spot_img
15.8 C
Vaslui
11-oct.-2024
spot_img

Meseriasul de la Permise

- Advertisement -

TUPEU MAXIM… Un fost electrician auto, ajuns agent de politie pe baza unui concurs cu multe semne de întrebare, a pus pe jar Serviciul de Permise de la Vaslui. Adi Ghiurtu si-a încãlcat sarcinile de serviciu, în mod deliberat, eliberând ilegal un set de numere provizorii cãtre o persoanã din judet. Dupã ce s-a descoperit fapta acestuia, Directia Generalã Anticoruptie (DGA) a declansat ample verificãri la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculãri Vehicule din Vaslui. Crezând cã va scãpa de cercetãri, fostul electrician, ajuns agent de politie, a cerut transferul înapoi la IPJ, fiind mutat de conducerea Inspectoratului la garajele Politiei judetene, la Serviciul logistic. Neoficial, se vorbeste de fapte grave comise de Ghiurtu, în perioada în care a lucrat la Permise. Surse neoficiale spun cã agentul intra în sistemul national de înmatriculãri si dãdea “la liber” tot felul de numere provizorii, în afara celor prevãzute de lege, folosind inclusiv parole ale colegilor lui! Desi a plecat cu coada între picioare, agentul Ghiurtu a cerut sã fie reprimit la Permise, în ultima lunã de zile, însã sefii ierarhici nu vor sã-i aprobe mutarea.

Poveste încâlcitã la Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculãri Vehicule Vaslui. Un agent al institutiei este bãnuit cã ar fi acordat numere provizorii “fãrã numãr”, desi legea spune cã astfel de numere se pot da doar de maxim trei ori, pentru un autovehicul. Adi Ghiurtu a fost prins dupã ce eliberase al patrulea set de numere provizorii, faptã gravã, pentru care risca sã fie dat afarã din serviciu. Oficial, se spune cã Ghiurtu ar fi gresit din cauza volumului mare de muncã. Or, spun surse din Politie, agentul Ghiurtu obisnuia sã facã astfel de activitãti ilegale, fiind bãnuit cã a eliberat seturi de numere provizorii cãtre mai multi posesori de masini din Vaslui. Se spune cã, pentru a-l prinde, întrucât îsi fãcuse un obicei din a intra în sistemul national de înmatriculãri auto folosind parolele unora dintre colegi, Directia Generalã Anticoruptie ar fi montat o camerã video, ocazie cu care s-a observat cum actiona agentul. Tariful agentului era destul de “accesibil”, doar trei milioane lei vechi, pentru un set de numere provizorii în plus fatã de prevederile legale, astfel cã multi dintre cei care nu-si vindeau masinile în termen de trei luni apelau la Ghiurtu!

Cum sã ajungi politist dintr-un simplu electrician auto

Povestea lui Ghiurtu este plinã de neprevãzut, dovedind cât de usor poti ajunge în rândul fortelor de ordine în România, dacã ai relatiile care trebuie. Pânã în 2006, acesta era electrician auto la garajele Politiei judetene. În acel an, a auzit cã se recruteazã un agent pentru Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculãri Vehicule (SPCRPCIV) Vaslui. A mers la examen, la Bucuresti, alãturi de un agent de politie veritabil, însã a cãzut. Nu s-a lãsat si, peste 6 luni, când a auzit cã este un nou concurs, s-a dus din nou. Surprinzãtor, Ghiurtu a câstigat concursul si a ajuns agent de politie cu acte în regulã, ca angajat al SPCRPCIV Vaslui. Nu se stie ce nãzbâtii a fãcut pânã în 2009, când este prins cã eliberase un set de numere provizorii în plus, faptã gravã, pentru care risca sã fie dat afarã din sistem. Colegii cred cã agentul s-a speriat de faptul cã a fost prins, asa cã a fãcut raport pentru transferul în IPJ, la jumãtatea anului trecut. În plus, acesta a obtinut calificativul “nesatisfãcãtor”, la o evaluare internã a angajatilor de la Permise, anul trecut, ceea ce însemna cã era primul pe lista de disponibilizãri. Abia în primãvara acestui an, i s-a aprobat transferul la IPJ, fiind trimis tot la garajele Politiei, de data aceasta ca agent. O trecere uluitoare de la statutul de electrician auto la cel de politist cu acte în regulã, cum numai în România este posibil.

Tupeu incredibil: Ghiurtu a fãcut cerere pentru a fi reprimit la Permise!

Desi a plecat cu coada între picioare, dupã un scandal de proportii, agentul Ghiurtu nu se lasã. În urmã cu câteva sãptãmâni, acesta a fãcut cerere de transfer la… Permise, locul de muncã în care a fost prins cu fapte ilegale. Sefii ierarhici ai agentului au refuzat sã-i aprobe mutarea la vechiul loc de muncã, date fiind antecedentele acestuia. Surse din Prefecturã sustin cã serviciile de informatii au refuzat sã-si dea avizul pentru transferul fostului electrician auto, astfel cã mutarea este blocatã. Vãzând cã nu a pãtit nimic, în urma tuturor controalelor si anchetelor de la Permise, agentul si-a zis cã se poate întoarce la vechile nãravuri. “Din verificãrile noastre interne, s-a descoperit cã, din cauza volumului mare de muncã, dl. Ghiurtu a eliberat încã un set de numere provizorii, fãrã a verifica dacã se eliberaserã cele trei seturi de numere prevãzute de lege. Au fost fãcute verificãri, inclusiv de cãtre DGA, dar nu a reiesit faptul cã agentul ar fi fost implicat în fapte de coruptie. Dânsul si-a cerut transferul în 2010 la IPJ, pentru cã a crezut cã va avea un salariu mai mare, cred. Totul s-a fãcut la raportul sãu, de bunãvoie a plecat de la noi”, a spus comisarul sef Dumitru Tãbãcaru, seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si Înmatriculãri Vehicule Vaslui. Seful IPJ Vaslui, comisarul-sef Mihai Carp, a recunoscut cã agentul Ghiurtu este la garajele politiei. “Da, avem un electrician, acum este agent. A revenit la noi acum douã-trei luni, cred, de la Permise. Nu stiu ce a fãcut acolo, am înteles cã au fost probleme cu o agendã. Nu am idee dacã a fãcut o abatere cât a lucrat la Permise, am sã discut cu dl. Tãbãcaru”, a spus Carp.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

23 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.