spot_img
30 C
Vaslui
29-iun.-2024
spot_img

Destăinuirile lui Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului, despre închisoarea de la Vaslui: “N-au contat martorii. Sunt obtuzi total”

- Advertisement -

DESTĂINUIRI… Gheorghe Nichita, fostul primar al Iașului, povestește cum a fost perioada petrecută în Penitenciarul de la Vaslui. Acesta a stat în cameră cu criminali, iar unii dintre ei erau “oameni serioși – avuseseră necazuri în viață”. “Acolo este o comandă dublă: una a celor care conduc penitenciarul și alta a deținutilor. Sunt șefi de cameră, lideri de găști etc”, spune Gheorghe Nichita. Potrivit acestuia, în penitenciar există o practică: li se introducea în cameră câte o persoană care avea rolul de a-i provoca și, astfel, li se făcea rapoarte. “Asta s-a urmărit tot timpul: să am rapoarte de incidență, ca să nu beneficiez de liberarea condiționată”, spune fostul primar al Iașului.  De asemenea, acesta a povestit și cum a ajuns să aibă raport pentru că a cumpărat de la magazinul închisorii un radio și o pereche de căști. “N-au contat martorii. Un polițist al închisorii a facut raport și m-am dus la comisie. La comisie, când se ia o decizie, toată lumea se aliniază. Poți să ai tu dreptatea dreptății, poți să ai nu știu câte probe – nu contează. Sunt obtuzi total”, spune Gheorghe Nichita.

În penitenciarul de la Vaslui, fostul primar al Iașului a muncit la centrala termică, însă spune ceruse să lucreze la bibliotecă sau la club. “La Iași, am fost prima dată la centrala termică, apoi la clubul penitenciarului. Iar la Botoșani și la Vaslui, numai la centrala termică. La Vaslui, am cerut să lucrez la bibliotecă sau la club. Deși era loc liber, nu s-a aprobat, dar cel care lucra la educație (la acest ‘club’) era unul care avea 28 de ani de pușcărie (omorâse pe cineva). În plus, introduceau în cameră pe câte unul care trebuia să te provoace, pentru ca tu să răspunzi și, astfel, să-ți facă raport. Și lui îi făcea, dar și ție. Asta s-a urmărit tot timpul: să am rapoarte de incidență, ca să nu beneficiez de liberarea condiționată”, a povestit fostul primar al Iașului.

Gheorghe Nichita: “mi-au facut raport de incidență, pe motiv că dacă am astfel de căști înseamnă că am și telefon”

De asemenea, acesta a povestit cum i s-a făcut un raport de incidență din cauza unei neînțelegeri: “la Vaslui (când eram închis în dosarul cu Poliția Locală), au reușit să-mi facă un raport de incidență: am comandat să cumpăr un radio de la dânșii. Mi-au adus, dar nu se auzea bine. I-am rugat să-mi aducă unul mai bun. Mi-au promis că-mi aduc. Radioul, de obicei, se dă cu tot cu căști. Pe cererea aprobată, mi-au adus un radio Philips de 180 de lei. Am întrebat-o pe doamna de la magazin dacă nu-mi dă și căști. Mi-a spus: ‘Căștile vin separat. Să văd întâi dacă cumpărați, pentru că e scump radioul. Căștile sunt și ele scumpe’. I-am spus: ‘Cumpăr radio, dar aduceți-mi și căștile!’ Mi-au adus niste căști Samsung. Nu mi-am dat seama pe moment, pentru că eram bulversat (aveam probleme cu regimul: voiau să mă țină la regim închis). Am cumpărat căștile. Aveau hands-free – puteau să fie căști și pentru telefon. Dupa vreo trei luni, când mă duceam la serviciu la centrala termică, mi-au facut raport de incidență, pe motiv că dacă am astfel de căști înseamnă că am și telefon. I-am spus directoarei de penitenciar. Ea mi-a zis că mă crede, dar n-a făcut nimic. Daca ar fi descoperit-o, ar fi trebuit să-i facă dosar penal. I-am arătat dovada că eu cumpărasem căștile de la magazinul unității. Iar ea a modificat – a scris: ‘căști Panasonic’, nu ‘Samsung’. I-am spus că aveam martori și că nu aveam de unde altundeva să le cumpăr. N-au contat martorii”, a spus fostul primar al Iașului.

Gheorghe Nichita: “Judecătorul de la judecătorie i-a desființat pe cei din penitenciar”

Gheorghe Nichita spune că directoarea penitenciarului din Vaslui,  Cristina Chirvasă, va duce cazul în comisie, pentru că acolo se va rezolva, însă nu a fost așa. “Un polițist al închisorii a facut raport și m-am dus la comisie. La comisie, când se ia o decizie, toată lumea se aliniază. Poți să ai tu dreptatea dreptății, poți să ai nu știu câte probe – nu contează. Sunt obtuzi total. I-am spus directoarei: ‘Pot să-ți fac plângere pentru abuz în serviciu’. Ea mi-a răspuns: ‘Fac comisie, că la comisie se rezolvă’. Comisia mi-a zis: ‘Nu putem, fiindcă putem fi acuzați și noi’. M-am dus la judecătorul delegat, care de-abia se schimbase. Mi-a zis: ‘Am luat și eu de bun ce mi-a spus vânzătoarea – și anume: că acele căști erau albastre’. ‘Dar nu vedeți că sunt negre?!’ Am dat în judecată penitenciarul, am stat pe bară cinci luni (adică n-am mai fost la muncă). La final, avocații mei – prin aprobarea judecătorului de la Judecătoria Vaslui (nu cel delegat din penitenciar) – au adus factura de la magazinul Altex de unde cumpăraseră căștile. Acolo scria clar că doamna cumparase Samsung în ziua în care mi-a vândut mie. Și atunci judecătorul de la judecătorie i-a desființat pe cei din penitenciar. Dar am pierdut cele cinci luni de drept la muncă. Adică am pierdut scăderea a 35 de zile din pedeapsă. Am stat în cameră cu oameni care au avut crime. Unii dintre ei erau oameni serioși – avuseseră necazuri în viață. În general, se caută să fim protejați. Dar acolo este o comandă dublă: una a celor care conduc penitenciarul și alta a deținutilor. Sunt șefi de cameră, lideri de găști etc”, a povestit Gheorghe Nichita.

 

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Te mai plangi si tu acum. Ai uitat cand te credeai stapan pa un oraș, nu pe o pușcarie. Știi și tu cum merg lucrurile (nichi 10% iti spune ceva :))?.
    Nu degeaba Ai dat de vulpoi mai mari ca tine, nimic altceva.

  2. Și pt asta au pensii speciale, se pensionează la 45 de ani și ling clantele sa se angajeze la bugetari. Unul chiar e mare și tare la Isj Vaslui. A cui o fi pila? Pe cine a scăpat de la pârnaie?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.