spot_img
15.8 C
Vaslui
24-sept.-2024
spot_img

Politistii locali, în luptã cu copiii

- Advertisement -

Scandal în parcul Copou: amendati pentru role!

EXCES DE ZEL Doi minori, de 16, respectiv 5 ani, au fost avertizati de politistii locali din Vaslui, în urmã cu douã seri, pe motiv cã… învatã sã meargã pe role în parcul Copou. „Copiii mei mi-au spus cã, în timp ce mergeau încet pe role, au fost opriti de un domn politist comunitar, care i-a luat la întrebãri, de ce folosesc rolele. Politistul i-a luat pe amândoi si i-a dus într-un fel de baracã, unde le-a dat avertisment, spunând cã amenda este între 100 si 400 de lei, dacã mai vin pe role în parc. Vã dati seama, cum sã iei doi copii si sã-i duci cu forta la cabina aceea, sã-i legitimezi? Cum se poate asa ceva? În plus, unde sã meargã copiii nostri cu rolele, dacã în Copou sunt urmãriti si hãituiti de politie?”, spune mama celor doi. În timp ce viceprimarul recunoaste cã mãsura luatã de politistul local, pe nume Hobincu, nu este tocmai corectã si putea traumatiza copiii, spune cã nu este permis cu role sau biciclete în Copou. „Posibil ca în seara respectivã sã nu fi fost oameni prin parc, însã noi trebuie sã aplicãm legea conform regulamentelor locale. Avem o hotãrâre de Consiliu Local din 2009, în care este interzisã circulatia pe role sau biciclete si trebuie s-o respectãm”, sustine Caragatã. Unii dintre consilierii locali nu stiau de interdictia din Copou. „Eu stiam cã discutasem despre câini, nu cã este interzis cu role. Chiar nu am stiut. Însã, întreb si eu, când se va face ceva si pentru copiii din Vaslui, cã pentru cei 13.000 de pensionari care voteazã pentru primar s-au tot fãcut centre si alte facilitãti?”, spune Mãrioara Idriceanu, consilier local PDL.

Putini vasluieni stiu cã, dacã îsi aduc copiii pe role în parcul Copou riscã sã ia amenzi de sute de lei. A pãtit-o o familie din oras, luni seara. Doi frati, un bãiat de 16 ani si sora acestuia, de numai cinci ani, au iesit la plimbare prin Copou. Cei doi si-au pus rolele si, pentru a-si proteja sora, bãiatul mergea pe lângã fatã, pe aleea principalã, moment în care au fost opriti de un politist local. „Bãiatul avea grijã de fetitã, mergeau foarte încet, o tinea de mânã. Domnul acela de la politie le-a cerut copiilor sã-l însoteascã pânã la cabina sa, unde le-a cerut sã spunã cum se numesc. Bãiatul meu i-a spus numele, însã politistul l-a avertizat sã-i spunã adevãrul, cã o încurcã. Vã dati seama, copiii erau speriati. Pânã la urmã, a scris pe numele bãiatului meu un avertisment si a spus cã, data urmãtoare, va da amenzi de pânã la 400 de lei. Cum sã faci asa ceva? De ce nu am fost informati cã nu se intrã cu rolele în Copou? Unde sã se ducã micutii sã se joace cu rolele? La Stadion, printre masinile de scoalã? Este aberant”, reclamã mama celor doi copii prinsi în „flagrant” de Politia Localã.

Primãria recunoaste cã nu e voie cu role în Copou, însã nu are prea multe optiuni

Viceprimarul municipiului, Valeriu Caragatã, sustine cã, în baza Hotãrârii de Consiliu Local 66/2009, este interzisã circulatia pe biciclete sau role în parcul Copou. „Este o hotãrâre, un regulament, care trebuie sã fie aplicatã, indiferent cã parcul este aglomerat sau nu. Gânditi-vã cã vine un tânãr pe bicicletã si loveste un copilas de doi ani, ar fi o tragedie. Nu se poate. Si bãtrânii s-au plâns de faptul cã, uneori, vâjâie bicicletele pe lângã ei sau cei care merg pe role, nu se simt în sigurantã când vin sã se plimbe în Copou. Noi aplicãm legea, urmãrim doar binele cetãtenilor”, explicã viceprimarul. Acesta mai spune cã toti copiii care vor sã foloseascã rolele au la dispozitie spatiul din jurul Sãlii Sporturilor, la stadion, ca si un spatiu amenajat ca roller drom în parcul de la Movas. Este adevãrat, însã, cã la stadion este circulatie de masini mai toatã ziua, pânã pe la 4-5 dupã-amiaza, de aceea este greu sã spui cã poti merge cu un copil acolo, sã se distreze pe role. În plus, se plâng pãrintii, sunt doar câteva bãnci, iar ca sã mergi acolo, dacã ai obosit, nu ai prea multe sanse de a te odihni, pentru cã bãncile sunt mai mereu ocupate. „Ne pare rãu cã s-a ajuns în situatia ca acei copii sã fie luati la întrebãri si dusi la cabina politistului”, afirmã viceprimarul.

Consiliera Idriceanu: „trebuie fãcut ceva si copiii din oras, nu numai pentru cei 13.000 de pensionari care ies la vot în favoarea primarului”

La sedinta de Consiliu Local din martie a.c., consiliera PDL, Mãrioara Idriceanu, a întrebat primarul orasului: „Domnule primar, aveti un plan pentru un club al elevilor si copiilor?”, la care Pavãl a rãspuns: „În 2011 mi-am dorit sã lucrez puternic pentru Palatul Copiilor, unde se desfãsurau, înainte de intrarea în reparatii, activitãti pentru copii. Am contactat proiectantul, am discutat cu profesorii si credeam cã în timp record vom termina lucrãrile si vom moderniza zona cu iluminat arhitectural, demolarea statiei de autobuz si redarea obiectivului cãtre copii. Am mutat cercurile la diferite institutii (scoala 9, casa de culturã, CCD). Din pãcate, firma de constructii care a început lucrãrile este neserioasã, cei care au urmãrit lucrãrile au fost de rea-credintã si am ajuns la finalul anului cu lucrãrile sistate. Vom realiza un club la Silver Mall, cu caracter provizoriu, vom încerca amenajarea acestui spatiu pânã la finalizarea PC. Alt obiectiv, în afarã de acesta, vom gândi în viitor, dar prioritarã este finalizarea lucrãrilor de la Palatul Copiilor”. A fost completat si de viceprimarul Caragatã: „La Clubul Prietenia, inclusiv la Silver Mall, copiii au avut mereu un spatiu pentru exprimarea artisticã a lor. Orice unitate de învãtãmânt care doreste desfãsurarea unui spectacol sau expozitie poate merge acolo”. Ori, pãtania celor doi frati din Copou, din seara de luni, demonstreazã cã trebuie fãcute cu mult mai multe pentru tineret. „Nu ai unde sã te duci cu copilul, sâmbãta sau duminica, de asta multi pãrinti se duc la Iasi, pentru cã nu au nicio perspectivã în Vaslui”, spune unul dintre pãrintii din oras. „Eu am întrebat ce se face pentru copiii din Vaslui si, iatã, vedeti si dvs. ce pãtesc pãrintii care îsi lasã copiii în parcul Copou. Nu stiam cã este interzisã circulatia pe role sau biciclete, noi am discutat despre câini, nu si despre asta. Cred cã trebuie fãcut ceva si pentru miile de copii din oras, nu numai pentru cei 13.000 de pensionari care ies la vot în favoarea primarului”, spune consiliera PDL.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

32 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.