Municipiul din nordul judetului si comuna sa învecinata îsi disputa granita din zona unde deruleaza afaceri Dorinel Umbrarescu, care le aduc miliarde de lei vechi, anual u cladirile si terenurile de pe o parte a E 85 sint la Ruginesti, iar cele de partea opusa la Adjud u autoritatile “au lasat moarta” pina în prezent aceasta problema, însa acum nici o tabara nu este dispusa sa cedeze si, cel mai probabil, se va ajunge la un proces u miza o reprezinta sumele mari de bani aduse la bugetele locale de taxele si impozitele platite de firmele lui Dorinel Umbrarescu u în plus, primarul Adjudului spune ca dezvoltarea orasului nu se poate face decît în zona în disputa.
Comuna Ruginesti si municipiul Adjud se lupta pentru stabilirea granitelor, miza fiind veniturile din impozitarea afacerilor multimilionarului Dorinel Umbrarescu, unul dintre cei mai bogati romani. Acesta a investit masiv în zona în ultimii ani si sta cu un picior în Adjud si cu unul în Ruginesti. Astfel, în localitatea rurala se afla imobilele de pe partea stinga a E 85 pe sensul de mers spre Bacau, în timp ce tot ceea ce se afla pe partea dreapta intra în granitele Adjudului. Pentru Ruginesti, miza mentinerii actualelor granite este financiara, deoarece impozitele pe cladiri si pe terenuri merg la bugetul local. Printre imobilele din comuna se afla si o imensa cladire construita de omul de afaceri la iesirea din Adjud, care poata fi cuprinsa cu privirea doar din elicopter.
Zona aflata în litigiu este cuprinsa de la riul Trotus, trece de DN 11 A, care face legatura dintre Adjud si Onesti si ajunge pina la drumul european E 85. Autoritatile adjudene sustin ca dintotdeauna granita dintre localitati a fost rîul Trotus, lucru sustinut si de hartile vechi, din sec. XVII. Secretarul municipiului Adjud, Stefania Saradici, spune ca se face o confuzie între dreptul de proprietate si limita administrativa. “Aceasta disputa a început recent, dupa anul 2005, de cînd s-a pus problema perceperii taxelor si impozitelor la bugetul local. Delimitarea care trebuie facuta este între regimul administrativ – teritorial si regimul de proprietate.
Faptul ca sint multi proprietari din Ruginesti în aceasta zona nu modifica cu nimic limita teritoriala a orasului”, a declarat Stefania Saradici. Primarul Constantin Armencea spune ca, probabil, se va ajunge la procese între cele doua localitati. “Am fost la negociere de trei ori cu cei de la Ruginesti, am discutat la Prefectura, nu ne-am înteles. Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara ne-a dat noua dreptate, dar nu am reusit sa-i convingem. Vechea granita era limita cu Trotusul. Eu am fost dispus sa cedez partea stinga de la DN 11, dar nu au vrut nici asa. Nu am cum sa cedez în acesta problema, pentru ca este vorba de dezvoltarea orasului. Umbrarescu este un caz special, pentru ca se în afla în zona, dar pe mine ma intereseaza dezvoltarea orasului, care nu se poate face decît în partea de nord – vest, deoarece celelalte zone sint inundabile. Noi vom demonstra ca Trotusul a fost dintotdeauna limita cu Ruginestiul, dar de prin 1980 s-a mutat”, ne-a declarat Constantin Armencea.
Granitele se vor decide în instanta
Pe de alta parte, Adrian Alexe, primarul comunei Ruginesti spune ca nu are cum sa renunte în disputa cu Adjudul, pentru ca este vorba de citeva sute de hectare de terenuri care apartin comunei si ca locuitorii si Consiliul Local nu sint de acord cu acest lucru. “Pozitia noastra la negocieri a fost sa se pastreze granita veche cu Adjudul, cea care recunoaste proprietatile reconstituite si traditia”, a afirmat primarul Ruginestiului. Ambele tabere recunosc ca pîna în prezent nu au facut mare lucru pentru delimitarea granitelor si ca abia acum suprafetele din zona au devenit o miza importanta. Practic, aceasta chestiune a ramas neclarificata si s-a impus transarea problemei odata cu actiunea derulata la nivel national de delimitare unitatilor administrativ teritoriale, întrucît vechile masuratori nu erau precise. Cum Ruginestiul are lînga E 85 importante suprafete de teren, atît pe o parte, cît si pe alta, Adjudul este “amenintat” din doua parti: dezvoltarea viitoare este împiedicata, iar firmele lui Umbrarescu se pot extinde pe teritorul comunei si se pierd astfel importante fonduri.
În aceste conditii, cel mai probabil se va ajunge la un proces între cele doua localitati, dupa cum recunosc ambii primari social – democrati. “Aceasta disputa este în strinsa legatura cu valoarea taxelor si impozitelor percepute”, sustine primarul Adrian Alexe.
Parc eolian în Ruginesti
Atit Adjudul, cit si Ruginestiul sint legate strins, într-un fel sau altul, de afacerile lui Dorinel Umbrarescu. Pentru comuna condusa de social – democratul Adrian Alexe sumele încasate pe terenuri si cladiri reprezinta un aport substantial la bugetul local, destul de mic. Pe teritoriul administrativ al comunei se afla “palatul” ridicat de omul de afaceri lînga E 85, marginit pe o laterala si în spate de mai multe cladiri destinate angajatilor firmei. Acestea sint taxate cu 1,5% din valoarea de impozitare, întrucit este vorba de persoane juridice. Terenurile pe care sint ridicate, în jur de 15-20 de hectare, au fost achizitionate în extravilan, dupa care au fost trecute în intravilanul Ruginestiului. La acestea se adauga alte suprafete cumparate în comuna de Dorinel Umbrarescu, care însumeaza în jur de 300 de hectare. La o prima evaluare este vorba de citeva zeci de mii de lei (citeva sute de milioane lei vechi) care intra anual la bugetul localitatii. Potrivit informatiilor afisate pe site-ul primariei, bugetul din acest an numara de 2,8 mililoane lei. În Ruginesti au cumparat terenuri mai multe firme ale omului de afaceri, însa, cu toate ca nu exista înca informatii oficiale, se pare ca proprietatile au fost trecute pe persoana fizica. În acest caz, de exemplu, impozitul pe cladiri scade la 0,1% din valoarea de impozitare. Social – democratul Adrian Alexe nu are însa motive sa se plînga, deoarece Dorinel Umbrarescu va amplasa pe terenurile cumparate în localitate 200 de centrale eoliene, care înseamna alte fonduri aduse la bugetul local. “Sintem foarte multumiti de relatia pe care o avem atit cu domnul Umbrarescu, deoarece foarte multi locuitori lucreaza la firmele acestuia si este foarte serios în plata obligatiilor la bugetul local”, a declarat Adrian Alexe.
Umbrarescu asigura 10% din bugetul Adjudului
Autoritatile din Adjud au la rîndul lor numai cuvinte de lauda pentru Dorinel Umbrarescu si, daca ne uitam la cifre, au dreptate. Potrivit primarului, Constatin Armencea, lunar intra în visteria orasului între 200.000 si 250.000 lei, în conditiile în care bugetul pe anul 2011 al municipiului este de 21,9 milioane lei. Astfel, aproximativ 10% din buget este reprezentat de sumele încasate din cota de 44% din impozitul pe profit si salarii, platite de punctele de lucru ale firmelor controlate de Umbrarescu. De asemenea, omul de afaceri plateste anual circa 100.000 lei, reprezentind impozit pe cladiri si terenuri. “Daca orasul se va dezvolta spre partea de nord –vest ar trebui ca în 20 de ani cladirile construite de Dorinel Umbrarescu sa reprezinte o parte din municipiu”, crede primarul Constantin Armencea. Umbrarescu este unul dintre “regii asfaltului” din România si, de asemenea, unul dintre cei mai bogati romani. Presa centrala a dezvaluit recent ca angajatii sai sint mai profitabili decît cei ai gigantilor Microsoft si Yahoo. Astfel, Spedition UMB a avut în anul 2009 o cifra de 220 milioane de euro si un profit de 48 de milioane de euro cu doar 25 de angajati. Nu este vorba de cine stie ce smecherie în afaceri, ci de subcontractarea lucrarilor executate pentru cel mai fidel client, statul român.