AJUTOR FINANCIAR Ca urmare a cãderilor masive de zãpadã din lunile ianuarie – februarie 2012, suprafete semnificative de spatii protejate, respectiv sere si solarii, au fost afectate în ceea ce priveste materialele de rezistentã si cele de acoperire. Guvernul României are în lucru un proiect de hotãrâre pentru acordarea de plãti compensatorii pentru agricultorii afectati în aceastã iarnã, unii dintre acestia având luate credite agricole sau au primit fonduri europene prin diverse mãsuri. Din cauza pierderilor înregistrate în aceastã iarnã, fermierii în cauzã sunt în pericol fie de a nu-si putea achita ratele la bancã, fie de a pierde fondurile europene nerambursabile, dacã nu vor primi ajutor din partea statului. Plãtile aferente acestui sprijin financiar vor fi fãcute începând cu luna iulie a acestui an, pentru fermierii care vor depune cereri în acest sens pânã pe data de 29 iunie a.c.
La solicitarea Ministerului Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale, directiile agricole judetene au realizat inventarierea si evaluarea pagubelor produse de cãderile masive de zãpadã din lunile ianuarie si februarie a acestui an, precipitatii care au fost mult peste media multianualã înregistratã de zeci de ani. Din centralizarea datelor, rezultã cã iarna grea a afectat peste 2.950 producãtori agricoli, din care 79 sunt detinãtori de sere si solarii din 31 judete. Pagubele în ceea ce priveste materialele de acoperire pentru sere si solarii înregistreazã peste 1,35 milioane mp geam pentru sere, spart, si peste 2,5 milioane mp folie plastic pentru solarii, ruptã. Pentru a reduce impactul acestor pierderi asupra activitãtii producãtorilor de legume, Ministerul Agriculturii si Dezvoltãrii Rurale a elaborat un proiect de Hotãrâre a Guvernului pentru alocarea de sume compensatorii prin acordarea unui ajutor care sã compenseze valoarea estimativã a pagubelor produse la materialele de acoperire a spatiilor protejate. Ajutorul se acordã în conformitate cu regulamentul CE nr.1535/2007, iar cuantumul maxim nu depãseste echivalentul în lei a 7.500 euro pe beneficiar, respectiv 33.000 lei/beneficiar. Schema de ajutor de minimis se acordã atât pentru producãtorii agricoli – persoane fizice , cât si pentru producãtorii persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale, persoane juridice etc. Prin schema de minimis se propune un cuantum de 18 lei/mp pentru geam si 2,25 lei/mp pentru folie plastic pentru producãtori agricoli persoane fizice, respectiv de 24 lei/mp pentru geam si 3 lei/mp pentru folie plastic pentru celelalte categorii de beneficiari. Conform comunicatului de presã remis de minister, MADR încurajeazã asocierea agricultorilor în grupuri de producãtori si alocã sume compensatorii la valoarea realã a pietei pentru producãtorii agricoli cu statut juridic. Pentru producãtorii agricoli persoane fizice, cuantumul sumelor compensatorii alocate este diminuat cu 25%, dat fiind cã acestia nu sunt plãtitori de TVA. Resursele financiare necesare aplicãrii schemei de ajutor de minimis, reglementatã prin aceastã hotãrâre, sunt de 8,52 mil. lei, respectiv 1,9 milioane euro, si se asigurã de la bugetul de stat în limita prevederilor bugetare acordate MADR. Termenul-limitã de depunere a cererilor de sprijin financiar la directiile agricole judetene este 29 iunie 2012, datã dupã care vor fi fãcute plãtile cãtre beneficiari.
Legumicultura vasluianã, la pãmânt din cauza iernii
În ceea ce priveste judetul Vaslui, cinci operatori economici proprietari de sere, au fost afectati, cel mai grav în zona Bârladului, unde peste 12,5 ha au fost efectiv puse la pãmânt, nu mai putin de 91.406 mp de geamuri cedând din cauza cãderilor de zãpadã, dar si 8,5 ha de structurã, în cea mai mare parte metalicã, nu au fãcut fatã, pierderile înregistrate fiind de ordinul a sutelor de milioane de lei, atât materiale, din cauza distrugerilor, dar si productii prognozate. Si în zona municipiului Vaslui au fost afectate serele, e adevãrat, într-o proportie mult mai micã, doar 2800 mp, care aveau culturi de flori, din care, în cazul a 1600 mp fiind vorba de geamuri sparte, doar 27% din sistemele de sustinere fiind puse la pãmânt. O situatie mai gravã, fiind vorba de 70 producãtori individuali, unii neavând resurse pentru refacere, este în cazul solariilor. Practic, fermieri din aproape tot judetul, si-au vãzut investitiile fãcute pe parcursul a ani de zile duse pe Apa Sâmbetei, unii chiar în proportii de 50, 80 sau 100%. Suprafata totalã afectatã la nivelul judetului este de aproape 12 ha, în toate solariile respective fiind cultivate legume, si care, trei sferturi dintre acestea, au rãmas fãrã folia de protectie, care s-a rupt sub greutatea zãpezii, iar rãsadurile au înghetat. Acesta este poate si motivul pentru care în pietele vasluiene se gãsesc în cea mai mare parte salate de provenientã turceascã sau chiar din China, acestea având un pret pe mãsurã, de 2 – 3 lei/legãtura, si o calitate îndoielnicã, aproape neavând niciun gust, pe când, nu mai departe de anul trecut, legumicultorii din Poienesti, Al. Vlahutã sau Grivita erau deja, în aceastã perioadã, pe piatã cu legume proaspete, trufandale la un pret mai scãzut si de o calitate mult mai bunã!