spot_img
spot_img
1.7 C
Vaslui
23-nov.-2024
spot_img
spot_img

VIDEO | Soleștenii au primit cum se cuvine Mâna dreaptă a Sf. Ierarh Nicolae, chiar în ziua în care se împlinesc 115 ani de la moartea Elenei Cuza (FOTO)

- Advertisement -

ZI ISTORICĂ… Soleștiul a îmbrăcat straie de sărbătoare. În sat s-a deplasat o delegație importantă care avea să le aducă de la București odoarele cele mai de preț ale muntenilor și anume Mâna dreaptă a Marelui Ierarh Nicolae, care a fost talismanul lui Mihai Viteazu în bătălia de la Călugăreni în 1595. Tot astăzi la Solești se comemorează și 115 ani de la moartea celei mai mari Doamne ale României, Elena Solescu Cuza. Pentru acest eveniment, cel mai vrednic fiu al satului, Ioan Bendei, directorul unei companii care nu mai are nevoie de nicio prezentare, RCS-RDS România, a stăruit pe lângă patriarhul Daniel, ca atunci când se face slujba de pomenire a Elenei Cuza, să fie aduse și aceste odoare de preț venite din inima Bucureștiului. Primărița Mona Bujor a organizat acest eveniment ca la carte, aducând în mica curte a bisericii o scenă unde să se țină slujbele și a construit pentru cele două odoare, Icoana Făcătoare de Minuni și racla cu Mâna dreaptă a Marelui Ierarh Nicolae un baldachin plin cu flori.

La eveniment au participat peste 400 de oameni. Au venit soleștenii și cei din satele din comună, dar și oameni din Muntenii de Sus sau din Văleni. Curtea conacului era plină ochi de mașini, care ne aminteau de vremurile bune de altădată, când aici se dădeau recepții mari, iar curtea era invadată de trăsurile elegante ale boierilor vremii. Racla cu moaștele a ajuns cu o precizie de ceas elvețian. La 16.45, mașina a poposit în fața bisericii unde Preasfințitul Ignatie, primărița Mona Bujor, familia Bendei, prefectul Daniel Onofrei și preotul paroh al Soleștiului, Lucian Velișcu, le așteptau. Oamenii au stat cuminți ca racla și icoana să fie așezate în baldachinul amenajat ad-hoc, dar cu gust și după cuvântările înalților prelați s-au așezat la rând pentru a se închina la moaște. Totul s-a desfășurat de parcă cineva a făcut repetiție. Jandarmii prezenți nu au avut deloc de furcă cu oamenii, doar dădeau drumul la o poartă provizorie pentru a intra în grupuri mici la acel baldachin. Ioan Bendei, directorul RCS-RDS, și unul dintre cei care au făcut posibil acest eveniment s-a lăsat cu greu prins la un interviu. Emoțiile erau foarte puternice pentru acesta, dar mai ales pentru soția sa: “Nu vreau să spun nimic, fiindcă acum este un moment spiritual prea puternic, o emulație de credință și pocăință. Orice aș spune ar fi de prisos. Trecând prin viață am învățat să fiu mai scump la vorbe și mai sprinten la fapte. Ce pot să vă spun este că astăzi mi s-a împlinit un vis, să văd la Solești aceste odoare de neprețuit ale Bucureștiului și să aduc un pios omagiu, Elenei Solescu Cuza, care pentru mine a fost o sfântă. Sper ca de acolo din ceruri să vegheze comuna noastră și România. Doamne Ajută!”.

Episcopul Ignatie, pătruns de eveniment. A vorbit soleștenilor din inimă

Episcopul Ignatie a fost copleșit de emoția primirii acestor moaște. Cuvântul său de deschidere a evenimentelor a fost apăsat și cu pauze mari. Nu pentru a-și alege cuvintele, fiindcă nu este cazul, ci pentru a-și potoli emoțiile care-l năpădeau. «Iubiți frați și surori, împreună rugători! Suntem îndatorați să îi mulțumim lui Dumnezeu pentru aceste momente deosebite, binecuvântate pe care noi le trăim. Prin bunăvoința și binecuvântarea Părintelui Daniel, toți cei care suntem aici, ne bucurăm de prezența binefăcătoare și aducătoare a bunei credințe, Sf. Ierah Nicolae cu moaștele „Mâna Dreaptă a Sfântului Ierarh Nicolae”, care sunt așezate spre închinare în Biserica Sf. Gheorghe Nou din București. Părintele Emil Cărămizaru a avut această dragoste și și-a pus în lucrare jertfa de a face drumul de la București la Solești, marcând prin prezența moaștelor Sf. Ierarh Nicolae, dar și prin Icoana Făcătoare de Minuni, cinstirea și recunoștința pe care noi o datorăm doamnei Elena Cuza, un mare filantrop, care a iubit foarte mult săracii, mai ales pe copiii orfani. Și cred că întâlnirea dintre Sf. Ierarh Nicolae și spiritul acesta al iubirii față de sărăci, manifestat de Doamna Elena Cuza, nu este întâmplător! », au fost cuvintele pline de evlavie ale părintelui Ignatie. În toate aceste trei zile cât odoarele zăbovesc la Solești, în fiecare zi se vor oficia slujbe. Ieri seară a fost “Sf. Liturghie a Darurilor mai înainte sfințite”, astăzi va fi de la ora 7.30 Utrenia, de la 8.15, Acatistul “Sf. Ierarh Nicolae”, de la 9.00 Sf. Liturghie a “Sf. Ioan Gură de Aur” și de la 11.00, slujba Parastasului la mormântul Doamnei Elena Cuza. Ziua se va încheia cu activități culturale. De la 12.30 va avea loc un simpozion dedicat memoriei Elenei Cuza, unde vor ține prelegeri profesorul universitar dr. Cristian Ploscaru, profesorul de la Huși, Costin Clit și muzeograful Marfia Popa. Ziua se va încheia cu Taina Sf. Maslu, o slujbă puternică, începând cu ora 17.00. Duminică, la fel, de la 7.30 Utrenia, de la 9.00 Liturghia “Sf. Vasile cel Mare” și la 16.00, înainte de plecarea odoarelor spre București, se va citi din nou, Acatistul Sf. Ierarh Nicolae.

Mona Bujor: “Când m-am apropiat cu pași mărunți de racla cu moaște, sentimentul a fost unul de un fior puternic”

INTERVIU…Primărița Mona Bujor, deși a avut o zi complicată, la județ lucrurile au dat în clocot din cauza vizitei premierului Marcel Ciolacu la Vaslui, aceasta a venit în mijlocul comunității pentru a primi odoarele de la București. Pur și simplu a fugit de la ședința de partid și când mașina cu preotul Emil Nedelea Cărămizaru a ajuns, prima la ușă, întâmpinând racla cu moaștele și Icoana Făcătoare de minuni, a fost chiar aceasta. Reporterii Vremea Nouă au realizat un mini-interviu cu primărița, chiar în curtea bisericii, în timpul Sf. Liturghii a Darurilor mai înainte sfințite, susținută de un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Ignatie. 

Reporter: Doamna primar, astăzi este o zi de mare bucurie pentru comunitatea din Solești. Vă rog sa ne spuneți cum ați întâmpinat Mâna dreaptă a Marelui Ierarh Sf. Nicolae și ce sentimente ați avut când ați văzut aici, în curtea bisericii, un odor pe care Mihai Viteazul l-a purtat la inimă în bătălia de la Călugăreni?

Mona Bujor: Nu am cuvinte prea multe de spus! Emoțiile m-au copleșit total. Cât am făcut organizarea, cât am muncit aici totul a fost normal. Dar când m-am apropiat cu pași mărunți de racla cu moaștele, sentimentul a fost unul de un fior puternic, asupra mea, și parcă nu mi-am revenit nici acum!

Rep.: Uitați-vă, vremea parcă ține cu noi! O bură de ploaie a dat peste sat, acum când se cultivă culturile de primăvară. Această ploaie este binevenită și semnele Sf. Nicolae sunt că a venit cu pace și bogăție la Solești!

M.B.: Observăm că vizitele preasfințitului Ignatie, aici, la noi, toate slujbele și ori de câte ori ne rugăm la Dumnezeu, fac ca lucrurile să meargă pe calea cea bună. Și tocmai de aceea permanent fac apel la pace, la liniște, la înțelegere, pentru că aceste lucruri sunt cele mai importante. Viața este o linie și avem de multe ori perioade prin care putem să trecem prin bine sau prin rău, dar prin rugăciune oricând vom ajunge acolo unde ne este locul.

Rep.: Începe o perioadă grea pentru oamenii politici din județ. Merg în fața poporului să fie validați. Dumneavoastră veți merge pe 9 iunie în fața comunității să spună dacă vă mai dă un mandat sau nu de primar. Ce le transmiteți oamenilor, cu ce gânduri să întâmpine cele patru rânduri de alegeri?

M.B.: Cu sufletul deschis ca întotdeauna! Cunoscându-mă că sunt un om deschis dialogului, nu vin cu promisiuni deșarte. Politica mea sunt faptele, sunt alături de cetățeni oricând. Și ce vreau să le mai este că o să-mi duc la bun sfârșit proiectele și ori de câte ori vor merge undeva sau se vorbește despre Solești să fie mândri de acest lucru.

Rep.: Acum că e venită și Icoana făcătoare de minuni, vă rog să transmiteți cu ce gânduri vă veți închina la ea și la Mâna Dreaptă a Sf. Nicolae?

M.B.: Am un singur gând! Să fie pace și liniște pe acest pământ, pentru că în ultima perioadă, vă spun sincer, trăiesc niște sentimente care mă afectează: răutatea, dușmănia, minciuna și ura! Tot ce îmi doresc este să fie pace și liniște!

Rep.: Astăzi a venit în județul Vaslui domnul Marcel Ciolacu, șeful dvs. de partid și premierul României. Văd că l-ați părăsit și ați dat fuga la Solești, înaintea tuturor și atunci când au sosit de la București odoarele, dvs. erați aici. Cum ați făcut ? Cum împăcați și politica și viața din comunitatea dvs?

M.B.: Tocmai vă spuneam că politica mea sunt faptele! Nu vreau să stau pe o scenă (n.r. ședința premierului cu organizația PSD Vaslui s-a desfășurat la Vaslui, iar Ciolacu și candidații au stat pe scenă), vreau să stau în mijlocul cetățenilor din comuna mea, la un asemenea eveniment! Cu președintele, cu colegii mei, cu restul politicienilor am tot timpul să mă întâlnesc. Cel mai important lucru este să fiu astăzi, aici!


- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

15 COMENTARII

  1. V-au pacalit. M-am uitat cu mare atentie. Nu era mana dreapta, era mana stanga. Special au pus mana stanga. Ca sa castige psd-ul alegerile. Ca doar de asta au adus mana!

  2. Minunile se fac, și prin mijlocirea sfinților, pentru oamenii cu credință, cu fapte, oamenii care se roagă, postesc, se împărtășesc, sunt du Domnul în fiecare clipă a vieții lor. Mai puțin la cei care scriu răutăți in comentarii.

  3. prefectul este preocupat de moaste in loc sa-l intereseze probleme importante , reabilitarea castelului de la Solesti ,a bailor de la Dranceni etc.a dormit in papuci ,dar nici capul nu-l ajuta .

  4. p0pii cred in banii care se aduna , nu in moaste .acestea sunt pentu prostime ! poate un popa cu ochelari de cal mai crede in asa ceva . tare le place sa prosteasca lumea !

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.