Poate puţini cunosc faptul că această culme împădurită, devenită, alături de releul construit aici, un simbol al municipiului, nu este un un loc oarecare, ci o arie protejată de interes naţional – rezervaţie naturală de tip paleontologic.
Iar cei care o urcă trebuie să ştie că, de fapt, se află pe un fund de mare. Una denumită Paratethys, care exista în aceste locuri cu zeci de milioane de ani în urmă. Dovada este dată de fosilele încrustate în piatră ale unor animale marine. Aria naturală cuprinde doar 40 de hectare din suprafaţa dealului, iar cele identificate aici sunt expuse la Muzeul de Ştiinţe Naturale din Piatra Neamţ.
„Din punct de vedere istoric trebuie să menţionăm că primii peşti fosili oligoceni din România au fost colectaţi în anii 1883, 1884 şi 1885 (…), la Piatra Neamţ. În continuare, pe parcursul a mai bine de 100 de ani, numeroşi cercetători s-au ocupat de colectarea şi studiul peştilor fosili din această“, se arată în „Istoricul“ muzeului pietrean…https://adevarul.ro/stiri-locale/piatra-neamt/acvariul-cu-fosile-de-pe-pietricica-muntele-care-2261768.html