spot_img
spot_img
7 C
Vaslui
28-nov.-2024
spot_img
spot_img

Afacerea „piciorușe bolnăvioare”

- Advertisement -

amtrentare2 amprentare 1

Panica printre părinţi / Parteneriat ciudat între Inspectoratul Școlar și o clinică medicală

Afacerea „piciorușe bolnăvioare”

Mulţi părinţi din municipiul Piatra Neamţ s-au trezit că ai lor copii vin de la şcoală cu o hârtie în buzunar  pe care scrie „în cazul copilului dumneavoastră s-a constatat prezeţa unor afecţiuni ortopedice ce necesită tratament ortoric imediat. Lipsa tratamentului necesar poate avea conseciţe dezastruoase asupra creşterii armonioase a copilului dumneavoastră. Nu aveţi timp de pierdut”.

”Exprimare neconformă, susceptibilă de altceva…”

Mulţi au început să pună întrebări, problema ajungând şi la Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ care a dat acordul reprezentanţilor firmei Osteopharm şi Clinicii Sf. Andrei să desfăşoare un proiect de promovare a sănătăţii „Picioruşe sănătoase” în 12 şcoli din municipiul reşedinţa de judeţ. Toate bune şi frumoase până îţi vine aşa zisul rezultat al amprentării plantare, mai pe înţelesul tuturor – amprenta piciorului copilului.

Prof. Viorel Stan, inspector general Inspectoratul Şcolar Judeţean Neamţ a declarat că „situaţia declanşată de Clinica Sf. Andrei are la bază un parteneriat în cazul unui proiect interesant. Când am văzut şi eu rezultatele m-am îngrozit mai ales că apare o exprimare neconformă şi care sunt succeptibile de a reprezenta altceva. Vom analiza situaţia şi dacă se demonstrează a fi ineficient se va rezilia”.Nici psihologii nu sunt de acord cu maniera de a da diagnostic, psihologul Inspectoratului Şcolar susţine că „totul e comercial, o reclamă agresivă”.

În ofertă e voie, dacă întrebi e marcă înregistrată

Pe hârtie proiectul este realizat de Osteopharm în parteneriat cu Clinica Sf. Andrei din Piatra Neamţ şi are ca ţintă sute de elevi din 12 şcoli pietrene. Scopul este acela de a depista şi corecta afecţiunile ortopedice ale copiilor. Părinţilor li se cere acordul scris pentru efectuarea unei amprentări şi diagnosticări cu ajutorul unui dispozitiv medical clasic denumit podoscop. Până aici totul pare simplu şi uşor de digerat, însă când vine vorba de nişte explicaţii punctuale, lucrurile se complica. Reprezentantul Osteopharm Iaşi, Valentin Ignat trece extrem de repede de la explicaţii la ameninţări . „Ne asumăm acest set de foi – prezentare a proiectului, acordul părinţilor, foaie amprentare. Acestea au fost prezentate inspectoratului, şcolilor, învăţătorilor şi părinţilor. Proiectul se aplică când există semnătura părintelui şi reprezentantului legal. Se mai întâmplă să uităm şi eu sunt părinte şi mă sună învăţătorul şi îi dau acordul verbal. Eu personal am mers şi am făcut analizele. Eu personal m-am deranjat, între ghilimele, şi am făcut analizele şi nu fac rabat de la calitate. Eu ca părinte aş vrea să ştiu dacă al meu copil este bolnav. In Iaşi a fost un succes şi 7.600 de copii au fost amprentaţi”.

După o discuţie de 38 minute, Valentin Ignat a cerut să făcem o hârtie oficială că e mai importantă marca sa înregistrată decât sănătatea fizică a copiilor, dar şi psihică a părinţilor, care după ce primesc diagnosticul au emoţii. „Să nu folosiţi termenii „Picioruşe sănătoase” şi „Osteopharme” pentru că sunt marcă înregistrată şi reprezintă un brand pe numele meu”.

Autorităţile nemţene ridică din umeri.

Direcţia de Sănătate Publică Neamţ şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate spun ca nu au nici o atribuţie în acest caz. Însă, dacă prin acest proiect 50% din copii primesc diagnosticul „picioruşelor bolnăvioare”, orice părinte se duce la control cu „bolnavul”. Unde? La Clinica Sf. Andrei, că aşa scrie pe hârtia cu rezultatul amprentării. Conducerea acestei instituţii nu a dorit să îşi spună punctul de vedere, considerând ca nu este necesar. Însă, conform legislaţiei, Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate decontează consultaţia şi 4 şedinţe de recuperare pentru fiecare copil găsit bolnav. Dr. Gabriela Zamfir, director relaţii contractuale la Casa de Asigurări de Sănătate Neamţ a spus că „pentru un copil se decontează pe an 4 şedinţe de recuperare în valoare de 140 de lei, plus consultaţia”.

Nimeni nu contesta profesionalismul celor implicaţi în proiect, însă când copilul tău vine acasa cu o hârtie din care reiese clar ca în urma unei amprentări „s-a constatat prezenta unor afeţiuni ortopedice ce necesită tratament ortoric imediat. Lipsa tratamentului necesar poate avea consecinţe dezastruoase asupra creşterii armonioase a copilului dumneavoastră” îţi pui semne serioase de întrebare. Oare comercialul contează atât de mult, iar părinţii şi copiii sunt doar monedă de schimb?

Gianina Tot

Sursa: http://ziarulceahlaul.ro/afacerea-picioruse-bolnavioare/

- Advertisement -
spot_imgspot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.