spot_img
11.9 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Omul care a aprins în 2013 flacăra protestelor de la Pungești s-a stins. Costică Spiridon a fost omul care a oprit exploatarea gazelor de șist în România (FOTO, VIDEO)

- Advertisement -
Constantin Spiridon

TITANUL… Costică Spiridon, eroul de la Pungești și sufletul Mișcării de Rezistență a trecut la cele veșnice. Inima acestui mare om a încetat  să mai bată, sâmbătă dimineață, după o luptă de trei luni cu o boală nemiloasă care l-a secerat. Avea 67 de ani și a fost cel care a trezit societatea civilă din România în 2013, arătând că la Pungești, compania Chevron a venit ilegal să foreze pentru extragerea gazele de șist prin metode neprietenoase cu mediul. Acesta a reușit să aprindă scânteia revoltelor de la Pungești, unde timp de cinci luni, activiști din toată țară, cot la cot cu  localnicii au luptat pentru alungarea companiei de pe meleagurile vasluiene și au reușit. În primele bătălii dintre protestari și jandarmi, Costică Spiridon a căzut la datorie, aproape să fie strivit sub bocancii celor care purtau uniformele statului român. A fost scos aproape mort dintr-un canal plin de smârcuri și transportat la spital de urgență. Imaginile respective s-au viralizat în toată țara, iar la București, în acel octombrie zbuciumat al anului 2013, 10.000 de oameni conduși de activistul George Epurescu au mărșăluit pe străzi pentru a se solidariza cu revoltele de la Pungești, trecând pe sub Arcul de Triumf. După respingerea primei tentative de a instala illegal sonda de fracturare hidraulică de către Chevron, peste două luni au urmat alte ciocniri violente între protestatari și jandarmi. Atunci, Costică Spiridon a fost lovit și târâit pe jos, ca pe un sac, dar nu s-a lăsat. A fost momentul în care utilajele de fraturare hidraulică au fost instalate și s-au început forările. A urmat apoi un război de gherilă pe care protestatarii l-au câștigat. În memoria acelor evenimente, astăzi trebuie remomorați și liderii Mișcării de Rezistență care din păcate au plecat și ei dintre noi. E vorba de poetul Gheorghe Munteanu și “generalul” Mișcării, Constantin Butnaru. Cei trei copii ai săi au anunțat că trupul tatălui său va fi depus în locuința sa nouă din Pungești și așa cum a fost dorința sa, va fi înmormântat nu în cimitirul din Armășoaia, ci în cel din Pungești. Slujba de înmomântare va fi luni, 27 februarie 2023, ora 12.00.

Costică Spiridon a fost un exemplu de om pentru comunitatea din Pungești. Respectat de consătenii săi, acesta a fost ales mai întâi viceprimar și mai apoi primarul comunei, timp de patru ani, în perioada 2000-2004. Din 2004, acesta și-a construit o fermă de vaci și s-a dedicat muncii în zootehnie și agricultură.

După protestele de la Pungești, acesta a pierdut ferma, fiind scoasă la vânzare de creditori. Pe toată perioada protestelor acesta s-a dedicat luptei la baionetă cu autoritățile care încercau să instaleze ilegal la Pungești sondele de fracturare hidraulică, trecând pe planul doi afacerile. Avea să-l coste scump acest lucru mai târziu. Cu concursul dușmanilor câștigați în urma protestelor, peste afacerea sa a venit falimentul. Și de aici, spun sătenii, i s-a și șubrezit inima. Pe final, acesta și-a construit o căsuță și trăia modest, dar demn, fiindcă cu pierderea fermei și-a pierdut și locuința personală. În ultima perioadă, Costică Spiridon a fost mai mult bolnav. Și-a petrecut ultimele trei luni prin secțiile de Cardiologie din București și Vaslui. Sâmbătă dimineață, ambulanța nu a mai venit, că nu mai avut la cine. Costică Spiridon s-a stins cu speranța că a predat generațiilor viitoare un Pungești curat și demn. “Am aflat cu tristețe despre pierderea dragului nostru camarad, Costică Spiridon, care a luptat cu mult curaj împotriva exploatării ilegale a gazelor de șist în România. Este greu să acceptăm că un astfel de OM, plin de voință și pasiune, nu mai este printre noi. Chiar dacă trecem prin aceste momente triste, este important să continuăm lupta pe care pungeștenii, cu mult curaj și determinare, au început-o împotriva exploatării ilegale a gazelor de șist din România. Oamenii de la Pungești, în frunte cu liderul lor Costică Spiridon, au fost un exemplu inspirațional pentru noi toți, oameni cu un caracter deosebit, curajoși și determinați în luptă pentru apărarea valorilor acestei țări”, a spus Ticu Pâslaru, președintele fundației Mișcarea de Rezistență Pungești.  Și cercetătorul George Epurescu, unul dintre ideologii Mișcării de Rezistență, dar și unul dintre liderii Pieței Universității din București în timpul protestelor de la Roșia Montana, cel care a mobilizat toată România să se conecteze la evenimentele de la Pungești a  transmis un mesaj emoționant la aflarea veștii că “Spiridon de la Pungești” a murit: „Liderii Rezistenței Pungești trec rând pe rând la cele veșnice. Iată că și Costică Spiridon ne-a părăsit. Un luptător adevărat pentru dreptate, pentru comunitate, pentru Pungeștiul lui, un stâlp neclintit al Mișcării de Rezistență. Drum lin în lumea celor drepți, nea Spiridon!”

Primarul din Pungești, unul dintre liderii protestelor din 2013: “A murit un simbol al Pungeștiului, omul care a inspirat o țară prin lupta sa”

Cătălin Stamate

Și primarul comunei, Cătălin Stamate, unul dintre liderii protestelor din 2013 a reacționat la aflarea veștii: “Nea Costică Spiridon a fost mentorul meu și omul care m-a învățat ce înseamnă demnitatea, dar mai ales mi-a insuflat dragostea față de comunitatea noastră a Pungeștiului. A lucrat în trecut cu mama mea, aceasta fiind contabilă, dumnealui primar. Au făcut o echipă bună și acest lucru s-a materializat prin realizări importante pentru comunitate la acel timp. De exemplul, drumul asfaltat de la Topărăști, la Curșesti Vale a fost proiectul său de suflet. Împreună am făcut multe și parcă nu-mi vine să cred că vorbim de acesta la timpul trecut. Alături de Constantin Butnaru și de poetul Gheorghe Munteanu au fost simbolurile luptei anti-Chevron din 2013 -2014, revolte care au așezat la loc de cinste Pungeștiul în constiința națională. Acum, când timpul a trecut, aceste lucruri parcă nu mai sunt atât de importante, dar să nu uităm că în acele clipe, Pungeștiul a câștigat prin protestele sale, dar mai ales prin încăpățânarea de a lupta uniți, respectul unei țări întregi. Și la acest lucru, Costică Spiridon a contribuit decisiv”.

Amazoanele de la Pungești, falanga cu care Mișcarea de Rezistență a condus luptele cu jandarmii, plâng la aflarea veștii morții lui Costică Spiridon

La Pungești, în timpul protestelor, femeile au jucat un rol important în ciocnirile cu jandarmii. Au fost scutul Mișcării de Rezistență, dar și falanga. Ana Munteanu, Liliana Sava, Maria Dediu, Mariana Moroșanu (cea care a și citit proclamația de la Pungești din 19 octombrie 2013), Zâna Domintean sau Herghelegiu au fost avangarda care a luptat până la epuizare și i-au hărțuit pe jandarmi aduși înăbușe protestele, cinci luni. Zâna Domintean, lidera “batalionului” de amazoane din Pungești a spus cu lacrimi în ochi: “Vestea dispariției camaradul nostru, Costică Spiridon, m-a întristat și m-a surprins totodată. Îl știam încă sănătos și în putere, gata să lupte din nou pentru sătenii săi, pentru pământul lui, pentru Pungeștiul lui drag! Dar a depus armele, poate prea devreme și ne-a lăsat nouă să ducem misiunea la capăt. A fost chemat de Tatăl Nostru, în rândul celor drepți! Drum lin, nea Costică, spre locul de odihnă veșnică unde te așteaptă alți eroi ai neamului românesc și veghează de acolo asupra noastră în aceste vremuri grele”.



- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

16 COMENTARII

  1. Mai nou Hurdubelea se visează primar la urmatoarele alegeri,el ca o curvă masculină ce este îl sapă pe la spate pe machitor si zice prin toate satele că el va fii viitorul plin de speranță al pungeștenilor.Mai rău că machitorul stă bot in bot zilnic cu consiliera si habar nu are ce se întimplă😁😁 Chirieștii alti prosti pentru angajarea consilierei acceptă ciocăneala cu machitorul Vai de steaua lor la toti bucurosi că nici nu le dă dar nici nu le ia cloceala e bună ,trece luna vine leafa

  2. Hurdubelea se da mare cai zice lumea domn și rânjește sa se vadă dintele aurit , dar uita ca are zece clase și păștea oile la gustat, a avut noroc de prostul de la toporasti ca la votat sa ajungă vice

  3. Pana nu întra un primar cu mana de fier în primăria pungesti tot clica lui chiriac face regula acolo , tata , fiu , nora , au pus embargo pe instituție, primarul când era jucător de fotbal vindea meciul pentru o lada de bere și voi vreți ambiție de la un machitor?

    • Ionel numai bețivani și incompetenți în primăria Pungesti.Trebuie făcut ceva sa nu mai vorbim de incompetenților ala de viceprimar care e o curveta de bărbat…..femeia barbat zace prostia și aroganta

  4. Cătălin Stamate…….primarul din Pungesti,stătea beat crita pe timpul Cevronului ,cum sta și acum în primarie și mai mănâncă borș prin ziare.Cand ați fost sa ii luați un interviu stătea cu masca pe gura sa nu duhneasca a băutură…

  5. Un moment de cinste pt oamenii din partea locului, unde prin simpltate au biruit sistemul.
    Un moment de rusine pt autoritatile obediente ordinilor primite din afara.

    • A biruit și bubuit prostia în voi săracilor …..în prostie și foame veți trăi pe acest pamănt , nu dă nimeni ordin de afară băăăăăăăă hoții ,borfașii pe care-i votați v-au distrus viețile si viitorul știți doar să urlați să înjurați să scuipați fară creier !

      • Zi sa mori tu? Gaze de sist se exploateaza de p[este 10 ani in tot Vestul si Sudul tarii, fara sa se spuna ceva prin presa. Si, care e efectul? Cutremure in Braila, zona Arad-Oradea, Valcea! Orasul Galati se scufunda. Romania e pe PRIMUL loc in lume ca numar de decese din cauza tumorilor canceroase. Chiar si fata Serbiei, tara in care au dat americanii cu bombe cu uraniu saracit, in anii 2000.
        Mai departe: chiar si impotriva vointei oamenilor, Chevron si-a realizat scopul, cu sprijinul politicienilor corupti. Au injectat mii de tone de… ceva (nimeni nu stie sau nu spune ce anume) la 3000 de metri adancime, dupa care au zis ca n-au gasit nimic si au plecat. In ultimii 10 ani, au explodat cazurile de tumori (in special cerebrale) in judetul Vaslui. Chiar nu te duce creierul ala mic al tau sa-ti pui cateva intrebari simple?

  6. Autoritatile judetului au fost surde la acel moment. Au pus represiune pe localnici si i-au umilit. Au fost de partea Chevron care sa retras, nu datorita rezistentei localnicilor , ci pentru ca investitia nu era rentabila. La conducere era psd. Dumnezeu sa-l odihneasca in pace.

    • Mai spune ca i a fost mentor…..măcar el a făcut un drum dar tu mai care stai cu drojdia la cap zilnic și vii la serviciu și stai încuiat în birou cu colega noastră și nu putem sa ne desfășurat serviciul în tihna,bat locuitorii comunei câte o jumătate de ora la ușa voastră nu va este rușine pledați ca niște familii fericite pe Facebook și voi va f….i în biroul instituției……….Rusinee

    • S-au retras dupa ce si-au realizat scopul de a ingropa in adancime reziduuri radioactive de la centralele nucleare americane. Ca doar nu erau s-o faca in SUA. Ei conteaza. Noi nu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.