spot_img
7.7 C
Vaslui
18-oct.-2024
spot_img

USL pregăteşte suspendarea lui Băsescu. Cererea ar putea fi citită joi în plen

- Advertisement -

Uniunea Social Liberală a început să pregătească suspendarea preşedintelui Traian Băsescu. Potrivit unor surse ale Antena 3, cererea de suspendare este redactată de către juriştii USL. Documentul ar urma să fie citit chiar astăzi în plen.

UPDATE 12.30 – Parlamentul nu se mai reuneşte în plen, astăzi, la ora 16.00. Acesta a fost reconvocat pentru ziua de joi, la ora 09.00.

UPDATE 11.00 – Parlamentul se reuneşte în plen astăzi, la ora 16.00. Potrivit unor surse, suspendarea preşedintelui ar putea fi pe ordinea de zi.

Suspendarea din funcţie a preşedintelui poate fi făcută, potrivit Constituţiei, în următoarele cazuri:

ARTICOLUL 95

1. În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui.

Dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

În termen de 3 luni de la data la care a intervenit vacanţa funcţiei de Preşedinte al României, Guvernul va organiza alegeri pentru un nou Preşedinte.

Sursa: Constituţia României

Informaţii privind Interimatul funcţiei:

ARTICOLUL 98

Dacă funcţia de Preşedinte devine vacantă ori dacă Preşedintele este suspendat din funcţie sau dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuţiile, interimatul se asigură, în ordine, de preşedintele Senatului sau de preşedintele Camerei Deputaţilor

www.antena3.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.