spot_img
11.9 C
Vaslui
20-sept.-2024
spot_img

Doisprezece elevi au ajuns la spital din cauza unei toxiinfectii alimentare

- Advertisement -

CAZ Zece elevi ai Seminarului “Sf Ioan Gurã de Aur” si douã eleve ale Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir” Husi au ajuns la spital, la finele sãptãmânii trecute, cu simptomele unei toxiinfectii alimentare. Cu totii serveau masa la cantina internatului Colegiului Agricol, unde sunt si cazati pe perioada cursurilor. În timp ce copiii spun cã starea de rãu s-a datorat mesei servite la prânz, – smântânã cu carne de pui -, cadrele didactice ale Colegiului care administreazã cantina sunt convinsi cã elevilor li s-a fãcut rãu dupã ce au consumat alimente aduse de acasã. De vinã ar fi o… zacuscã cu ciuperci, din care toti elevii afectati ar fi gustat anterior. DSP Vaslui a dispus o verificare la aceastã cantinã. Copiii sunt, în prezent, în afara oricãrui pericol si au fost externati.

INTERNATI Cei doisprezece elevi sunt cazati la internatul Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir” si servesc masa la aceeasi cantinã. Ei au fost adusi la spital cu simptome de toxiinfectie alimentarã, acuzând dureri de burtã îndatã ce, spun ei, au consumat alimentele pregãtite pentru prânz. “Copiii au spus cã au mâncat copãnele cu smântânã și câte o brânzoaicã. Anterior serviserã si cârnãciori. Dupã masã, cu totii s-au simtit rãu. Starea lor a necesitat internarea, au primit toate îngrijirile necesare, starea lor a evoluat pozitiv. Este prima datã când elevi cazati la internatul Colegiului Agricol ajung la noi, dupã ce au consumat alimente gãtite la cantina acestui Colegiu. Trebuie sã spunem cã starea lor nu era una extrem de gravã, însã am preferat sã îi tinem sub observatie încã un timp . Astãzi (duminicã, n.r.) mai sunt în spital doar douã fete, dar si ele vor fi externate în scurt timp”, a spus medicul specialist Rodica Trandafir, din cadrul sectiei de Boli infectioase a spitalului municipal “Dimitrie Castroian” Husi.

Copãnelele cu smântânã versus zacusca cu ciuperci!

CONTRADICTII Îndatã ce conducerea spitalului husean a anuntat DSP-ul despre situatia celor doisprezece elevi, inspectorii sanitari au mers la cantinã si au recoltat probe din alimentele consumate. “Se asteaptã acum rezultatele analizelor si se vor lua mãsuri în consecintã”, au anuntat acestia. Conducerea Colegiului Agricol spune cã a declansat si ea o serie de verificãri la cantinã, însã, din primele cercetãri, lucrurile n-ar prea sta întocmai cum au relatat copiii. Se pare cã de vinã ar fi, în opinia conducerii Colegiului, alimentele aduse de acasã de elevi, nicidecum cele consumate la cantinã. Directorul adjunct al institutiei de învãtãmânt, prof. ing. Lia Fofel a precizat: “Situatia este una nedoritã, una cu care Colegiul nu s-a mai confruntat pânã acum. Vã pot spune cã toatã activitatea la cantinã este atent monitorizatã, personalul este calificat, iar dotãrile sunt conform standardelor. Niciodatã pânã acum nu au fost probleme. Din ce am înteles noi, de vinã ar fi o zacuscã cu ciuperci, pe care cineva ar fi avut-o de acasã. Din ea ar fi consumat cu totii si li s-a fãcut rãu. Si poate cã zacusca nu avea cum sã le provoace o stare de rãu copiilor, însã ciupercile ar fi putut provoca aceastã toxiinfectie alimentarã. Asteptãm si noi rezultatele de la laborator, pentru a vedea exact care a fost cauza”, a fost de pãrere prof. ing. Lia Fofel, director adjunct al Colegiului Agricol “Dimitrie Cantemir”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

7 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.