CURAJ POETIC… La Centrul „Mihai Eminescu” din Bârlad, în cadrul întrunirii lunare a Clubului de poezie „Cristian Simionescu”, a avut loc o mare surpriză! Iubitorii de poezie, au descoperit o impresionantă poveste de viață în versuri scrise cu rost și de mare folos! Totul a fost, pentru fiecare dintre cei prezenți, un fel surprinzător în a înțelege mai bine menirea ce o au. „Îi mulțumim foarte mult invitatei noastre Loredana Ursu pentru curajul și deschiderea de a ne povesti întâmplările din propria viață ce au marcat-o, dar au și încurajat-o să se destăinuie și să se cunoască, să se înțeleagă pe sine, în același timp, scriind poezii de o sensibilitate aparte”, a precizat Geta Modiga, de la Centrul „Mihai Eminescu”.
Cu rimă sau în vers alb, religioase sau în spiritul scrierilor lui Calistrat Hogaș, poeziile Loredanei Ursu, deocamdată doar în manuscris, au demonstrat că sunt punte peste timp în a stabili legături tainice și trainice între generații. „Așteptăm cu mare nerăbdare volumul de debut al Loredanei Ursu. Mulțumim pentru implicare în dialog prof. Valentina Goga și Roxana Galan, Cătălina Tudor și lui David Compotecras precum și celorlalți participanți. Vă așteptăm cu mare drag să reveniți!”, a transmis Geta Modiga, după apariția incredibilă a Loredanei Ursu și a poeziilor sale, aflate încă în manuscris!
Cine este Loredana Ursu
Lucrează la Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, după ce a absolvit Facultatea de Istorie. Are 51 de ani și se consideră o femeie sensibilă. „De când mă știu am fost o fire mai degrabă sensibilă decât curajoasă, mai mult temătoare decât îndrăzneață. Poate acesta a fost filonul care m-a îndrumat să -mi aplec sufletul către poezie, acolo unde simțeam că lumea îmi aparține”, ne-a spus Loredana Ursu.
„Absolventă a Facultății de Istorie din Iași, în anul 1997, în urma unor probleme medicale survenite la absolvire am fost nevoită să întrerup cursul firesc al devenirii și împliniri mele profesionale . Cu un parcurs sinuos al destinului între bine și rău, m-am regăsit în momentele mele de calm sufletesc prin scriere de versuri și ca o terapie față de problemele cu care mă confruntam în viața cotidiană. Mi-au fost prieteni în singurătate Mihai Eminescu,George Topârceanu,George Coșbuc, Adrian Păunescu, Ion Minulescu ,Vasile Voiculescu sau Alexandru Vlahuță. Un talant pe care l-am primit în dar și căruia timpul i-a fost un bun depozitar al emoțiilor sincere, al încercării de a depăși barierele propriei ființe”, a mărturisit Loredana Ursu.
Ce scrie poeta aflată la începutul carierei poetică
Loredana Ursu își dorește cu ardoare să publice primul său volum de poezie, care are 100 de pagini. Din păcate, nu are suficienți bani să achite costurile necesare editării primului volum, însă, speră că va găsi … Vă oferim o poezie, ce este printre cele mai deosebite ale Loredanei Ursu, care trimite un mesaj clar: „Sunt exilată la Polul Nord (..) Cu sentimentul meu polar (…) M-am ridicat și am plecat, poate rănită, Dar în sfârșit, am continuat drumul să-l bat (…)
EXIL
(Loredana URSU)
M-am exilat la Polul Nord,
Între ghețari, pe un fiord,
Cu locuință în zăpezi,
Să uit de micul meu … confort.
Un soare rece va zâmbi,
Peste lumina dintr-o zi,
Iar noaptea îmbrăcată-n frig,
Mă face glasul tău să-l strig.
Cu sentimentul meu polar,
Voi scrie poate un roman,
Despre povestea ce-am lăsat,
Pe-un continent mai temperat.
Unde am fost jumătate de veac,
Și om întreg și om pribeag,
Am rătăcit printre stihii și gânduri mii
și am căzut și m-a durut și am pierdut.
Ai apărut în gândul meu,
De parca -ai vrut să-mi spui mereu,
Să-mi iau valiza, să mă mut la pol,
Poate… La Polul Sud.
Eu te-am crezut și chiar am vrut,
Să plec de tot la Polul Nord,
Căci iată, nu m-am priceput,
Să te urmez la Polul Sud!
Felicitări! Continuați ! Perseverați! Mai aveți mult de lucru, dar sunteți pe drumul bun!