.800 de lei se împart la doi fochişti: „Avem nevoie de 4,8 oameni pe zi, pentru a furniza servicii 24 din 24 de ore, pentru că trebuie să le dau liberele pentru sâmbetele şi duminicile lucrate şi concedii. Acesta este motivul pentru care avem doi fochişti”.

Primăria se informează

De la purtătorul de cuvânt de la Primărie, Mihai Costache, n-am putut afla deocamdată nimic în legătură cu motivul pentru care nişte chiriaşi care au primit locuinţe sociale trebuie să susţină din buzunarul propriu angajaţi cu salarii de lux. Ne-a promis însă că ne va da un răspuns atunci când va avea datele necesare.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.